Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗАВДАННЯ БІРЖОВЕ ПРАВО.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
173.57 Кб
Скачать

1. Біржові операції. Правила біржової торгівлі

Задача 1.

У правилах біржової торгівлі акціонерного товариства «То­варна біржа «ЖИТО» в розділі «Відповідальність учасників біржових торгів» передбачено такий пункт: «У випадку відмови учасника біржових тор­гів виставити свій товар на продаж у визначену біржею дату проведення біржових торгів, такий учасник підлягає цивільній відповідальності у вигляді штрафу в розмірі вартості його біржового місця, який стягується на користь біржі за рішенням біржового арбітражу».

Брокер Петров планував прийняти участь у біржових торгах. Отримавши повідомлення біржі про дату проведення торгів по даному товару, Петров вжив заходів для підготовки до участі у торгах. Од­нак, у визначену дату брокер Петров захворів і не виставив свій товар на продаж.

Біржовий комітет, розглядаючи обставини, пов'язані з неявкою брокера Петрова на біржові торги, віднісся із співчуттям до стану здоров'я Петрова, однак, враховуючи імперативне формулювання змісту правил біржової торгівлі (який не ставить можливість звільнення від відповідальності в залежність від поважності причин відмови ви­ставити товар на продаж) прийняв рішення стягнути з Петрова суму штрафу.

Петров оскаржив таке рішення в суді, мотивуючи свої вимоги тим, що у відмові виставити товар на біржові торги була відсутня його вина.

Дати юридичну характеристику ситуації. У чому полягає значення правил біржової торгівлі? Які відносини покликані врегулювати правила біржової торгівлі? Підготувати проект мотивувальної та резолютивної частин судового рішення за результатами розгляду позову Петрова.

Задача 2.

У правилах біржової торгівлі товариства з обмеженою відповідальністю (далі – ТОВ) «Аграрна біржа «Добробут» було встановлено, що до то­вару, який перебуває в обігу на біржі, належить сільськогосподарська продукція, промислова продукція, яка необхідна для виготовлення сільськогосподарської продукції, якщо її питома вага не перевищує 50% усього товарообороту біржі; а також будь-яке інше майно, якщо його питома вага не перевищує 50% усього товарообороту біржі.

Громадянин Волков через біржового посередника продав на біржових торгах ТОВ свою квартиру громадянину Шахраю. Під час реєстрації угоди на біржі Шахраю пояснили, що угода, зареєстрована на біржі прирівнюється до нотаріально посвідченої та не підлягає нотаріальному посвідченню. Покупець – громадянин Шахрай на підставі зареєстрованої на біржі угоди купівлі-продажу, вселився з сім'єю у квартиру. Через три місяці після укладення біржової угоди ціни на квартири різко зросли. Волков пошкодував про своє рішення продати квартиру Шахраю. За допомогою адвоката Волков подав позов про визнання угоди недійсною.

Дати юридичну характеристику ситуації. Спрогнозувати розвиток спору та ймовірне судове рішення. Як кожен з учасників подій зможе захистити свої права?

Задача 3.

Акціонерне товариство (далі – АТ) «Промислова товарна біржа «Нафтотрейд» спе­ціалізується на організації торгівлі нафтопродуктами. Однак, правила бір­жової торгівлі розроблені на біржі не були, оскільки загальні збори членів біржі не могли дійти згоди щодо істотних умов змісту таких правил.

Довідавшись про це, прокурором було винесено протест, у якому встановлювалась вимога не проводити біржових торгів до затвердження правил біржової торгівлі. Однак, за порадою юрисконсульта біржі, протест прокурора було відхилено з тих мотивів, що хоча в АТ дійсно не розроблені правила біржової торгівлі, однак, процедура проведення біржових торгів, яка практикується на ній, повністю відповідає вимогам Типових правил біржової торгівлі сільськогосподарською продукцією.

Прокурор оскаржив таку відмову у задоволенні протесту до суду, і, водночас, зазначив про нікчемність укладених під час проведення біржових торгів угод.

Поясніть, який зміст правил біржової торгівлі? Які юридичні наслідки відсутності затверджених правил бір­жової торгівлі? Підготуйте контраргументи на позов прокурора. Вирішіть справу.

Задача 4.

В зв'язку із зіпсуттям системи обробки та узагальнення інформації, маклер під час біржових торгів оголошував позиції безпо­середньо з заявок. Після закінчення біржових торгів виявилось наступ­не:

1) За укладеною угодою на поставку 100 т. зерна на складі виявилось в наявності лише 10 т., з яких 8 т. не відповідали встановленим біржею стандартам. Біржовий арбітраж виніс рішення на користь покупця, не прийнявши до уваги заперечень продавця про те, що якість зерна відповідає встановленим державним стандартам і що належну кількість зерна буде поставлено одразу після його придбання у виробників.

2) Кілька брокерів, які виставили заявки на продаж за найнижчою ціною не з'явились на торги, оскільки не знали, коли їх товар буде виставлено на торги. Внаслідок неявки цих брокерів товар зняли з біржових торгів. Клієнти брокерів звернулись до них з позовом про відшкодування заподіяних збитків. Брокери звернулись з регресним по­зовом до біржі.

3) Представники брокерської контори не запам'ятали всіх потрібних позицій, а тому уклали угоди на невигідних для клієнтів умовах та були змушені відшкодувати заподіяні їм збитки.

4) Три зареєстровані біржові угоди були укладені з покупцями, які не подавали заявок на купівлю цього товару, а тому ціна котирування на даний товар виявилась набагато нижчою.

Встановіть, чи були допущені по­рушення в підготовці та проведенні біржових торгів? Які можливі наслідки вказаних ситуацій?