Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Експериемнтальна_робоча_2-й к_.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
235.52 Кб
Скачать

2. Змістові модулі та їх структура.

Змістовий модуль 1.Концептуальна база експериментальної психології.

№ з/п

Тема лекцій (підкреслено) і їх основний зміст.

К-ть

год.

1

Принципи та структура наукового дослідження.Методологія науки.Наука як вид діяльності.Атрибути науки як сукупності знань.Наукове дослідження і його етапи.Валідність і її види.Принципи експериментального дослідження психіки.Теорія як система знань.Базис і логіка теорії.

2

2

Стратегії наукових досліджень.Наукова проблема.Гіпотеза і її види. Змістов-

ність гіпотези.Дослідницькі стратегії.Дескриптивна стратегія і природне спостереження як варіант її реалізації.Кореляційна стратегія і психометричні дослідження.Маніпулятивна дослідницька стратегія.Нормативи експериментального дослідження.

2

3

Передумови становлення і розвиток експериментального методу в психологічних дослідженнях.Наукові знання.Розвиток філософії як передумова впровадження експерименту в психології.Психофізика і перші експериментальні дослідження.Долабораторний і лабораторний періоди.Предмет експериментальної психології і підходи до його розуміння на сучасному етапі.Завдання експериментальної психології.

2

4

Експеримент як вид практичної діяльності дослідника.Загальна схема дослідження психічної реальності і місце експерименту в системі методів психологічного дослідження. Організація експерименту в психології.Принципи експериментального дослідження психіки. Проблеми експериментальних досліджень. Комунікативні артефакти і засоби їх уникнення. Змінні у структурі психологічного експерименту. Проблема ізоляції і контролю змінних.Теорія і гіпотеза.Види гіпотез у психологічному дослідженні.Експериментальна гіпотеза та її особливості.

4

5

Етапи експериментального дослідження психіки і інтерпретація його результатів. Організація експерименту в психології.Характеристика етапів експерименту.Реальний і бездоганний експеримент.Валідність експерименту. Генеральна сукупність і експериментальна вибірка.Стратегії відбору досліджуваних.Поняття про інтерпретацію результатів експерименту та її складові.Особливості обробки результатів і проблема їх узагальненя.Типи пояснення результатів психологічного дослідження.

4

6

Експеримент як гіпотетико-дедуктивний метод.Поняття про планування,його передумови і принципи.Типи планування.План як експериментальна схема варіювання умов незалежної змінної.Простий план і його різновиди.Складний(факторний) план.Особливості експериментальних планів для одного досліджуваного.Планування як засіб підвищення валідності експерименту.Специфіка оцінки валідності лабораторного експерименту.Валідність як мета експериментального контролю.

2

7

Типи експериментів у психології.Типологія експерименту і її критерії.Реальний і мислене вий експерименти.Проблема контр гіпотези і конкуруючих гіпотез.Тип експерименту по відношенню до теорії.Уточнюючий експеримент.Пошуковий експеримент.

2

8

Квазіекспериментальний підхід у психологічних дослідженнях.Особливості квазіекспериментального дослідження психіки.Основні типи квазіекспериментів у психології.Умови підвищення валідності даних,що отримані в квазіексперименті.Лонгітюд як квазіексперимент.Контроль post factum в квазіексперименті.Різновиди квазіекспериментів.

2

9

Кореляційний підхід та експериментальне дослідження.Кореляція і її види.Особливості кореляційних досліджень у психології.Міри зв’язку у кореляційних дослідженнях.Плани кореляційних досліджень.

2

Основна література до модуля 1:1,2,4,6,7,8,9,10,14,15,17,18.(див.список у кінці програми)

Додаткова література до модуля 1:1,4,13,17,19.

Обладнання,ресурси:схеми,таблиці.

Практичні заняття (6 год)

з/п

Тема

Кількість годин

1

Наукове дослідження,його принципи і структура.Поняття про теорію і гіпотезу.

2

2

Змінні у структурі експерименту.

2

3

Планування як засіб підвищення валідності експерименту.

2

Обладнання,ресурси:схеми,таблиці.

Лабораторні заняття (20 год)

з/п

Теми

Кількість годин

1

Організація і проведення наукового дослідження ( на прикладі моделі суб’єкт - об’єктних орієнтацій в життєвих ситуаціях).

2

2

Дескриптивна дослідницька стратегія в експериментально – психологічних дослідженнях ( на прикладі складання «поведінкового» портрету за результатами спостереження.

2

3

Маніпулятивна дослідницька стратегія ( на матеріалі методики «коректурна проба».

2

4

Інструментальний підхід в організації експерименту в психології (на основі проведення методики піктограм).

2

5

Незалежна змінна і її види (на прикладах використання стимульного матеріалу тестів вибору кольору і «кольорових» відношень).

2

6

Гіпотеза та її види ( на прикладах аналізу реальних стратегій поведінки за методикою Дж.Брунера).

2

7

Інтерпретація результатів експериментального дослідження психіки(на прикладі методики портретних виборів Л.Собчик).

2

8

Планування експерименту (на основі проведення різних типів асоціативного експерименту).

2

9

Констатуючий і формуючий експерименти (на матеріалах методик «розумового обертання» Шепарда і дефиренціальної оцінки психічного стану Доскіна – Лаврентьєвої,а також використання психотехнологій нейролінгвістичного програмування.

2

10

Кореляційні дослідження у психології ( на прикладі дослідження самооцінки особистості).

2

Обладнання,ресурси:тексти методик дослідження,форми протоколів дослідження, стимульний матеріал.

Самостійна робота (30 годин)

Зміст самостійних завдань