Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичні вказівки з вивчення дисципліни МДЛК.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
506.37 Кб
Скачать

Зміст дисципліни

пор

Курс - 3 Семестр - 6 Всього годин у семестрі - 54

Кількість годин, з них:

При

мітка

Теми

лекції

семін. зан. (СЗ)

практ. зан. (ПЗ)

інд.- конс. роб. (ІКР)

сам. роб. студ. (СРС)

форма конт

ролю

1

Загальні поняття про лікарський контроль

1

2

КР

2

Клінічні методи обстеження

1

2

КР

3

Параклінічні методи обстеження

1

2

КР

4

Дослідження функцій серцево-судинної системи

6

КР

5

Дослідження функцій дихальної системи

6

КР

6

Дослідження функцій нервової системи

6

КР

7

Методи дослідження опорно-рухового апарату

6

КР

8

Навантажувальні тести в діагностиці та оцінці функціонального стану

1

8

КР

9

Лікарський і педагогічний контроль в системі фізичного виховання

1

1

Залік

2

8

КР

Разом:

4

2

46

Форми контролю: усне опитування – У; контрольні роботи – КР; перевірка конспектів – ПК; перевірка завдань самостійної роботи – СР.

Програмний матеріал до вивчення дисципліни

Методи досліджень у лікарському контролі

Змістові модулі:

Модуль 1. Організація та форми роботи з лікарського контролю.

Лікарський контроль як основний розділ спортивної медицини. Цілі та завдання лікарсько-фізкультурної служби. Форми роботи з лікарського контролю. Поглиблені лікарські обстеження контингентів населення, які зай­маються фізичною культурою та спортом. Диспансеризація спортсменів. Визначення рівня та резерву фізичного здоров'я. Медичне забезпечення спортивно-масових заходів та навчально-тренувальних зборів. Лікарсько-педагогічний контроль у спорті та в системі фізичного виховання. Види санітарно-гігієнічного контролю.

Модуль 2. Сучасні методи досліджень у спорті.

Клінічні методи обстеження: анамнез, фізікальне обстеження, перкусія, пальпація, аускультація. Параклінічні методи обстеження: антропометрія, термометрія тіла, інструментально-функціональні, променеві, ультразвукові, радіоізотопні, ендоскопічні та лабораторні. Методи дослідження серцево-судинної, дихальної, нервової систем та опорно-рухового апарату. Навантажувальні тести в діагностиці та оцінці функціонального стану. Кількісна оцінка рівня фізичного (соматичного) здоров’я населення за методикою Г.Л. Апанасенка.

Вступ

У Законі України «Про фізичну культуру і спорт" 1993 р. спортивна медицина (СМ) визначається як наука, що становить складову частину системи охорони здоров'я у сфері фізичної культури і спорту та покли­кана визначати стан здоров'я, фізичний розвиток і функціональний стан організму фізкультурників та спортсменів, а також здійснювати профі­лактику, діагностику і лікування захворювань та ушкоджень, пов'язаних із заняттям фізкультурою і спортом.

СМ вивчає позитивний і негативний вплив фізичного навантаження різного ступеня (від гіпо- до гіперкінезії) на організм здорової та хво­рої людини з метою визначити оптимальну фізичну активність для поліп­шення і зміцнення здоров'я, підвищення рівня функціонального стану, росту спортивних досягнень, а також профілактики і лікування захво­рювань. У СМ виділяють такі основні напрями: лікарський контроль за тими, хто займається фізкультурою та спортом, загальна та окрема пато­логія стосовно фізкультурної і спортивної діяльності, фізіологія та гігіє­на спорту. Крім того, виділяють такі напрями: функціональну спортивну морфологію, спортивну біохімію, спортивну травматологію, спортивну медицину дітей і підлітків, спортивну гінекологію, спортивну кардіологію, спортивну ендокринологію, спортивну фармакологію, спортивну патофізіо­логію та ін.

Основним розділом СМ є лікарський контроль - клінічна дисципліна, яка вивчає стан здоров'я і фізичний розвиток осіб у практиці фізкультур­но-оздоровчої діяльності, самодіяльного масового спорту і спорту вищих досягнень.