Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MINISTERSTVO_AGRARNOYi_POLITIKI_UKRAYiNI_VINNIT...docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
106.37 Кб
Скачать

10. Аналіз ефективності зеленого конвеєра

Ефективність зеленого конвеєра визначається урожайністю зеленої маси з 1 га основної площі, площею ріллі, яка використовується в зеленому конвеєрі; коефіцієнтом використання землі, виходом кормів з проміжних посівів та повторних укосів трав; питомою вагою побічної продукції; загальним виходом кормів із проміжних посівів з використанням отави та побічної продукції.

пр

1). Урожай зеленої маси в перерахунку на 1 га основної площі розраховується за формулою: Мо + М„

У

Па

де У - урожайність зеленої маси з основної площі, ц/га; М0 - надходження зеленої маси з основних посівів, ц; Мпр- надходження зеленої маси з поміжних посівів та трави багаторічних трав (без гички цукрових буряків), ц;

П0 - площа основних посівів в зеленому конвеєрі, га.

Підставимо необхідні дані із таблиці 11 у формулу: У= (27431,2 + 21747,2) / 137,6 = 357,5 (ц/га). Переведемо урожайність у кормові одиниці: 357,5 х 0,18 = 64,3(ц корм, од.)

Можна зробити висновок, що отриманий показник має високий результат.

2). Коефіцієнт використання землі розраховується за формулою:

По + П„

пр

К

П0

де К - коефіцієнт використання землі;

П0 - площа основних посівів, га;

Ппр - площа проміжних посівів та трави багаторічних трав (без побічної продукції), га.

Підставимо необхідні дані із таблиці 11 і отримуєм коефіцієнт 2,6.

Розрахований коефіцієнт свідчить про високий рівень використання землі в даному господарстві.

Розрахунки показали, що в перерахунку на один гектар основної площі, можна одержати 2,6 врожаю з гектара.

  1. . Валовий вихід кормів з проміжних посівів та повторних укосів трав в даному прикладі складає 21005,8 ц, а в перерахунку на кормові одиниці 3781,1 ц корм. од.

  2. Загальний вихід кормів з проміжних посівів з використанням отави та побічної продукції складає 30396,7 ц, в перерахунку на кормові одиниці 5471,4 ц корм. од.

В системі зеленого конвеєра у господарстві необхідно визначити площу, яку необхідно виділити для 1 корови.

Валовий збір зеленої маси з основних, проміжних посівів, отави багаторічних трав і гички складає 57827,8 ц або 10409 ц корм. од. Загальна площа складає 398,9 га, з одиниці площі буде зібрано 26,1 ц корм. од. з 1 га зеленої маси. Затрати кормів на 1 голову ВРХ складають 50 ц корм, од., для однієї корови необхідна площа:

26,1 ц корм. од. : 50 ц корм. од. = 0,5 га.

В даному прикладі під кормовими культурами зайнята площа:

^ Для виробництва концентрованих кормів -215,1 га;

^ Для виробництва грубих кормів - 190,8 га;

^ Для виробництва соковитих кормів - 127,9 га;

А Для виробництва зелених кормів - 389,9 га.

Загальна кормова площа складає 932,7 га.

Загальна кількість великої рогатої худоби 795 голів.

Для забезпечення тварин кормами необхідно в середньому для однієї голови виділити площу в 1,17 га (932,7 : 795 = 1,17 га).

За даними науково-дослідних установ України, вирішальну роль у

збільшенні обсягів виробництва різних видів повноцінних кормів повинне відігравати польове кормовиробництво, одним із ресурсів інтенсифікації якого є оптимізація посівних площ кормових культур

Висновки та пропозиції виробництву:

    1. Застосовувати у кормовому балансі продукти мікробіологічної та хімічної промисловості, зокрема: кормові дріжджі, амінокислоти, віта­міни, ферменти та інші біологічно активні препарати, які вводяться до раціону тварин у вигляді добавок.

    2. Виробництву оптимальної кількості кормів сприяє розроблення в кожному господарстві комплексу організаційно-економічних заходів, зокрема, впровадження інтенсивних технологій, наукової організації праці, раціональної системи удобрення, продуктивних сортів кормових культур, меліорації, комплексної механізації та ін.

    3. Намагатись чим менше застосовувати засоби хімізації при вирощуванні кормових культур. Це дасть нам отримати якісніші корми, менші затрати і значно зменшить негативний вплив на навколишнє середовище.

    4. Інтенсифікувати виробництво всіх видів кормів на основі науково- обгрунтованих інтенсивних енерго- і ресурсозберігаючих технологій, щоб забезпечувати максимальний вихід кормів з одиниці кормової площі за мінімальних затрат енергії, матеріальних і трудових ресурсів.

    5. Забезпечувати тваринництво достатньою кількістю високоякісних повноцінних кормів, збалансованих за вмістом протеїну та інших поживних речовин, вітамінів, макро- і мікроелементів.

    6. Збільшувати виробництво кормів. Цього можна досягнути при правильному поєднанні лучного і польового кормовиробництва з урахуванням біокліматичного потенціалу і організаційно-економічних умов різних регіонів країни, запровадження планування і управління кормовиробництвом на основі єдиного енергетичного балансу галузі і обгрунтованих нормативів.

    7. Дотримуватись технологій заготівлі і зберігання кормів. Зберігати поживні речовини у кормах, застосовуючи прогресивні технології їх заго­тівлі, хімічне і біологічне консервування, а також виготовлення комбікормів, збалансованих за основними поживними речовинами

Список використаної літератури:

      1. Андреев Н.Г. Луговое и полевое кормопроизводство // Н.Г. Андреев - М.: Агропромиздат, Ленинград, отдел., 1990. - 600 с.

      2. Бабич А.О. Кормові і білкові ресурси світу // А.О. Бабич. - К., 1995. - 298 с.

      3. Бегей С.В. Проміжні культури в інтенсивному землеробстві // С.В. Бегей. - Львів: Світ, 1992.-160 с.

      4. Довідник поживності кормів / за редакцією М.М. Карпуся. - К.: Урожай, 1988.-400 с.

      5. Зінченко О.І. Кормовиробництво: Підручник. // О.І. Зінченко. - К.: Вища школа, 1994. - 440 с.

      6. Зінченко О.І. Кормовиробництво: Практикум. // О.І. Зінченко. - К.: Нора- Прінт, 2001.-470 с.

      7. Кормовиробництво. Навчальний посібник. //П.М. Єрмакова, Р.Т. Івановська, М.Я. Шевніков/ за редакцією Л.М. Єрмакової. - К., 2008.- 396с.

      8. Луківництво // П.С. Макаренко , Г.І. Демидась, О.М. Козяр. - К.: Нора- прінт, 2002. - 364 с.

      9. Сарнацышй П.Л., Видрін Ю.В., Недождій Ю.П. Зелений конвеєр //

П.Л. Сарнацький , Ю.В. Видрін, Ю.П. Недождій - К.: урожай, 1988. - 72 с.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]