Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МВ до ДП ЕМО 2011.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
277.5 Кб
Скачать

4.2 Рецензування дипломних проектів

Рецензування дипломних проектів проводиться провідними фахівцями промислових підприємств, науково-дослідницьких інститутів та проектних організацій. Рецензія на проект направляється завідувачу кафедри не пізніше ніж за два дні до захисту. В ній мають бути відображені такі питання: актуальність вибраної теми, відповідність проекту до встановлених вимог по відношенню до його обсягу та стану опрацювання завдання, позитивні сторони проекту або роботи та глибина опрацювання матеріалу, недоліки проекту в розрахунках, схемах, конструкціях, в викладенні та оформленні пояснювальної записки і креслення. В рецензії необхідно також вказати ступінь використання останніх досягнень в науці і техніці, новизна у виробництві, дати оцінку проекту по чотирьохбальній системі та вказати можливість присвоєння дипломнику кваліфікації “спеціаліст з електричних машин та апаратів” (додаток Г). Після рецензування в проекті не допускаються ніякі виправлення.

Декан факультету (або завідувач кафедрою за дорученням декана) знайомить з рецензією студента-дипломника та направляє дипломний проект з рецензією в державну екзаменаційну комісію (ДЕК) для захисту.

В Державну екзаменаційну комісію до початку захисту дипломних проектів надаються такі документи:

  • список студентів, допущенних до захисту, затверджений деканом факультету (до захисту дипломного проекту допускаються студенти, які виконали всі вимоги навчального плану та програми);

  • Зведена відомість про успішність студентів, яких допущено до захисту дипломного проекту (по теоретичним дисциплінам, курсовим проектам та роботам, навчальній та виробничій практиці);

  • відзив керівника проекту (роботи);

  • Рецензія на дипломний проект спеціаліста відповідної кваліфікації.

В рецензії необхідно також вказати ступінь використання останніх досягнень науки і техніки, новизна у виробництві, дати оцінку роботи по чотирьохбальній системі та вказати можливість присвоєння дипломнику кваліфікації “Спеціаліст з електромеханічного обладнання енергоємних виробництв ” (додаток Г). Після рецензування в роботі не допускаються ніякі виправлення.

Складання державних екзаменів або захист дипломних проектів проводиться на відкритому засіданні державної комісії за участю не менше половини її складу за обов'язкової присутності голови комісії. Робота ДЕК проходить в терміни, що передбачені графіком навчального процесу, за розкладом, який узгоджений з головою ДЕК та затверджений проректором з навчальної роботи.

Список прізвищ студентів для захисту дипломних проектів встановлюється кафедрою на підставі побажань студентів з урахуванням стану готовності проекту, затверджується деканом і в подальшому не може бути змінений.

Розклад роботи ДЕК та графік захисту дипломних проектів доводиться до загального відома не пізніше ніж як за місяць до початку захисту.

4.3 Захист дипломних проектів

Захист дипломних проектів може проводитись як у вищому навчальному закладі, так і на підприємствах, в закладах та організаціях, для яких тематика проектів являє науково-теоретичний та практичний інтерес.

Порядок захисту дипломних проектів визначається положенням про ДЕК, затвердженим Міністерством освіти і науки, молоді та спорту України. Тривалість захисту одного дипломного проекту зазвичай не має перевищувати 45 хв. Для доповіді студенту надається не більше 15 хв.

За рекомендацією кафедри студент може представити додатково короткий зміст дипломного проекту на англійській мові, який оголошується при захисті і може супроводжуватись питаннями до студента на цій мові.

Організаційні питання захисту дипломних проектів доводяться до відома студентів-дипломників на організаційних зборах, які проводяться кафедрою перед початком захисту.

4.3.1 При оцінці якості виконання дипломного проекту ДЕК керується такими критеріями:

  • самостійністю рішення;

  • оригінальністю технічного рішення та метода розрахунку;

  • реальність проекту, можливість використання у виробництві розробки, що міститься в дипломному проекті;

  • ступінь використання технічної літератури;

  • додержання стандартів при виконанні проекту;

  • наявність дослідницької частини;

  • технічна грамотність, додержання правил орфографії.

Дипломні проекти вважаються реальними, якщо виконується хоча б один з таких пунктів:

  • тема або окремі розділи є частиною госпдоговірної або держбюджетної науково-дослідницької роботи, яка виконується кафедрою або лабораторією університету;

  • по темі дипломного проекту є публікація, авторські свідоцтва або документи, які підтверджують що матеріали прийняті до публікації або подана заява на авторські свідоцтва;

  • дипломний проект виконаний за письмовим запитом підприємства, закладом або організацією, пов’язаний потребами виробництва;

  • до проекту додані документи, які вказують на його практичне застосування;

  • разом з проектом представлені макети, зразки матеріалів, виробів, які виготовлені під час дипломування;

  • дипломний проект є частиною комплексного проекту, виконаного в інтересах промислового підприємства.

Рішення про реальність дипломного проекту приймається на закритому засіданні ДЕК при оцінці дипломного проекту та вноситься до протоколу засідання ДЕК з коротким обґрунтування такого рішення.

При визначенні оцінки проекту, а також знань, які виявлені при складанні державних іспитів, приймається до уваги рівень теоретичної, наукової та практичної підготовки студентів. Результати захисту дипломного проекту та складання державних екзаменів визначаються оцінками "відмінно", "добре", "задовільно" і "незадовільно". Результати захисту дипломних проектів (робіт), а також складання державних екзаменів, оголошуються у цей же день після оформлення протоколів засідання державної комісії.

Студенту вищого навчального закладу, який склав курсові проекти та роботи, іспити з оцінкою “відмінно” не менш ніж 75% усіх дисциплін навчального плану, а по решті дисциплін – з оцінкою “добре” та захистившому дипломний проект з оцінкою “відмінно”, а також проявившому себе в науковій та громадській роботі, видається диплом з відзнакою.

Всі засідання державної комісії протоколюються. У протоколи вносяться оцінки, одержані на державних екзаменах або при захисті дипломного проекту, записуються питання, що ставились, особливі думки членів комісії, вказується здобутий освітній рівень (кваліфікація), а також, державний документ про освіту (кваліфікацію) якого зразку (з відзнакою чи без відзнаки) видається студенту-випускнику, що закінчив вищий навчальний заклад. Протоколи підписують голова та члени державної комісії, які брали участь у засіданні. Книга протоколів зберігається у вищому навчальному закладі.

Студент, який при складанні державного екзамену або при захисті дипломного проекту отримав незадовільну оцінку, відраховується з вищого навчального закладу. В такому випадку йому видається академічна довідка. У випадках, коли захист дипломного проекту визнається незадовільним, державна комісія встановлює, чи може студент подати на повторний захист той самий проект з доопрацюванням, чи він зобов'язаний опрацювати нову тему, визначену кафедрою. Студент, який не склав державного екзамену або не захистив дипломний проект, допускається до повторного складання державних екзаменів чи захисту дипломного проекту протягом трьох років після закінчення вищого навчального закладу. Студентам, які не складали державні екзамени або не захищали дипломний проект з поважної причини (документально підтвердженої), ректором може бути продовжений строк навчання до наступного терміну роботи державної комісії зі складанням державних екзаменів чи захисту дипломних проектів відповідно, але не більше ніж як на один рік.

Дипломний проект після захисту зберігається в вищому навчальному закладі. Дипломнику дозволяється, за його бажанням, зняти копію зі свого проекту. При необхідності передачі дипломного проекту підприємству для впровадження його в виробництво з нього знімається копія. Дипломні проекти, які виконані за спеціальними темами, зберігаються в установленому порядку.