Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекц №4.метали і сплави.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
138.6 Кб
Скачать

Доменне виробництво чавуну.

Чавун – це сплав заліза з вуглецем та деякою кількістю силіцію Si, мангану Mn, фосфору P, сірки S. Масова частка Карбону в чавуні перевищує 1,7 %.

Чавун – твердий і крихкий матеріал. Його виробляють у доменних печах, виготовлених з вогнетривких матеріалів.

У доменну піч завантажують шихту. Шихта – суміш сировинних матеріалів, що складається із залізної руди, палива і флюсів.

Як паливо найчастіше використовують кам’яновугільний кокс. Він є джерелом теплоти, підтримує високу температуру в печі і бере участь у відновленні заліза з оксидів, що містяться в руді.

Спочатку кокс згоряє, внаслідок чого розвивається висока температура (екзотермічний процес):

Утворений карбон(IV) оксид проходить через розпечений кокс і, поглинаючи теплоту, відновлюється до карбон(ІІ) оксиду:

3

Карбон(ІІ) оксид за високої температури легко відновлює залізо:

Залізо утворюється у твердому стані. Губчасті грудочкі його вбирають Карбон та інші елементи і перетворюються на чавун. Чавун плавиться і стікає у горно.

Паралельно відбувається хімічна взаємодія заліза з коксом і карбон(ІІ) оксидом з утворенням цементиту – триферум карбіду Fe3C, який також входить до складу чавуну:

Разом з рудою у доменну піч потрапляє пуста порода, що містить SiO2 та інші тугоплавкі домішки. Аби їх видалити, додають флюси – вапняк СаСО3, який під впливом високої температури розкладається. Утворений кальцій оксид взаємодіє з тугоплавкими оксидами і переводить їх у легкоплавкий шлак:

Шлак плаває на поверхні чавуну і захищає його від окиснення. Чавун і шлак збираються у горні, звідки їх періодично випускають. Раніше шлак вважали відходом, а нині його використовують для виготовлення щебеню, гравію, шлакобетону, шлаковати та інших будівельних матеріалів.

З чавуну виливають різні вироби. Такий чавун називають ливарним. З нього виготовляють станини машин, махові колеса, плити, грати, художні вироби.

Чавун має важливу особливість, яка полягає в тім, що під час тверднення він не стискується, як більшість металів, а розширюється як вода, коли вона переходить у лід. Чавун – крихкий матеріал, аби зменшити крихкість, вводять добавки магнію.

На частку ливарного чавуну припадає 10 % маси всього чавуну, що виробляється. Решту використовують для переробки на сталь. Це так званий переробний чавун.

З верхньої частини доменної печі виходить доменний газ – суміш CO (28 %), CO2, N2 та пилу. Його спалюють у повітронагрівниках – кауперах, а теплоту

4

використовують для попереднього нагрівання повітря, збагаченого киснем,

що надходить у піч.

Способи виробництва сталі.

Сталь – це ковкий сплав заліза з вуглецем та домішками металів і неметалів.

Масова частка Карбону в сталі не перевищує 1,7 %.

Сталь виробляють із чавуну і брухту. У процесі переробки чавуну на сталь зменшується вміст Карбону, Силіцію, Фосфору, Сульфуру, Мангану в сплаві. Видалення цих домішок грунтується на реакціях їхнього окиснення киснем або оксидами Феруму у розплаві. Процес виплавляння сталі принципово відрізняється від доменного процесу: доменний процес – це процес відновлення, а виплавляння сталі – процес окиснення

Оксиген, який міститься у руді, і кисень, що надходить з повітрям у піч для спалювання газуватого палива, окиснюють вуглець і значну кількість заліза:

Утворений ферум(ІІ) оксид FeO та оксиди феруму, що містяться в брухті, за високої температури взаємодіють із силіцієм, манганом та іншими домішками у чавуні:

Утворені оксиди взаємодіють з флюсами, які додають у піч під час виплавляння сталі, і утворюють шлаки. Для видалення ферум(ІІ) оксиду, який ще залишається в сталі, у розплавлену сталь додають окисники (Mn, V, Ti). Вони взаємодіють з надлишком ферум(ІІ) оксиду і переводять його в шлак:

Під час виплавляння сталей до них додають легуючі добавки (Co, Ni, V, Cr, W, Mo, Ti та ін.). Це дає змогу добувати сталь з підвищеною міцністю,

5

корозійною стійкістю (неіржавна сталь), з підвищеною стійкістю до спрацювання тощо.

Використовують кілька способів добування сталі:

Під час виплавляння сталей до них додають легуючі добавки (Co, Ni, V, Cr, W, Mo, Ti та ін.). Це дає змогу добувати сталь з підвищеною міцністю, корозійною стійкістю (неіржавна сталь), з підвищеною стійкістю до спрацювання тощо.

Використовують кілька способів добування сталі:

Киснево-конвертерний. За цим способом кисень продувають крізь розплавлений чавун у конвертерах.

Використання палива не потрібне, процес відбувається за рахунок теплоти екзотермічних реакцій, іде самочинно, триває до 15 хвилин. Це високопродуктивний спосіб, що дає змогу керувати процесом, додавати легуючі добавки і добувати сталь високої якості.

Мартенівський спосіб.

За цим способом кисень або повітря пропускають над розплавленим чавуном. При цьому залізо окиснюється у поверхневому шарі. Перевага цього способу полягає в тім, що процес переробки чавуну на сталь можна легко контролювати і добувати сталі різних марок. Однак мартенівський спосіб менш економічний, ніж конвертерний, тому останнім часом виплавлення сталі за цим способом скорочується.

Електрохімічний спосіб.

Як сировину використовують здебільшого брухт, до якого додають трохи чавуну. Окиснення вуглецю, фосфору та деяких інших домішок здійснюється також киснем та оксидами Феруму, що містяться в брухті. Електропечі дають змогу досягати вищої температури розплаву, ніж це можливо в інших печах, тому цей спосіб найчастіше застосовують для виплавляння сталей, легованих тугоплавкими металами.

6

Електропіч

Електрометалургія (електроліз) — відновлення активних металів електричним струмом із розплавів оксидів, хлоридів і гід­роксидів.

У розчинах чи розплавах електролітів під впливом електрично­го струму катіони відновлюються, а аніони — окиснюються. З фізи­ки вам відомо, що електроди мають протилежні заряди — катод за­ряджений негативно, анод — позитивно. Якщо електроліт перебуває в розчині чи розплаві, то в електричному полі катіони рухаються до негативно зарядженого катода (звідси походить назва катіонів), то­ді як аніони — до позитивно зарядженого анода. Наприклад, натрій хлорид у розплаві дисоціює на катіони Натрію та аніони Хлору.

Електрометалургійним методом можна відновити метал будь- якої активності зі сполук йонного типу, проте цей метод засто­совують у виробництві металів, які іншими способами добути

практично неможливо. Це алюміній, лужні та лужноземельні метали. Основним апаратом електрометалур­гійного виробництва є електролізерна ванна, наповнена розплавом електро­літу, у яку занурені графітові електро­ди .

Електрометалургійне виробниц­тво потребує великих затрат електро­енергії, але завдяки цьому способу стало доступним і відносно дешевим промислове виробництво алюмінію.

Одержанню металів шляхом електролізу розплавів присвячені наукові дослідження українського хіміка, академіка Делімарського Юрія Костянтиновича (1904-1990).

7