Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ukr_mova.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
310.78 Кб
Скачать

Вимоги до оформлення реферату

Обсяг – до 10 друкованих сторінок, формат А-4, відстань між рядками – 1,5 інтервала, кегль – 14, гарнітура – Times New Roman, поля: ліворуч, угорі, внизу – 2, 5 см, праворуч – 1 см, абзац – 5 знаків.

Титульний аркуш

Повинен містити всі найбільш суттєві для ідентифікації видання вихідні відомості. Зразок:

Міністерство освіти і науки України

Філологічний факультет

Кафедра української мови, видавничої справи та редагування

Індекс УДК

Назва реферату

Прізвище, ім’я, по батькові студента,

шифр академічної групи, де навчається студент

Прізвище, ім’я, по батькові,

науковий ступінь, вчене звання наукового керівника

Місто – рік

Титульний аркуш є першою сторінкою реферату. Його включають до загальної нумерації сторінок, проте на титульному аркуші номер сторінки не ставлять.

Анотація та ключові слова

Анотація – коротка характеристика тематичного змісту реферату. Обсяг – 200–300 знаків.

Сукупність ключових слів повинна відображати основний зміст реферату. Загальна кількість ключових слів – не менше трьох і не більше десяти.

Аркуш, на якому розташована анотація та ключові слова, є другою сторінкою реферату. Її включають до загальної нумерації сторінок, проте на аркуші, де розміщено анотацію та ключові слова, номер сторінки не ставлять.

Зміст

Зміст повинен містити найменування та номери початкових сторінок усіх структурних частин: вступу, усіх розділів основної частини, висновків, списку використаної літератури, додатків (якщо необхідно). Нумерацію сторінок подають арабськими цифрами без знака №. у правому верхньому кутку.

Вступ

Розкриває зміст наукової проблеми та її значущість. Потрібно обґрунтувати необхідність проведення дослідження, його актуальність, сформулювати мету і завдання, об’єкт та предмет дослідження, охарактеризувати використані у дослідженні методи, обґрунтувати теоретичну та практичну цінність роботи, вказати, де було оприлюднено результати роботи.

Основна частина

Складається із розділів та підрозділів, в яких стисло, логічно і аргументовано викладено зміст і результати проведеного дослідження. Під час написання основної частини реферату студент обов’язково повинен посилатися на авторів і джерела, з яких запозичив матеріал або окремі положення.

Кожний розділ починається з нової сторінки.

Висновки (та пропозиції)

Викласти найбільш важливі наукові та (чи) практичні результати проведеного дослідження.

Важливо висловити власну думку з приводу основних положень досліджуваної теми, аргументувати свою позицію. Якщо ж у рефераті висвітлюються питання з історії синтаксичної науки, слід показати спадкоємність традицій у лінгвістиці.

Список використаної літератури

Повинен містити бібліографічні описи використаних джерел.

Додатки (за необхідності)

Морфемний та словотворчий аналіз слів морфемний аналіз слова

Морфемний склад слова – це сукупність виділюваних у ньому значущих частин, що утворюють його лексико-граматичну єдність. Вирізнення морфем у слові називають морфемним аналізом. Мета морфемного аналізу – виявити, з яких морфем складається слово. Морфемний розбір відображає сучасну структуру лексеми: його системно пов’язані морфеми і специфіку відношень, у яких вони перебувають. Характерною ознакою живої морфеми є повторюваність її у сполученні з іншими морфемами (наприклад, повторюваність кореня хліб- у словах хлібний, хлібина, хлібозаготівля, хлібзавод; повторюваність суфікса -ов- у словах осиковий, дубовий, річковий, кавовий; повторюваність флексії в іменниках жіночого роду: мама, ручка, ластівка, парта). Щоб правильно зробити морфемний аналіз лексеми, потрібно врахувати специфіку відношень між морфемами і їхні функції. Пор.: у прикметнику гаряче (гаряче молоко) і прислівнику гаряче (зустріти гаряче) виділяємо різні морфеми, оскільки у першому слові виступає флексією, що є репрезентантом середнього роду, однини, називного відмінка, а у другому – функціонує як суфікс.

СХЕМА МОРФЕМНОГО АНАЛІЗУ СЛОВА

1. З’ясувати, відмінюване чи невідмінюване слово (довести).

2. Якщо слово відмінюване, знайти закінчення й основу. Якщо слово невідмінюване, назвати його основу.

3. Назвати диференційні ознаки основи:

1) похідна / непохідна;

2) проста (коренева) / складна (афіксальна);

3) вільна / зв’язана.

4. Визначити тип закінчення: повне (матеріально виражене) / нульове.

5. Навести ряд споріднених слів і виділити корінь.

6. Визначити префікс (префікси), суфікс (суфікси), сполучні голосні.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]