Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗАВДАННЯ БІРЖОВЕ ПРАВО.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
173.57 Кб
Скачать

2. Умови створення товарної біржі.

Задача 4.

При утворенні товарної біржі громадянин Несвітайло прид­бав 3 акції товарної біржі загальною номінальною вартістю 300 грн. Через три місяці після створення біржі біржовий комітет затвердив вартість одного біржового місця в розмірі 100 грн. Довідавшись про це, громадянин Несвітайло, не відчужуючи своїх акцій, продав два біржових місця з трьох, які припадали на вартість придбаних Несвітайлом акцій, своїм сусідам подружжю Сидорчуків за ціною 120 грн.

Маючи намір прийняти участь у біржовій діяльності Сидорчуки з'явились на товарну біржу, щоб зареєструватись як учасники біржових торгів. Однак, біржовий комітет відмовився допустити їх до участі в біржових торгах, мотивуючи свою відмову тим, що правила продажу біржового місця ще не були встановлені, а також тим, що Несвітайло не набув права на відчужені ним біржові місця. Тоді Сидорчуки зобов'язали Несвітайла повернути їм сплачені гроші та відшкодувати завдані збитки.

Для того, щоб заробити кошти для розрахунку з сусідами, Несвітайло звернувся до біржі з вимогою надати йому інформаційні послуги щодо біржових цін на певну продукцію на різних біржах України, де би він міг її продати. Проте біржа відмовила йому в цьому, мотивуючи свою відмову тим, що Несвітайло не є членом біржі, а тому біржа не несе перед ним таких зобов'язань.

Дати юридичну характеристику ситуації. Хто є членом біржі? Чи правомірна відмова біржі? Які права має власник біржового місця?

Задача 5.

Реєструючим органом була проведена державна реєстрація колективного підприємства «Загальна біржа», основною метою якого було торговельне обслуговування населення та організація ринкової торгівлі продовольчими товарами. Прокуратурою було подано по­зов в інтересах держави в особі реєструючого органу про скасування державної реєстрації КП «Загальна біржа», оскільки установчі доку­менти останнього суперечать законодавству.

В чому полягає відмінність біржі від ринку? Чи може ринок водночас являти собою біржу? Вирішіть справу.

3. Етапи створення товарної біржі.

Задача 6.

Рішенням Міністерства аграрної політики та про­довольства України 13.09.2010 р. було утворено товарну біржу в формі повного товариства. Нотаріально посвідчена копія рішення, реєстраційна картка та документ, який засвідчує внесення плати за державну реєстрацію, були подані в Кабінет Міністрів України для проведення державної реєстрації. Проте у зв'язку з підготовкою пропозицій до закону про державний бюджет на наступний рік, реєстрація не була проведена у встановлений строк.

Дати юридичну характеристику ситуації. Які документи подаються для проведення державної реєстрації біржі? Які саме органи і в який строк зобов'язані провести реєстрацію біржі?

Задача 7.

Реєструючий орган відмовив в державній реєстрації акціо­нерного товариства «Товарна біржа «Благодійність», оскільки в статуті останнього було вказано, що акціонерне товариство «Товарна біржа «Благодійність» не має на меті одержання прибутку. Зазначене, на думку реєструючого органу, супере­чить самому визначенню господарського товариства. Тому, у письмовій відмові в державній реєстрації керівник реєструючого органу зазначив, що названу біржу належить реєструвати у порядку, передбаченому для об'єднань громадян. Засновники товарної біржі звернулися до юридичної консультації.

Надайте роз’яснення. Чи суперечать положен­ня статуту акціонерного товариства «Товарна біржа «Благодійність» чинному законо­давству?

Задача 8.

Державним реєстратором відмовлено в державній реєстрації товарної біржі «Колорадо-сіті» у зв'язку із порушенням Зако­ну УРСР «Про мови в Українській РСР». Використання в найменуванні іншомовних слів, на думку реєстратора, не відповідає законодавству. Однак, на пропозицію змінити найменування засновники не погоди­лись, оскільки вважають, що з таким найменуванням товарній біржі буде легше посісти гідне місце у міжнародному товарному обороті, і таке найменування є достатньо зрозумілим та привабливим для ук­раїнських підприємців.

Чи правомірні дії реєстратора? Кому належить право визначати найменування товарної біржі? Які вимоги до найменування товарної біржі встановлює законодавство України? Вирішіть справу.

Задача 9.

Брокер Лютий вирішив утворити товарну біржу, яка б спеціалізувалась на організації торгівлі металопрокатом. Однак, інші брокери, до яких звернувся Лютий, відмовились прийняти участь в утворенні такої товарної біржі, мотивуючи це тим, що в даному регіоні відсутнє виробництво металопрокату, а тому не вдасться забезпечити належну предметну концентрацію торгівлі. Не погодившись із ними, Лютий вирішив самостійно заснувати товарну біржу у формі то­вариства з обмеженою відповідальністю, виступивши її єдиним за­сновником. Товарна біржа «Лютий-маркет» була зареєстрована державним реєстратором.

Всупереч негативним прогнозам, товарна біржа «Лютий-маркет» на­лежно функціонувала. Під час проведення біржових торгів, брокер Червоний в інтересах свого клієнта – виробника металопрокату, уклав біржову угоду купівлі-продажу металопрокату на користь казенного підприємства, яке, згідно зі статутом, має право укладати договори купівлі-продажу товару лише за результатами торгів, у тому числі біржових. Брокер Сомов, який також приймав участь у цих біржових торгах, намагаючись продати металопрокат цьому казенному підприємству, але не зміг запропонувати кращих умов, ніж ті, які запропонував Червоний, звернувся із позовом про визнання недійсним біржової уго­ди, укладеної брокером Сомовим із казенним підприємством на тій підставі, що така угода суперечить законодавству та статуту казенного підприємства, оскільки створена тільки одним засновником товарна біржа є створеною з порушенням закону, а тому не може визнаватись юридичною особою відповідно до ст. 80 ЦК України.

На яких засадах може утво­рюватись товарна біржа? Підготувати проект мотивувальної та резо­лютивної частини судового рішення за результатами розгляду позову Сомова.

Задача 10.

Брокери Пітанов та Козловський вирішили утворити то­варну біржу у формі товариства з додатковою відповідальністю та ви­ступити її засновниками. Станом на дату державної реєстрації кожен з них вніс свою частку до статутного фонду (капіталу) товарної біржі в розмірі 50%. Однак, дружина Пітанова, довідавшись про це і не бажа­ючи витрачання її чоловіком коштів з сімейного бюджету, звернулась із позовом про визнання недійсним засновницького договору, укладеного між брокерами Пітановим та Козловським, як такого, що був укла­дений без її згоди. Рішенням суду засновницький договір був визнаний недійсним.

Через рік після державної реєстрації товарної біржі, статутний фонд (капітал) не був повністю сформований, хоча біржа функціонувала. Довідавшись про це, прокурор звернувся із позовом в інтересах дер­жави в особі реєструючого органу до товарної біржі із вимогою про скасування її державної реєстрації як такої, що була проведена всупе­реч Закону України «Про товарну біржу», а саме: без укладення угоди між засновниками, а також у зв'язку із несформуванням статутного фонду (капіталу) у повному розмірі.

Які існують підстави для ска­сування державної реєстрації товарної біржі? Підготувати від імені товарної біржі контраргументи проти позову прокурора. Вирішіть справу по суті.