Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Схемот 7-12.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
404.64 Кб
Скачать

9.Що таке перепрограмована логічна матриця пплм?

Більш зручними є перепрограмовані ЛМ (ППЛМ). Це стандартні готові мікросхеми – напівфабрикати, в яких активні елементи на початковій стадії ввімкнені на всіх перетинах матриць через ніхромові перемички. Такі ВІС програмують самі користувачі за допомогою спеціальних програматорів шляхом електродного випалювання перемичок імпульсом струму. При цьому, якщо змінна хі входить у терм Рі в прямій формі, перепалюють перемичку, що з’єднує терм Рі з її інверсією , і навпаки. Якщо змінна хі та її інверсія не входять у терм Рі, перепалюють обидві перемички.Більш зручними є перепрограмовані ЛМ (ППЛМ). Це стандартні готові мікросхеми – напівфабрикати, в яких активні елементи на початковій стадії ввімкнені на всіх перетинах матриць через ніхромові перемички. Такі ВІС програмують самі користувачі за допомогою спеціальних програматорів шляхом електродного випалювання перемичок імпульсом струму. При цьому, якщо змінна хі входить у терм Рі в прямій формі, перепалюють перемичку, що з’єднує терм Рі з її інверсією , і навпаки. Якщо змінна хі та її інверсія не входять у терм Рі, перепалюють обидві перемички.

10.Як виконується програмування пплм?

Більш зручними є перепрограмовані ЛМ (ППЛМ). Це стандартні готові мікросхеми – напівфабрикати, в яких активні елементи на початковій стадії ввімкнені на всіх перетинах матриць через ніхромові перемички. Такі ВІС програмують самі користувачі за допомогою спеціальних програматорів шляхом електродного випалювання перемичок імпульсом струму. При цьому, якщо змінна хі входить у терм Рі в прямій формі, перепалюють перемичку, що з’єднує терм Рі з її інверсією , і навпаки. Якщо змінна хі та її інверсія не входять у терм Рі, перепалюють обидві перемички.

11. Що таке озп? Які функції вони виконують?

Оперативний запам'ятовуючий пристрій -- це пам'ять комп'ютера, призначена для зберігання даних, адрес та програм, які використовує комп'ютер в даний момент часу. У комп'ютері ОЗП використовують як для зберігання програм і даних користувача, так і для зберігання системних програм і даних, які забезпечують власне функціонування самої обчислювальної машини. Сукупність останніх отримала назву операційної системи.

Такі ЗП RAM типу (Random Acces Memory – ОЗП) поділяються на статичні і динамічні.

У статичних ЗП – SRAM (Static RAM) – за ЗЕ використовуються тригери з ланцюгами установки і встановлення нуля. При К-МОН-технології тригер складається з шести транзисторів. Тому такі ЗП досить дорогі і займають багато місця на кристалі, але мають велику швидкодію.

У динамічних ЗП – DRAM (Dynamic RAM) – дані зберігаються у вигляді зарядів ємностей МОН-структур. Основою ЗЕ тут є просто конденсатор невеликої ємності. Такий ЗЕ значно простіший за тригерний, що дозволяє розмістити на кристалі значно більше ЗЕ. Оскільки конденсатор з часом втрачає свій заряд, то зберігання даних вимагає їхньої періодичної регенерації (через кожні декілька мікросекунд) за допомогою спеціальних підсилювачів-регенераторів. Зараз ємність динамічних ЗП становить до 128 Мбіт, у стані розроблення ЗП на 256 Мбіт (з числом транзисторів на кристалі до 300 мільйонів. Динамічні ЗП у 4-5 разів дешевші за статичні й у стільки ж разів мають більшу інформаційну ємність.

Обидва ці типи пам’яті є енергозалежними – при вимкненні джерела живлення ІМС інформація безповоротно губиться.