Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗАВДАННЯ БІРЖОВЕ ПРАВО.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
173.57 Кб
Скачать

4. Управління товарною біржею.

Задача 11.

Рішенням загальних зборів членів акціонерного товариства «Товарна біржа «Колос» було затверджено кількісний склад виконавчої дирекції – три особи. Цим же рішенням загальні збори членів делегува­ли раді біржі повноваження щодо регулювання діяльності підрозділів організаційної структури біржі. На своєму першому засіданні рада біржі прийняла рішення про збільшення кількості членів виконавчої дирекції до п'яти осіб, з яких не менше двох повинні бути обрані з членів ради біржі.

Чи законне таке рішення? Який орган є вищим органом управління біржі? Рішення якого органу біржі повинно мати перевагу при виникненні колізії?

Задача 12.

Громадянин Бєбик при створенні товарної біржі придбав її акції, які в сукупності становлять 40% статутного фонду (капіталу) та своєчасно оплатив їх вартість. Через рік після придбан­ня акцій, товарна біржа оголосила про скликання чергових загальних зборів членів біржі. Бєбик, як власник значного пакету акцій біржі, розраховуючи на обрання себе до складу керівних органів біржі, з'я­вився у визначений час на збори. Проте на загальні збори членів біржі його не допустили, мотивуючи це тим, що він не набув статусу чле­на товарної біржі, а тому не може приймати участь в роботі загальних зборів членів біржі. Водночас, Бєбику пообіцяли, що коли скликати­муться загальні збори акціонерів біржі, він безумовно зможе прийняти участь в їх діяльності. Вважаючи свої права акціонера грубо порушени­ми, Бєбик звернувся до прокуратури з заявою.

Який орган є вищим ор­ганом управління товарної біржі? Чи має правові підстави скарга Бєбика? Наведіть юридичну аргументацію на захист Бєбика.

Задача 13.

Загальними зборами членів біржі було обрано головою ради біржі Карного. Проте автономно зібрані збори трудового ко­лективу біржі запропонували на цю посаду Васильєва. Загальні збори акціонерів рішення зборів трудового колективу підтримали і головою ради біржі обрали Васильєва. Будучи обраним на посаду голови ради біржі, Васильєв підписав рішення, яким встановлювались такі додаткові вимоги до претендентів на посаду голови ради біржі, яким Карного завідомо не відповідав, а саме: знаючи, що Карний не має вищої економічної освіти, обов'язковою вимогою для претендентів на посаду голови ради біржі було встановлено її наявність.

Карний звернувся із позовом до суду з вимогою про визнання недійсним такого рішення загальних зборів акціонерів. Однак, суд в позові відмовив з тих міркувань, що згідно із законодавством рішення обох органів є рівними за силою та юридичними наслідками, а тому при вирішенні спору слід керува­тись пізнішим рішенням.

Довідавшись про це, позачергові загальні збори членів біржі знову обрали на посаду голови ради біржі Карного. Як голова ради біржі, Карний скасував усі рішення, які були прийняті Васильєвим. Васильєв звернувся із позовною заявою до суду із вимогою про виз­нання недійсним рішення позачергових загальних зборів членів біржі, якими на посаду голови ради біржі був обраний Карний.

Рішенням суду позов був задоволений з тих мотивів, що, приймаючи рішення про обрання на посаду голови ради біржі Карного, Васильєв з цієї посади звільнений не був, і підстави для його звільнення, передбачені у ст. 36 КЗпП України, відсутні.

Довідавшись про це і дочекавшись вчинення Васильєвим одноразо­вого грубого порушення своїх обов'язків, загальні збори членів біржі звільнили його з посади голови ради біржі і обрали на цю посаду Карного.

Васильєв оспорив таке рішення в судовому порядку. При цьому він погодився з підставами для його звільнення із посади голови ради біржі, однак оспорює законність обрання на цю посаду Карного.

Які є органи управління товарної біржі? Проаналізуйте ситуацію. Яке рішення повинно бути прийняте судом?

Задача 14.

Голова виконавчої дирекції товариства з обмеженою відповідальністю «Товарна біржа «Русалка» підписав від імені ТОВ міжбіржову угоду, за якою планувалось створення нової електронної міжбіржової мережі. На створення такої мережі вимагались значні ка­піталовкладення, які всі сторони угоди повинні були нести порівну. Однак, коли надійшов термін платежу, ТОВ на вимогу ревізійної комісії від­мовилось платити належні кошти, мотивуючи свою відмову тим, що голова виконавчої дирекції не уповноважений розпоряджатись майном біржі та не має повноважень на укладення міжбіржових угод.

Внаслідок несплати ТОВ належних коштів, електронна міжбіржова мережа не була створена, у зв'язку із чим був зірваний проект входження ряду бірж на міжнародні ринки. Інші сторони міжбіржової угоди звернулись із позовом до ТОВ, вимагаючи стягнути кошти, передбачені міжбіржовою угодою.

Які повноваження належать виконавчій дирекції товарної біржі? Яке рішення має прийняти суд за таким позовом? Підготувати аргументацію на захист товариства з обмеженою відповідальністю «Товарна біржа».

Семінарське заняття №3

Тема: Угоди на товарній біржі. Організація ф’ючерсної торгівлі