Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
підручник.doc
Скачиваний:
66
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
2.35 Mб
Скачать

Етапи розробки тестів

Чи легко розробити дидактичний тест? Поміркуйте самі: М.Б. Челишкова95 виділяє 18 етапів конструювання педагогічних тестів! Однак, як вважають автори посібника “Тестові технології у навчальному закладі”96 далеко не завжди в процесі створення тестів необхідне дотримання всіх вимог їх професійного створення. Наприклад, під час проведення поточного контролю можуть бути використані тести, які не обов’язково вимагають глибокої стандартизації. Це дає можливість дещо спростити процедуру складання тестів, яка матиме такі етапи:

1. Постановка цілей. Цей етап є визначальним, оскільки у процесі підготовки тесту слід ясно усвідомлювати ті результати навчання, які потрібно перевірити, тобто конкретизувати передбачувані результати навчання. Наведемо приклад конкретизації цілей навчання:

Знання на рівні запам’ятовування: вміє відтворити основні поняття та визначення, формули, закони, принципи.

Знання на рівні розуміння: інтерпретує терміни, поняття та визначення; перетворює описовий матеріал у математичні вирази; інтерпретує словесний матеріал за допомогою схем та графіків.

2. Аналіз змісту навчальної дисципліни та складання специфікації тесту (структурування навчального матеріалу).

Робиться приблизний розподіл відсоткового співвідношення змісту розділів і визначається необхідна кількість тестових завдань з кожного розділу предмета. Далі підраховується загальна запланована кількість завдань в тесті. За верхню межу, як правило, беруть 60-80 завдань, а максимальний час тестування обирають не більше, ніж 90 хвилин. Потім робиться специфікація тесту, яка грунтується на відповідності системи знань і вмінь певним відсотковим співвідношенням завдань з різних розділів. Приклад реалізації такої специфікації тесту наведено в таблиці 5.7.

До переліку знань і вмінь загального характеру включено:

А – відтворення фактів, понять, визначень і термінів;

В – знання законів і формул;

С – вміння застосовувати закони та формули для розв’язування задач;

D – вміння інтерпретувати результати за допомогою графіків і схем;

Е – вміння робити оцінкові судження.

Таблиця 5.7

Коротка специфікація тесту97

Заплановані до перевірки знання та вміння

Змістовні розділи дисципліни

Загальне число за кожним пунктом

1 (20%)

2 (10%)

3 (30%)

4 (40%)

1. А (10%)

1

1

2

2

6

2. В (20%)

2

1

4

5

12

3. С (30%)

4

2

5

7

18

4. D (30%)

4

2

5

7

18

5. Е (10%)

1

-

2

3

6

Всього

12

6

18

24

60

3.Складання (або вибір з існуючих) необхідних тестових завдань;

Конструювання тесту має відбуватися шляхом вибору з існуючої бази різноманітних за форматом (або однакових – для поточного тестування) тестових завдань відповідно до таблиці специфікації.

4.Експертиза тестових матеріалів (визначення якості тесту);

Оцінку якості тестових матеріалів слід проводити за певною методикою незалежними експертами, які не брали участі в їх розробці. Робота експертів планується за трьома напрямами: 1) аналіз змісту окремих завдань тесту; 2) аналіз якості змісту всього тесту; 3) підготовка узагальнюючих висновків та рекомендацій з покращення змісту тесту.

5.Апробація тесту та його коригування (стандартизація та удосконалення тестів).

Апробація тестових завдань має на меті: визначення трудності завдань, виявлення помилок, визначення часу на виконання тесту; аналіз відповідей на відкриті питання з метою можливого уточнення формулювання правильних відповідей; виявлення недоліків в інструкціях.