Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Plug.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
645.86 Кб
Скачать

4.2.3. Побудова плану швидкостей

Вибирається полюс в точці Т1. Через полюс Т1 проводяться дві прямі: одна – паралельно важелю N1K, друга – паралельно важелю підйому N1E до перетину з регульованим розкосом F1E і відмічається точка. Через отриману точку проводиться пряма, паралельно фіктивній ланці КЕ до перетину з раніше проведеною прямою і відмічається точка K1, а через неї проводиться лінія дії зусилля на штоку гідроциліндра Q. Дія сили Q згідно з рисунком 1.1 буде здійснюватися на плечі HQ.

Через полюс Т1 проводиться ще одна пряма, паралельно ланці N1В до перегину зі стійкої П1В і відмічається точка b. Через точку g, умовно прийнятої за центр ваги плуга G (центр ваги плуга у вертикальній площині приймається по висоті рівній (2/3)·Hp), проводяться прямі gП1 і gB. Через раніше отриману точку b проводиться пряма паралельно gB до перетину з відрізком gП1 і відмічається точка g'. До отриманої точки прикладається діюча сила ваги плуга G. Відносно полюса Т1 вона буде розташовуватися на відстані HG.

Відмічається точка О прикладення складової опору грунту Rzx у вертикальній площині. Вона знаходиться вище за слід центра ваги плуга на (0,2…0,4)·a. Точка О з'єднується з точками В і П1.

Через точку b паралельно ОВ проводиться пряма до перетину з відрізком ОП1 і відмічається точка О', куди і переноситься сила опору грунту Rzx. Дія сили Rzx буде здійснюватися на плечі HR.

З деяким допущенням в точку О' переноситься і сила тертя польових дощок FПX об стінку борозни. Відносно полюса Т1 ця сила буде діяти на плечі Н1.

Точка Р1 прикладення реакції грунту Nk на опорне колесо з'єднується прямими Р1В і Р1П1. Через точку b проводиться пряма паралельно Р1В до перетину з Р1П1 і відмічається точка Р1'. У точку Р1' переноситься реакція грунту Nk, дія якої відносно полюса Т1 буде здійснюватися на плечі НN.

Так як при визначенні реакції фунту Nk на опорне колесо використовується рівняння суми моментів діючих на плуг сил відносно полюса Т в горизонтальній площині, то потрібно будувати план сил і в цій площині.

Порядок побудови такий:

Точка С прикладенні складових сил опору, в тому числі сили тертя польових дощок об стінку борозни, з'єднується відрізками СБ, СП і СТ. Через точку d перетину прямої СТ з поперечною планкою трикутника начіпного механізму ПБ проводиться пряма, паралельно СБ і відмічається точка С' перетину з відрізком СП. У точку С' переносяться складові сили: NП; FПХ і Rxy. Відносно полюса T дія цих сил буде здійснюватися відповідно на плечах HNп, HFпх, H Rxy.

Точка прикладення Р горизонтальної складової реакції грунту Nk на опорне колесо з'єднується відрізками РБ і РП. Через точку d паралельно відрізку РБ проводиться пряма до перетину з відрізком РП, відмічається точка Р', куди і переноситься горизонтальна складова реакції грунту Nk. Відносно полюса Т дія цієї сили здійснюється на плечі НNк.

4.2.4. Визначення сил, діючих на плуг

Визначається сила ваги плуга G:

G=mk·n·g, (2.4)

де тк – маса плуга, яка припадає на один корпус, кг/шт.;

n – кількість корпусів, шт.;

g прискорення вільного падіння, м/с.

Визначається загальний опір плуга Rпл по раціональній формулі В.П. Горячкіна:

Rпл= f·G+k1·a·b·n+ε·a·b·n·V2 , (2.5)

де f – коефіцієнт, аналогічний коефіцієнту тертя;

G сила ваги плуга, Н;

k1 коефіцієнт, що характеризує здатність пласта фунту чинити опір деформації, H/м2;

ε – коефіцієнт, що залежить від форми полиці і властивостей грунту, Н·с24;

а глибина оранки, м;

b ширина захвата корпуса, м;

V швидкість руху плуга, м/с.

Визначається К.К.Д. плуга:

η=1-f·G/Rпл , (2.6)

Визначаються складові тягового опору плуга:

Rх= Rпл· η ; (2-7)

Rу=0,33·Rх ; (2.8)

Rz=0,20·Rх . (2.9)

Визначається сила тертя польових дощок об стінку і дно борозни:

Fnx=0,1Rx . (2.10)

Визначаються Rzx і Rxy:

Rzx= , (2.11)

Rxy= . (2.12)

Визначається реакція грунту Nk на опорне колесо.

Реакція грунту Nk на опорне колесо може бути визначена з рівнянь суми моментів діючих сил відносно полюса Т1 у вертикальній площині:

Rzx·HRzx + G·НG - Nk·HN - Q·HQ - Fnx·HF = 0 (2.13)

і в горизонтальній площині

Rxy·HRxy - Nn·HNn - Fnx·HFnx - Nk.гор·HNк = 0 . (2.14)

При плаваючому положенні гідроциліндра, що буває при оранці, Q=0. Враховуючи це, визначається Nk з рівняння (2.14)

Nk = : (2.15)

Значення HR, HG, HF, HQ, HN вимірюються на плані швидкостей і підставляються у вищенаведену формулу.

Визначається зусилля Q, діюче на шток гідроциліндра. Зусилля Q на початку підйому знаряддя можна знайти з рівняння (2.13) при Nk=0

Q = ; (2.16)

При виході робочих органів з ґрунту Q буде меншим, так як Rzx=0. Тоді

Q = . (2.17)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]