Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
теория бухучет Выходцева В.В..docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
24.84 Кб
Скачать

Строки давності при виправленні помилок

Вирішуючи питання про доцільність виправлення виявлених помилок у податковій звітності, слід насамперед порівняти часовий проміжок, що минув після їх допущення, із чинними на сьогодні строками давності щодо стягнення та повернення сум податків (зборів).

Так, якщо від граничного терміну подання податкової декларації (або від фактичного дня її подання, якщо декларація подана із запізненням), минуло більше 1095 днів, то повідомляти про неї податковий орган немає сенсу. Річ у тім, що, відповідно до пп. 15.1.1 Закону №2181, податківцям заборонено донараховувати податкові зобов’язання за деклараціями, з дня граничного строку подання яких (а якщо така податкова декларація була подана пізніше — з дня фактичного подання) минуло понад 1095 днів. Але зверніть увагу: якщо наслідки таких «давноминулих» помилок були перенесені до декларацій, за якими строк давності ще не минув (наприклад, помилки при перенесенні збитків на наступні періоди), то дані таких декларацій слід виправити.

Аналогічно і з завищеними податковими зобов’язаннями. Відповідно до пп. 15.3.1 ст. 15 Закону №2181, заяви на повернення зайво сплачених податків, зборів, обов’язкових платежів або на їх відшкодування у випадках, передбачених податковими законами, можуть бути подані не пізніше 1095-го дня, наступного за днем здійснення такої переплати або набуття права на таке відшкодування.

Тому будь-які помилки, виявлені платником податків або податковими органами після закінчення терміну 1095 днів, що настає за останнім днем подання декларації (розрахунку), не підлягають виправленню у податковій звітності, а суми відповідних податків не донараховуються і не повертаються. 1

На відміну від податкових зобов’язань, щодо внесків до всіх чотирьох фондів соціального страхування (ПФ, ФТВП, ФБ, ФНВВ) строки давності не встановлено. При стягненні недоїмки за платежами до них, а також пені та фінансових санкцій строки давності, на жаль, не застосовуються. Про це прямо вказано у законах про відповідні соцвнески. Тому у разі виявлення помилки у звітності до цих фондів, внаслідок якої було занижено суму страхових внесків, таку помилку варто виправити незалежно від строку, що минув з часу її допущення.

Це саме стосується і виправлення помилок у фінансовій (бухгалтерській) звітності, адже законодавство про бухгалтерський облік не передбачає застосування яких-небудь строків давності.