Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tema_6, 7, 9.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
87.16 Кб
Скачать

6.Конвертованість. Конвертованість валюти означає ступінь її здатності вільно обмінюватися на національні грошові одиниці інших країн.

Конвертованість — це невід'ємний атрибут ринкової еко­номіки. Вона передбачає відкритість економіки, лібералізацію зовнішньої торгівлі, вільну міграцію капіталу та ін. Без конверто- ваності національної грошової одиниці товаровиробник не може долучитися до різноманітних структур світового ринку, до міжна­родного поділу праці, а споживач позбавляється можливості на­лежним чином задовольнити свій платоспроможний попит.

Розрізняють повну і часткову, внутрішню і зовнішню кон­вертованість валют, а також замкнену (неконвертовану ) валю­ту. За повної (вільної) конвертованостпі всі фізичні і юридичні особи як вітчизняні, так і зарубіжні, що володіють належною сумою грошей певної країни, можуть вільно і необмежено об­мінювати їх на іноземні з метою здійснення всіх поточних і зовнішніх розрахунків.

Повну свободу конвертованості валюти можуть собі дозво­лити лише країни з потужною економікою, значним експорт­ним потенціалом, розвинутим внутрішнім кредитним ринком. Нині з понад 180 країн — членів МВФ досить обмежена кіль­кість їх (7—8 країн) мають валюту, що функціонує в режимі повної конвертованості. Це долар, фунт стерлінгів, євро, єна.

За часткової конвертованості на операції з купівлі й про­дажу валюти державою встановлюються певні обмеження (за­звичай національна валюта обмінюється лише на деякі іноземні валюти й не використовується для розрахунків за певними ви­дами міжнародного платіжного обороту).

Внутрішня конвертованість валюти передбачає надання прав громадянам і юридичним особам лише певної країни вільно купувати за національну валюту іноземну валюту для викорис­тання її насамперед у зовнішньоекономічній діяльності.

За зовнішньої конвертованості валюти лише іноземним резидентам надається право вільно обмінювати свої активи у гро­шових одиницях певної країни (у вигляді доходів, прибутку чи інших надходжень) на необхідну їм валюту інших країн і здійснювати перекази цієї валюти за кордон. Такий режим ро­бить економіку країни відкритою і привабливою для іноземно­го капіталу.

Замкнена (неконвертована) валюта — це національна ва­люта, яка функціонує лише в межах країни, не вивозиться за кордон і не обертається на світових валютних ринках.

Тема9

1. Монополізація — це процес досягнення суб'єктом господа­рювання монопольного (домінуючого) становища на ринку то­вару, підтримання або посилення цього становища.

Під монополізмом розуміють активні дії монопольних структур, спрямовані на реалізацію своїх переваг у процесі взає­мовідносин з іншими суб'єктами господарювання.

Конкретною формою монополізму є монополія.

Монополія у широкому розумінні означає виключне право держави, підприємства, фізичної особи на володіння будь-чим або на здійснення якого-небудь виду діяльності.

Під економічною монополією розуміють велике підпри­ємство, фірму або об'єднання (спілку), яке посідає панівне місце на ринку і концентрує значну частину виробництва і збуту певного виду продукції з метою одержання моно­польного прибутку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]