Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Робота зі списками в Excel.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
57.86 Кб
Скачать

4.2. Розширений фільтр

Розширений фільтр дозволяє виконати пошук і відображення даних з використанням декількох умов відбору для декількох полів і розмістити результат в окремій області таблиці. Розширений фільтр дозволяє окремій використовувати обчислювальний вираз в якості критеріїв. У випадку використання розширеного фільтру критерії фільтрації задаються безпосередньо на робочому листі. Тобто, в окремій області таблиці повинен бути сформований діапазон умов. Діапазон умов - це блок комірок електронної таблиці, який повинен містити як мінімум три рядки: в першому задається ім’я поля, нижче задаються умови пошуку.

Перевага використання розширеного фільтру полягає в тому, що користувач завжди має чітке уявлення про критерії фільтрації і при необхідності завжди може змінити їх.

Доцільно формувати критерії відбору в рядках вище від основного списку. Для цього потрібно вставити вище від списку кілька порожніх рядків. Також потрібно скопіювати рядок із заголовком списку над порожніми рядками. Нижче скопійованого заголовку задаються критерії фільтрації. Для об’єднання критеріїв фільтрації за допомогою умовного оператора “И” потрібно вказати їх в одному рядку під заголовками полів. Для об’єднання критеріїв за допомогою умовного оператора “ИЛИ” критерії потрібно записувати в різних рядках.

Для того, щоб знайти в декількох стовпцях дані, що відповідають одній умові відбору, потрібно ввести всі умови відбору в один рядок діапазону умов відбору (одночасне виконання кількох умов).

Для того, щоб знайти дані, що відповідають одній умові відбору в одному стовпці, та іншій умові відбору в іншому стовпці, потрібно ввести умови відбору в різних рядках діапазону умов відбору (виконання хоча в однієї з умов).

Для того, щоб знайти рядки, які відповідають одному з двох наборів умов, кожний з яких містить умови для більш ніж одного стовпця, потрібно ввести ці умови відбору в окремі рядки.

Фільтрація буде відбуватись з використанням умови рівності значення поля критеріям відбору. Якщо потрібно задати інші умови (<, >), то їх потрібно задати в комірках разом з критерієм.

Між значеннями умов і самим списком повинен знаходитись як мінімум один порожній рядок.

Після формування діапазону умов потрібно вибрати Данные” - “Фильтр” - “Расширенный фильтр”. На екрані з’явиться вікно “Расширенный фильтр”, де вказуються параметри фільтрації. В цьому вікні задається місцеположення результату фільтрації - фильтровать список на месте або “скопировать результат в другое место”. При виборі другого варіанту потрібно буде задати значення поля “Диапазон условий” - адреси комірок, в яких знаходяться критерії фільтрації. В полі Исходный диапазон вказуються адреси комірок, в яких знаходиться список, який фільтрується. Зазвичай це поле заповнюється автоматично. При виборі перемикача “Только уникальные записи до результуючого списку не включаються записи з повторюваними значеннями полів, які використовуються в критеріях відбору. При вказанні діапазону критеріїв слід виділяти лише заповнені рядки, так як порожній рядок інтерпретується програмою як критерій відбору. Але так як порожній рядок відповідає довільним даним, то при включенні в критерії порожнього рядка в результуючому списку відобразяться всі записи вихідного списку.

Для відміни фільтрації вибираємо Данные” - “Фильтр” - "Отобразить все”.