Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лр по диагностике подвески.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
1.95 Mб
Скачать

1 Основні положення по діагностиці підвіски легкового автомобіля

Амортизатори гасять коливання коліс і кузова, забезпечуючи надійний контакт шин з дорогою й перешкоджаючи кренам автомобіля при маневруванні.

Автомобільні амортизатори створюють опір вертикальному переміщенню коліс щодо кузова. Найбільше поширення на легкових автомобілях одержали гідравлічні амортизатори. У них опір досягається за рахунок перетікання в'язкої рідини через калібровані отвори й клапани.

Характеристика амортизатора - залежність, що описує, як змінюється сила опору переміщенню штока при різних його швидкостях.

Необхідні характеристики заставляються при конструюванні, випробуванні, доведенні автомобіля й залежать від конструкції амортизатора: розмірів його поршня, циліндра, отворів клапанів, а також властивостей амортизаторної рідини.

Основною несправністю амортизатора є зміна його характеристики, що приводить до погіршення гасіння коливань. Найбільш часті причини - порушення герметичності (влучення повітря в циліндр), зношування або механічні ушкодження деталей.

При несправних амортизаторах погіршується зчеплення коліс із поверхнею дороги, і автомобіль починає гірше слухатися керма, відхиляючись від заданої траєкторії руху. Наприклад, при русі в повороті по нерівній дорозі автомобіль мимовільно зміщається "назовні", розпрямляючи траєкторію. Збільшуються крени кузова при проходженні поворотів і інтенсивному гальмуванні. При проїзді значних нерівностей навіть на невеликій швидкості можливі пробої підвіски (Повністю вибирається хід підвіски, при цьому амортизатор не встигає погасити коливання колеса.), супроводжувані сильним ударом в області колеса з несправним амортизатором. Крім того, при зношених амортизаторах:

  • збільшується гальмовий шлях автомобіля;

  • знижується швидкість початку аквапланування (Утворення водяного шару між шиною й поверхнею дороги, що приводить до втрати їхнього зчеплення.);

  • надлишкові коливання кузова знижують курсову стійкість автомобіля;

  • можливе відведення убік при гальмуванні на середніх і високих швидкостях;

  • зменшується реальна вантажопідйомність автомобіля (пробої підвіски виникають при меншій завантаженості);

  • знижується комфорт і підвищується стомлюваність водія.

Частково або повністю, що заклинили амортизатори, роблять автомобіль більше твердим, приводячи до сильної тряски на нерівностях.

Несправні амортизатори прискорюють зношування багатьох деталей і вузлів ходової частини: підшипників маточин, шин (характерний "плямистий" зношування), пружин або ресор, опор стійок підвіски, резинометалевих шарнірів (сайлент-блоків), кульових шарнірів, вузлів рульового керування, шарнірів рівних кутових швидкостей (Шрусів) і т.д.

Існує кілька методів визначення стану амортизаторів: візуальний огляд, зняття характеристики, методи коливань кузова або коліс. Два останніх методи полягають у діагностуванні не самих амортизаторів, а роботи підвіски в цілому. При цьому на результати випробувань деякою мірою впливає стан шарнірів, пружин, стабілізаторів, тиск у шинах та ін.:

- візуальний огляд, є найпростішим способом діагностики, не потребуючого спеціального устаткування. Він дозволяє виявити тільки зовнішні ушкодження амортизатора - корозію, задири, деформацію корпуса або штока, негерметичність ущільнень, що приводить до патьоків амортизаторної рідини. Зміна характеристик, наприклад через зношування клапанів, візуально визначити неможливо.

Зняття характеристики амортизатора

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]