Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсовая - Хоз.право.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
897.02 Кб
Скачать
  1. Документи, що подаються для проведення реєстраційних дій

Для проведення державної реєстрації юридичної особи засновник (засновники) або уповноважена ними особа повинні особисто подати або надіслати рекомендованим листом державному реєстратору такі документи:

  • заповнену реєстраційну картку на проведення державної реєстрації юридичної особи.

Реєстраційна картка – це документ встановленого зразка, який підтверджує волевиявлення особи, щодо внесення відповідних записів до Єдиного державного реєстру. Форма реєстраційної картки на проведення державної реєстрації юридичної особи, утвореної шляхом заснування нової юридичної особи, затверджена наказом Держкомпідприємництва від 9 червня 2004 року № 67.

Реєстраційна картка повинна бути заповнена машино друком або від руки друкованими літерами. Випадку, коли документи надсилаються державному реєстратору рекомендованим листом, справжність підпису заявника на реєстраційній картці повинна бути нотаріально засвідчена.

  • примірник оригіналу або нотаріально засвідчену копію рішення засновників або уповноваженого ними органу про створення юридичної особи;

Відповідно до ч. 2 ст. 87 ЦК України юридична особа, створена однією особою, діє на підставі статуту, затвердженого цією особою. Саме у затвердженні статуту виявляється воля (рішення) засновника на створення юридичної особи. Тому окремий документ на її створення у цьому разі не складається.

Якщо засновників юридичної особи декілька (господарські товариства, кооперативи тощо), рішення про її створення приймається зборами засновників. Рішення установчих зборів оформляється протоколом, який і вважається, в розумінні Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб підприємців», "рішенням засновників або уповноваженого ними органу про створення юридичної особи". Воно підтверджується підписанням засновниками засновницького договору (у разі створення господарського товариства) або затвердженням статуту (у разі створення кооперативів, які діють виключно на підставі статуту).

  • два примірники установчих документів;

Згідно з ч. З ст. 8 Закону про державну реєстрацію до установчих документів належать: установчий акт, статут або засновницький договір, положення. Установчі документи юридичної особи викладаються письмово, прошиваються, пронумеровуються та підписуються засновниками (учасниками), якщо законом не встановлено інший порядок їх затвердження. Підписи засновників (учасників) на установчих документах повинні бути нотаріально посвідчені. У випадках, які передбачені законом, установчі документи повинні бути погоджені з відповідними органами державної влади.

  • документ, що засвідчує внесення реєстраційного збору з проведення державної реєстрації юридичної особи;

Відповідно до ст.10 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців» збір за проведення державної реєстрації справляється у розмірі десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян

  • інформацію з документами, що підтверджують структуру власності засновників – юридичних осіб, яка дає змогу встановити фізичних осіб – власників істотної участі цих юридичних осіб.

У випадках, що передбачені законом, додатково подається (надсилається) копія рішення органів Антимонопольного комітету України або Кабінету Міністрів України про надання дозволу на узгоджені дії або на концентрацію суб'єктів господарювання. Такі випадки передбачені розділами II, V Закону України від 11 січня 2001 р. № 2210-Ш "Про захист економічної конкуренції", зокрема щодо створення об'єднання підприємств. Порядок отримання такого рішення міститься у Положенні про порядок подання заяв до Антимонопольного комітету України про попереднє отримання дозволу на концентрацію суб'єктів господарювання (Положенні про концентрацію), затверджене розпорядженням Антимонопольного комітету України від 19 лютого 2002 р. № 33-р.

У разі відмови Антимонопольного комітету України в наданні згоди на створення суб'єкта підприємницької діяльності засновник останнього, який є юридичною особою, вправі звернутися до господарського суду із заявою про визнання недійсним відповідного рішення (розпорядження) Антимонопольного комітету України

Юридична особа повинна мати своє найменування, яке містить інформацію про її організаційно-правову форму (крім органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних, комунальних організацій, закладів та установ) та назву.

У випадках, якщо мало місце резервування найменування юридичної особи, крім вказаних документів додатково подається чинна довідка з Єдиного державного реєстру про резервування найменування юридичної особи.

Засновник (засновники) юридичної особи має право зарезервувати найменування юридичної особи строком на два місяці. Для цього він повинен подати заяву, в якій вказується повне найменування юридичної особи під яким він (вони) мають намір її зареєструвати.

Засновник (засновники) юридичної особи або уповноважена ним (ними) особа для того, щоб зарезервувати найменування юридичної особи повинен подати особисто або надіслати рекомендованим листом з описом вкладеного, державному реєстратору такі документи:

  • заяву встановленого зразка про резервування найменування юридичної особи;

  • документ, що підтверджує внесення плати за проведення резервування найменування юридичної особи.

Документи, які подані для проведення резервування найменування юридичної особи, приймаються за описом, копія якого день надходження документів видається або надсилається рекомендованим листом засновнику юридичної особи або уповноваженій ним особі з відміткою про дату надходження документів.

У разі відсутності в Єдиному державному реєстрі найменування юридичної особи тотожного тому, яке зазначено в заяві про резервування найменування юридичної особи, державний реєстратор протягом трьох робочих днів з дати надходження документів для резервування найменування юридичної особи, вносить до Єдиного державного реєстру запис про резервування найменування юридичної особи і видає, або надсилає рекомендованим листом, засновнику юридичної особи або уповноваженій ним особі довідку з Єдиного державного реєстру про резервування найменування юридичної особи, яка дійсна протягом строку резервування. Датою резервування найменування юридичної особи є дата внесення до Єдиного державного реєстру запису про резервування найменування юридичної особи.

У випадках, якщо мало місце резервування найменування юридичної особи для державної реєстрації крім вказаних документів додатково подається чинна довідка з Єдиного державного реєстру про резервування найменування юридичної особи.

Для проведення державної реєстрації фізичної особи-підприємця фізична особа, яка має намір стати підприємцем та має реєстраційний номер облікової картки платника податків, або уповноважена нею особа повинна особисто надати (або надіслати рекомендованим листом з описом вкладеного) або через уповноважену особу державному реєстратору за місцем проживання такі документи:

  • заповнену реєстраційну картку (форма№10 – додаток №1) на проведення реєстрації фізичної особи – підприємця;

  • копію документа, що засвідчує реєстрацію у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків;

  • документ, що підтверджує внесення реєстраційного збору за проведення державної реєстрації фізичної особи –підприємця;

  • нотаріально посвідчену письмову згоду батьків (усиновлювачів) або піклувальника, або органу опіки та піклування, якщо заявником є фізична особа, яка досягла шістнадцяти років і має бажання займатися підприємницькою діяльністю.

У випадку, якщо фізична особа через свої релігійні, або інші переконання відмовилася від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків, офіційно повідомила про це відповідні державні органи, має відповідну відмітку в паспорті та має намір стати підприємцем, для державної реєстрації вона повинна подати:

  • заповнену реєстраційну картку на проведення державної реєстрації фізичної особи – підприємця;

  • документ, що підтверджує внесення реєстраційного збору за проведення державної реєстрації фізичної особи – підприємця.

Якщо документи для проведення державної реєстрації подаються особисто, то заявник додатково зобов’язаний пред’явити державному реєстратору паспорт.

Фізична особа, яка через свої релігійні або інші переконання відмовилася від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків, офіційно повідомила про це відповідні органи державної влади зобов’язана особисто пред’явити державному реєстратору паспорт з відповідною відміткою про це.

Якщо документи подаються уповноваженою особою, то вона зобов’язана пред’явити свій паспорт та документ, який засвідчує її повноваження на подачу документів для державної реєстрації.

В Законі України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб підприємців» від 15.05.2003 р. закріплено, що державний реєстратор не має права вимагати для реєстрації юридичної особи чи фізичної особи – підприємця, додатково будь-які документи крім тих, що чітко вказані в Законі.