Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
еЛЕКТРОННЫЙ МАРКЕТИНГ.doc
Скачиваний:
32
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
1.13 Mб
Скачать

Лекція 5 товарна політика в інтернет

5.1. Інтернет-маркетинг матеріальних товарів

Фахівці вивчають Інтернет переважно як середовище електро­нної торгівлі, інформаційної й рекламної діяльності. Оскільки ві­тчизняний віртуальний ринок перебуває в стадії формування, бі­льшість українських авторів приділяють основну увагу можливо­стям і способам проведення маркетингових досліджень й оцінці результатів, створенню функціонального WEB-сайту, його варто­сті й контенту, варіантам просування в Інтернеті, рекламі і її ефе­ктивності. Однак у віртуальній економіці, що динамічно розвива­ється, для успішного ведення бізнесу необхідно також пред­ставляти особливості формування товару й специфіці поширення його у віртуальному просторі, мотивації покупок.

Виникнення онлайнового маркетингу пред'являє інші вимоги до роботи маркетолога. Насамперед це розширення меж власної свідомості, внутрішнє усвідомлення глобальності позачасового ринку, що не має державних, митних й інших кордонів, але з притаманними йому культурними й національними особливостя­ми, стрімкий розвиток науково-технічного прогресу. У цьому зв'язку великого значення набуває вивчення маркетологом моти­вації покупок через Інтернет. У. Руделиус виділяє шість основ­них причин такого вибору споживачами:

Зручність. Покупець може отримати інформацію про десят­ки тисяч найменувань товарів і послуг або доручити пошук по­трібного йому товару пошуковим роботам (bots) — своєрідним електронним агентам із закупівлі, які переглядають зміст web-сайтів, порівнюючи ціни й характеристики різних товарів і по­слуг.

Низькі витрати. Звичайно на розвинутих локальних віртуа­льних ринках ціни на традиційні товари й послуги такі ж, як у ре­альній економіці або плаваючі; при цьому заощаджується час і кошти, витрачені на пошук товарів, відвідування магазинів й офісів.

Широкий вибір товарів.

Можливість безпосереднього спілкування із продавцем і ви­робником у діалоговому режимі, персоналізовані онлайнові ради.

Адаптація товару під конкретного споживача, особливо в промисловому маркетингу.

Контроль над процесом ухвалення рішення про покупку. Росту рівня мотивації споживачів сприяє посилення інтерактивності Інтернет-економіки — надання зв'язку в реальному часі в напрямках від компанії до споживача й від споживача до ком­панії; створення відносин «один-з-одним».

У Мережі продаються дві основні групи продуктів: матеріаль­ні й інформаційні.

Серед матеріальних товарів найбільшою придатністю для продажу в Інтернеті володіють:

• Високотехнологічні товари, що вимагають аналізу значних обсягів інформації для придбання. Інтернет має можливість представити всю необхідну інформацію на Web-сервері для по­дальшого її аналізу споживачем. Прикладом таких товарів мо­жуть бути електроніка й автомобілі.

• Товари, що володіють середньою або високою вартістю, що пов'язане з демографічною особливістю Інтернету— високим середнім рівнем доходів користувачів.

• Технічні продукти, тому що Інтернет сьогодні широко використовується людьми з технічним вихованням.

• Нові товари, оскільки споживачі мають потребу в поданні необхідної інформації про ці продукти й, що саме головне, ауди­торія Інтернету представлена в більшості новаторами, здатними більш легко піти на ризик купівлі нового продукту.

Статистика показує наступну структуру продажу матеріаль­них товарів і послуг через Інтернет на розвинутих віртуальних ринках (табл. 5.1).

Дані свідчать про рух в сторону збільшення частки продажів традиційних і звичних товарів. Це говорить про позитивну дина­міку поширення віртуальної економіки, охоплення нових більш широких сегментів і ніш віртуальних ринків, адаптації до нової віртуальної реальності споживачів і зростання ролі Інтернет -маркетингу.

Важливим елементом в Інтернет-маркетингу є система сервісу, що є одним з найважливіших факторів підвищення споживчої цінно­сті товарів. Сервіс і підтримка споживачів можуть бути істотно роз­ширені за рахунок застосування Інтернету в наступних категоріях:

• Додаткова публічна інформація. Фірми мають можливість розміщення в Інтернеті значного обсягу інформації для подання її споживачам. Це особливо істотно у випадку високотехнологічної продукції, подібної комп'ютерної техніки. За умови гарного дизайну сервера й наявності функцій пошуку споживачі можуть легко знайти важливу для них інформацію.

• Frequently Asked Questions (FAQ) — «питання, що часто за­дають». Подання такої інформації важливо не тільки для існую­чих, але також і для потенційних споживачів продукції, для пере­конання їх у необхідності здійснення покупки саме в даній фірмі. Така підтримка не обмежена в застосуванні тільки до комп'ютер­ної продукції, але поширюється на будь-який продукт, що вима­гає інформаційної підтримки.

• Механізм додаткового зворотного зв'язку. Інтернет можна застосовувати для організації ефективного зворотного зв'язку зі споживачами й надання адекватної підтримки покупців шляхом аналізу й від стеження їхніх запитів.