Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МВ до ДП ЕМО 2011.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
277.5 Кб
Скачать

2 Обсяг і зміст дипломних проектів

Проект повинен складатися з пояснювальної записки (ПЗ) та графічної частини і виконуватись відповідно до єдиних вимог до обсягу проекту, креслень та змісту ПЗ.

Обсяг ПЗ типового дипломного проекту 100 – 120 сторінок рукописного тексту та 8 – 12 аркушів креслень формату А1. Обсяг ПЗ та графічної частини комплексних дипломних проектів, виконаних на реальній основі, установлюється кафедрою, але не більше вказаної кількості.

Зміст дипломного проекту має передбачати розробку проектних рішень у вигляді відповідних обґрунтувань, розрахунків, які разом з графічною частиною повинні відображати комплекс проектних рішень, що відповідають задачам, які поставленні в завданнях на виконання проектів.

Пояснювальна записка дипломного проекту повинна коротко та чітко розкривати творчі задуми проекту, супроводжуватись ілюстраціями (графіками, ескізами, діаграмами, схемами). Загальні вимоги, структура і правила оформлення ПЗ встановлюються стандартами підприємств СТП, ДСТУ і ГОСТ. Загальні вимоги до ПЗ: чітка побудова, логічна послідовність викладеного матеріалу, коротке і точне формулювання, конкретне викладення результатів роботи, доказ виводів та обґрунтованість рекомендацій.

3 Організація та керівництво дипломним проектуванням

3.1 Вимоги до тем дипломних проектів

Тематика дипломного проекту (ДП) повинна бути актуальною, відповідати вимогам кваліфікаційної характеристики інженера по спеціальності, відповідати сучасному стану та перспективам розвитку науки і техніки, враховувати реальні запити виробництва.

Дипломні проекти по темі мають бути продовженням, розширенням та поглибленням курсових проектів та курсових робіт, що виконувалися студентами впродовж всього періоду навчання.

Теми дипломних проектів повинні бути індивідуальними та узгодженими з інтересами та здібностями студентів без знижки загальних вимог до якості проектів.

Студентам надається право вибору теми проекту за умови доцільності розробки об’єкту, що запропоновується.

Об’єктом дипломного проекту мусить бути обраний достатньо складний електричний апарат (високовольтний трансформатор струму або напруги, серія низьковольтних апаратів, комплектний розподільчий пристрій, перемикаючий пристрій силового трансформатора, напівпровідниковий перетворювач та інші) або технічний процес виготовлення електричного апарата.

При виборі тем дипломних проектів не допускаються повні повторення заводських розробок та зразків, а також повторення тематики з року в рік.

Теми дипломних проектів визначаються кафедрою, що випускає. Приклади тематики наведені у додатках А.

Напередодні виходу студентів-дипломників на переддипломну практику відповідно до графіка навчального процесу, за поданням кафедри, наказом ректора по університету призначаються керівники магістерських робіт із числа найбільш кваліфікованих викладачів та наукових співробітників кафедри, а також висококваліфікованих спеціалістів підприємств та наукових закладів, які мають науковий ступінь в галузі електроапаратобудування.

Назва теми ДП має бути сформульована в усіх документах без спотворення (в наказі по іуніверситету, завданні студенту, на титульній сторінці і т.і.).

Основними темами дипломного проектування, як зазначено вище, мають бути теми, що відображають передові конструкторсько-технологічні рішення, новітні розробки в галузі матеріаловиробництва і т.і.

3.1.1 В області автоматизованого комплексного електропривода різноманітних виробничих агрегатів:

- станків, що оброблюють металеві заготовки, різноманітні прокатні пристрої, їх механізмів, паперовооброблюючих машин, шахтних підйомних установок, екскаваторів, кузнечнопресових машин, транспортних комплексів, складних водовідливних установок, механізмів металургійного виробництва та т. і.;

- вентиляторів, повітродувок, ексгаузерів, аглоексгаустерів, насосно-вентиляторних систем та т. і.

При аналізі складних виробничих агрегатів и комплексу машин в якості теми курсового проектування може прийматися до розробки автоматизований та автоматичний електропривод окремих виконавчих механізмів, наприклад: «Автоматизований комп’ютеризований електропривод тягнучих роликів моталки листового стана гарячої прокатки полоси», а також «Автоматичний мікропроцесорний електропривод перестановочних гвинтів реверсивного заготовочного стана» та т. і.

3.1.2 Автоматизація технологічних процесів.

До таких тем можна віднести системи завантаження сталеплавильних печей, оптимального керування технологічним процесом вугле- та рудозбогачення, стабілізації міжсекційного натягнення харчової плівки при виробництві поліетилену та ізоляційних матеріалів, регулювання потужності електросталеплавильних печей, електролізного виробництва та інші.

Напередодні виходу студентів-дипломників на переддипломну практику відповідно до графіку навчального процесу (орієнтовно у лютому місяці), за поданням кафедри, що випускає, наказом ректора по університету призначаються керівники дипломних проектів із числа найбільш кваліфікованих викладачів та наукових співробітників кафедри, а також висококваліфікованих спеціалістів підприємств та наукових закладів. Керівник ДП розробляє завдання у відповідності до теми проекту.

Завдання обов’язково має:

  • розкривати тему, містити елементи новизни і прогресування, забезпечити умови для творчого характеру роботи над проектом або роботою;

  • містити перелік питань що потрібно розробити, графічних матеріалів з точною вказівкою обов’язкових креслень;

  • по обсягу проекту або роботи відповідати часу, відведеному на виконання проекту.

Завдання на ДП, затверджене завідувачем кафедри, видається керівниками проектів дипломникам не пізніше ніж за тиждень перед початком переддипломної практики на організаційних зборах студентів дипломників. Форма завдання затверджена Міністерством освіти та науки України (додаток Б).

З метою підвищення практичної цінності дипломних проектів рекомендується розробка комплексних міжкафедральних, міжфакультетних, міжвузовських дипломних проектів групами дипломників (2 – 5 чол.) під єдиним для кожної групи загальним керівництвом. При цьому в завданні до дипломного проекту має бути чітко вказано, який із розділів проекту розробляє кожний дипломник, а дипломний проект кожного студента має бути представлений в такому вигляді, щоб було зрозуміло рішення теми в цілому.