Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичні рекомендації Історія розвитку світово...doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
422.91 Кб
Скачать

86

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ,

Молоді та спорту україни

Запорізький національний технічний університет

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

з дисципліни

«Історія розвитку світового туризму»

для студентів напряму підготовки 6.140103 «Туризм»

денної та заочної форм навчання

2011

М етодичні рекомендації з дисципліни «Історія розвитку світового туризму» для студентів напряму підготовки 6.140103 «Туризм» денної та заочної форм навчання / Укл.: М.В.Бєлікова. – Запоріжжя: ЗНТУ, 2011. – 86 с.

Укладачі: М.В.Бєлікова, доцент, к.і.н.

Рецензент: В.М.Зайцева, к.п.н., професор

Відповідальний за випуск: М.В. Бєлікова, доцент, к.і.н.

Затверджено

на засіданні кафедри

«Міжнародного туризму»

Протокол № 2 від 15.09.2011

ЗМІСТ

с.

Передмова 4

1 Короткий зміст лекцій 5

2 Перелік питань практичних занять 71

3 Перелік тем контрольних робіт

для студентів заочної форми навчання 78

4 Перелік тем рефератів

для студентів денної форми навчання 81

5 Перелік питань до заліку 83

Література 84

Передмова

Історія фіксується в літописах, осідає документами в архівах і бібліотеках, відображається у фольклорі, їй присвячені наукові праці істориків. Серед актуальних явищ історії, які привертають пильну увагу вчених, – історія подорожей. Перед дослідниками стоїть непросте завдання: необхідно, ґрунтуючись на фактах і історичних свідоцтвах, простежити логіку розвитку, зрозуміти соціально-культурну обумовленість історії подорожей, пояснити, чому туризм з'явився на певному етапі всесвітньої історії та історії України. Зрозуміти історію розвитку світового туризму можна тільки розглядаючи це явище в широкому соціокультурному контексті.

Метою вивчення навчальної дисципліни «Історія розвитку світового туризму» є формування у студентів спеціальності «Туризм» факультету «Міжнародного туризму та управління» теоретичних знань про історію розвитку світового туризму як сферу знань, необхідну в професійній діяльності, а саме – ознайомлення з всесвітньою історією мандрівок, географічних відкриттів, зародження традицій гостинності, індустрії туризму та перспективами подальшого використання отриманих знань, вмінь та навиків в індустрії міжнародного туризму.

Вивчення дисципліни «Історія розвитку світового туризму» передбачає засвоєння навчального матеріалу у вільний від аудиторних занять час у формі самостійної навчальної роботи, призначеної формувати практичні навички роботи студентів зі спеціальною літературою, орієнтувати їх на інтенсивну роботу, критичне осмислення здобутих знань і глибоке вивчення історії розвитку світового туризму для підвищення якості професійної підготовки туристських кадрів.

У результаті вивчення курсу студент повинен:

Знати: визначення основних понять курсу; періодизацію в історії туризму; передумови виникнення, зародження та становлення гостинності, екскурсійної та туристичної діяльності; етапи становлення світового туризму; етапи розвитку туризму в Україні.

Вміти: визначати основні періоди історії міжнародного туризму; характеризувати туризм в Україні; пояснювати соціально-економічні чинники та передумови становлення масового туризму; оцінювати геополітичне становище для формування туристських потоків; доводити необхідність розвитку туристичної діяльності в Україні.