Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
задания на к.проект 2011.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
6.34 Mб
Скачать

Тема 3. Механізм довбального верстата

Важільний механізм довбального верстата «а» має провідну ланку 2 (кривошип), яка через ланку 3 (кулісний механізм) приводить в обертовий рух кулісу 4. Куліса 4 зв’язана шатуном 5 з повзуном б. Повзун б є веденою (вихідною) ланкою, на якій укріплений різець. Кривошип 2 приводиться в обертання від електродвигуна через зубчастий механізм «в». Подачу різця здійснює кулачковий механізм «г». При ході повзуна б униз відбувається робочий хід.

Зовнішня характеристика представлена на діаграмі . Величина сили різання задана в таблиці вихідних даних.

Коефіцієнти зсуву й при розрахунку зубчастої передачі вибрати по блокувальних контурах [6,7] за умови виключення підрізання колеса й коефіцієнті перекриття .

Тема 4. Механізм витяжного преса

Шарнірно-важільний механізм «а» має провідна (вхідна) ланка кривошип 2, який через ланки 3 (шатун),4 (коромисло) і 5 (шатун) надає руху повзуну б. Повзун б є веденою (вихідною) ланкою. На повзунові укріплено одна частина витяжного штампа – пуансон, яка формує в матриці деталь. Кривошип важільного механізму приводиться в обертання від електродвигуна через зубчастий механізм «б». Кулачковий механізм «в» здійснює притиск аркуша-заготовки, з якої методом глибокої витяжки формується форма деталі.

Закон зміни сили виробничого опору представлений залежністю . Максимальне зусилля витяжки задане в таблиці вихідних даних.

Коефіцієнти зсуву й при розрахункові зубчастої передачі вибрати по блокувальних контурах [6,7] за умови забезпечення максимальної контактної міцності при коефіцієнті перекриття .

Тема 5. Механізм двоциліндрового чотиритактного двигуна внутрішнього згоряння

Механізм двигуна «в» має кривошип 2, який пов’язаний з повзунами (поршнями) 4 і б, шатунами 3 і 5. Вал двигуна (кривошип 2) приводить в обертання виконавча ланка через зубчасті редуктори «в» і «г». Газорозподіл у двигуні здійснюється кулачковим механізмом «д». Закон зміни аналога прискорень штовхача представлений на діаграмі « Ж « Тиск газів на поршні 4 і 6 визначається по індикаторній діаграмі двигуна, представленої на схемі «б». Сила тиску газів на поршні визначається по формулі

де - тиск газів в - положенні механізму;

( - діаметр циліндра. Коефіцієнти зсуву при розрахунку зубчастої передачі вибрати по блокувальних контурах [6,7] за умови виключення підрізання колеса з меншим числом зубів і при коефіцієнті перекриття .

Тема 6. Механізм вирубного преса

Важільний механізм преса представлений на схемі «а» вхідною ланкою-кривошипом 2, яке зв’язано шатуном 3 з коромислом .4. Коромисло 4 зв’язане шатуном 5 з вихідною ланкою – повзуном б* Привод кривошипа 2 здійснюється від двигуна через зубчастий механізм «б». Подача заготовки проводиться кулачковим механізмом, представленим на схемі «в». Діаграма аналога кутового прискорення коромисла кулачкового механізму представлена на схемі «д», діаграма зміни сили корисного опору на вихідній ланці – на діаграмі «г». Сила різання задана в таблиці вихідних даних.

Коефіцієнти зсуву та при розрахунку зубчастої передачі вибрати по блокувальних контурах [6,7] з умови рівності питомих ковзань на ніжках зубів коефіцієнті перекриття