Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Makroekonomie(vsh.matros.cz-Fw0pC).doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
492.03 Кб
Скачать

15 Model ad – as (makroekonomická rovnováha V modelu as-ad; křivka agregátní poptávky; křivka agregátní nabídky a potenciální produkt)

Ve světě klasické ekonomie existuje relativně oddělená sféra reálné a peněžní ekonomiky. Reálný důchod, úrok a mzda jsou určovány v reálné ekonomice. Zvýšení nabídky peněz se promítá do zvýšení cenové hladiny a ostatních nominálních veličin: nominální mzdy a úroku.

Na trhu práce poptávka po práci vyplývá z chování firem maximalizujících zisk v konkurenčním prostředí. Nabídka práce a tím i spotřeba jsou určovány chováním domácností. Na thru práce se určují: reálná mzda a zaměstnanost.

Úspory, jako základní předpoklad pro následné investice , jsou určovány na trhu kapitálu, kde relativně pružně reagující úroková míra vyrovnává poptávku po zápůjčních fondech s jejich nabídkou.

Rovnováha na trhu úspor viz graf 15.1 na straně 322

Na trhu zboží a služeb se setkává agregátní poptávka po zboží a službách (poptávající subjekty) s agregátní nabídkou zboží a služeb (nabízející subjekty). Na rozdíl od výdajového modelu, se však v modelu AD – AS nepředpokládá, že existuje neměnná cenová hladina, ale naopak cenová hladina a rovnovážná úroveň reálného důchodu jsou veličiny zjišťované v bodu rovnováhy.

15.1 Makroekonomická rovnováha V modelu ad – as

Makroekonomická rovnováha, tj rovnovážná úroveň výstupu a cenové hladiny, je určena vzájemným působením agregátní poptávky a agregátní nabídky. Tuto situaci zachycuje graf 15.2 na straně 323! Na něm je znázorněn model agregátní poptávky a nabídky – základní analytický nástroj pro posuzování tempa růstu (poklesu) agregátního důchodu a cenové hladiny.

V bodu rovnováhy se úroveň reálné agregátní nabídky (AD) rovná úrovni reálného výstupu (AS, resp.Q), takže nenastáývá nedobrovolná akumulace zásob nebo jejich redukce. V bodu rovnováhy však zároveň musí platit, že skutečné výdaje se rovnají plánovaným. Potom i agregátní poptávka (AD), která reprezentuje plánované výdaje, se budou rovnat důchodu (Y). Výstup je tedy na rovnovážné úrovni, když platí:

a) nezamýšlené změny zásob jsou rovny nule a spotřebitelé i firmy nakupují takové množství produkce, které chtějí

b) nezamýšlené úspory jsou rovny nule a v ekonomice neexistují problémy spojené s akumulací kapitálu, neboť úspory se plynule přeměňují v investice

V případě, že roste objem neproddaných zásob, začíná se uplatňovat tzv. přizpůsobovací proces, ve kterém firmy přizpůsobují úroveň a strukturu produkce úrovni a struktuře poptávky. Během tohoto období se výstup postupně přibližuje své rovnovážné úrovni.

Problematickou z hediska douhodobé ekonomické stability je i situace, kdy domácí poptávka roste rychleji než domácí nabídka. V tomto případě se vnitřní nerovnováha většinou projeví v rostoucí úrovni cenové hladiny, rovněž může dojít k neúměrnému růstu poptávky po dovozech a tím i k narušení vnější rovnováhy v ekonomice.

15.2 Křivka agrgátní poptávky

Klesající křivka AD

Křivka agregátní poptávky (AD) je klesající. Znízorňuje množství statků, které je poptáváno při jednotlivých cenových hladinách. K posunu křivky AD vedou především:

Změny v chování spotřebitelů

Změny v hospodářské politice vlády

Pokud se křivka posunuje nahoru a doprava (AD roste), potom buď rostou spotřeba, investice či vládní výdaje, nebo poptávku stimulují změny v hospodářské politice. Sklon křivky AD je rozhodující pro rychlost reakcí spotřebitelů na změny cenové úrovně.

Chceme-li hledat odpověď na otázku, proč je křivka AD klesající, musíme hledat odpověď na trhi peněz. NA tomto trhu úroková míra a její změny uvádějí do rovnováhy nabídku a poptávku po penězích. Jedním z faktorů určujících poptávané množství peněz je cenová hladina. Při vyšších cenách se zvětšuje poptávka po penězích.

grafu 15.3 na straně 325! je zřejmé, že množství peněz se nemění (určováno centrální bankou), zatímco úroková míra (i) roste, aby vyrovnala poptávku po penězích s nabídkou peněz. Tento růst úrokové míry má však důsledky nejen pro situaci na trhu peněz, ale i pro situaci na trhu zboží a služeb.

Graf 15.4 na straně 326! Naopak, jak je zřejmé z grafu, snižující se cenová hladina, prostřednictvím klesající poptávky po penězích a úrokové míry, zvyšuje poptávané množství zboží. Tedy mezi cenovou hladinou a poptávaným množstvím zboží a služeb existuje nepřímo úměrný vztah. J.M.Keynes – teorie preference likvidity: vztah mezi úrokovou mírou a poptávaným množstvím zboží a služeb se nazývá Keynesovým efektem. Graf 15.5 na straně 327! Z teorie preference likvidity lze také odvodit, že zvýšení (snížení) nominální nabídky peněz ze strany centrální banky se neprojeví pouze na trhu peněz, kde povede k poklesu (růstu) úrokové míry, ale současně klesající (rostoucí) úroková míra povede domácnosti a podniky k větší (menší) aktivitě na trhu zboží a služeb. Tyto aktivity se odrazí v posunech křivky AD.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]