Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Схемот 7-12.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
404.64 Кб
Скачать
  1. Шифратори та дешифратори. За якими принципами вони будуються?

  • Шифратори виконують перетворення (шифрування) алфавітно-цифрової або символьної інформації, яку подано унітарним n-розрядним кодом, в еквівалентний, наприклад, двійковий код, тобто більш компактний вид інформації.

  • За принципом побудови схеми прості шифратори поділяються на лінійні та пірамідальні. Лінійні шифратори будуються за лінійним принципом, коли всі однойменні входи логічних елементів під’єднують до однієї спільної шини. Тому для реалізації лінійного шифратора потрібно мати багатовхідні логічні елементи, число входів яких дорівнює розрядності m. Лінійні шифратори мають досить високу швидкодію.

Розглянемо принцип побудови лінійного повного шифратора 8-3, який описується системою логічних функцій

Дешифраторами називаються комбінаційні логічні структури, які призначені для перетворення (дешифрації) коду, що надходить до входу в символьну або алфавітно-цифрову інформацію, тобто в унітарний код, в якому сигнал з’являється лише на одному з виходів. Дешифратори за порівнянням з шифраторами виконують обернене перетворення.

Пірамідальний шифратор

  1. Які шифратори (дешифратори) називаються повними, а які – неповними?

Кодова комбінація на вході шифратора має тільки один активний стан однієї змінної хі вхідного набору {xn-1, …, x1, x0}. Вихід шифраторів, як правило, паралельний і складається з m розрядів. Число виходів m однозначно зв’язане з числом входів n. Якщо n = 2m, що означає використання повного набору вихідних двійкових комбінацій yi, то такий шифратор називають повним. Наприклад, шифратор 8 – 3 є повним, бо він реалізує повний набір можливих комбінацій змінних хі (n = 8) в повний вихідний набір yi (m = 3), при цьому виконується рівність

23 = 8. У неповному шифраторі число входів n не відповідає числу усіх можливих вихідний комбінацій 2m, причому завжди n < 2m, що відповідно утворює певне число невикористаних вихідних наборів. Наприклад, шифратор 10-4, що використовується для кодування десяткового коду у двійково-десятковий код 8-4-2-1, є неповним, бо з можливого числа комбінацій 24 = 16 використовується лише 10, а саме (0 – 9).

  1. Мультиплексори та демультиплексори.

Мультиплексори відносяться до пристроїв комутування цифрової інформації. Вони здійснюють комутацію одного з декількох інформаційних входів хі до одного виходу у. Мультиплексори мають декілька інформаційних входів, адресні входи, вхід дозволу мультиплексування (стробуючий вхід) та один вихід.

Кожному з інформаційних входів мультиплексора відповідає номер, який називається адресою, двійкове число якого подається до адресних входів.

Логічний вираз мультиплексора 4 – 1 має вигляд

Демультиплексори, як і мультиплексори відносяться до пристроїв комутування цифрової інформації. Вони здійснюють комутацію одного інформаційного входу до одного з декількох виходів, адреса якого завдана. Демультиплексори мають один інформаційний вхід, декілька виходів та адресні входи.