Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
задания на к.проект 2011.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
6.34 Mб
Скачать

Тема 7. Механізм брикетувального автомата

Важільний механізм «а» автомата має вхідна ланка – кривошип 2 який повзуном 3 надає коливального руху кулісі 4. Куліса 4 шатуном 5 пов’язана з виконавчою ланкою – повзуном б. Він же штемпель штампа, який формує брикет.

На схемі «в» представлений кулачковий механізм виштовхування брикету з форми. Діаграма зміни аналога прискорення наведена на схемі «г».

Привод кривошипа 2 здійснюється через зубчастий механізм «б». При русі повзуна б униз на нього діє змінна по величині сила виробничого опору. Зміна сили опору залежно від положення повзуна презентовано на схемі «д». Максимальне зусилля пресування дане в таблиці вихідних даних.

Коефіцієнт зсуву та при розрахунку зубчастої передачі вибрати по блокувальних контурах [6,7] за умови усунення підрізання зубчастих коліс при коефіцієнті перекриття .

Тема 8. Механізм дизель-повітродувної установки

Механізм двигуна представляє собою здвоєний кривошипно- повзуний механізм. До кривошипа I через шатуни 2 і 4 приєднані повзуни (поршні) 3 і 5. Кут розвалу циліндрів 90°. Передача від двигуна до компресора здійснюється через планетарний механізм. Двигун запускається стартером через зубчасту передачу « а – в «. Газорозподіл здійснюється кулачковим механізмом. Діаграма аналога прискорення штовхача представлена на схемі.

Визначення тиску газів у циліндрах здійснюється по індикаторній діаграмі. Зусилля на поршні визначається по формулі

,

де - тиск газів у циліндрі для - положення;

- діаметр циліндра.

Коефіцієнти зсуву та при розрахунку стартерної передачі вибрати по блокувальних контурах [6,7] з метою усунення підрізання меншого колеса при коефіцієнті перекриття .

Тема 9. Механізм поперечно-стругального верстата

Важільний механізм переміщення різця складається із вхідної ланки – кривошипа I, з яким обертальною парою з’єднаний повзун 2. Повзун 2 передає рух кулісі 3, приводячи її в коливально-обертовий рух навколо точки B. Куліса 3 зв’язана шатуном 4 з повзуном 5. Повзун 5 (вихідна ланка механізму) переміщає закріплений на ньому різець. Подача заготовки після одного проходу різця здійснюється пазовим кулачковим,механізмом з роликовим коромислом. Закон зміни прискорення заданий. Вихідні дані для синтезу механізмів дані в таблиці вихідних даних. Передача руху від двигуна до кривошипа I здійснюється через здвоєний планетарний механізм і циліндричну передачу «а – в». У проекті визначаються геометричні параметри цієї передачі й будується картина зачеплення. Коефіцієнти зсуву та вибрати по блокувальних контурах [6,7], виходячи з умови при коефіцієнті перекриття .

Тема 10. Механізм преса-автомата для холодного видавлювання

Механізм преса складається із вхідної ланки – кривошипа I, який за допомогою шатуна 2 приводить у коливальний рух навколо крапки C коромисло 3. Синтез важільного механізму проводиться згідно з умовами:

кут розмаху коромисла - ;

задане переміщення повзуна 5 - ;

L

коефіцієнт зміни середньої швидкості K;

Кут між коромислом 3 і шатуном 2 у крайньому положенні рівний 90°. Виштовхування відформованого виробу здійснюється кулачковим механізмом з роликовим штовхачем. Для цього механізму заданий закон зміни аналога прискорення штовхача. Кривошип I приводиться в обертання через зубчастий механізм, що полягає із двох щаблів 1-й планетарної й 2-й простий зубчастої передачі . Для цієї

передачі розраховуються геометричні параметри.

Коефіцієнти зсуву та ( та ) вибрати по блокувальних контурах [6,7], виходячи з умови ліквідації підрізання, при коефіцієнті перекриття .