Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Внешняя экономическая деятельность КОНСПеКТ ЛеК...doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
12.08.2019
Размер:
450.56 Кб
Скачать

6.5. Міжнародні залізничні перевезення

Міжнародні залізничні перевезення здійснюються на основі двосторонніх і багатосторонніх угод, що укладаються відповідни­ми міністерствами держав-учасників угод. Найбільш універсаль­ними і багатосторонніми угодами про міжнародні залізничні пере­везення є Бернські конвенції про перевезення вантажів і пасажирів, котрі були укладені наприкінці ХІХ століття. Надалі вони неоднора­зово переглядалися і в даний час діє Угода про міжнародні заліз­ничні перевезення в редакції 1980 р. (КОТІФ/СОТІF).

СРСР не був учасником КОТІФ, але норми цієї угоди застосо­вувалися і застосовуються при перевезеннях радянських, а нині українських вантажів територією країн-учасниць, а також при пере­везенні вантажів з країн-учасниць КОТІФ в Україну.

Тарифи на залізничні перевезення регулюються відповідними національними органами і відрізняються великою різноманітністю.

В Угоді передбачені граничні терміни доставки вантажів. У відношенні правил перевезення найбільш загальними нормами є такі: вага і порядок навантаження вантажів визначаються правилами дороги відправника; вантаж, що потребує упакування, повинний бути пред'явлений до перевезення відправником у належній упаковці; митні формальності здійснюються перевізником, якщо відправник не бере це на себе особливою відміткою в накладній.

Основним документом, яким оформляється залізничне пере­везення вантажів, є залізнична накладна.

6.6. Міжнародні автомобільні перевезення. Трубопровідний транспорт

Міжнародні автомобільні перевезення регулюються Женевсь­кою Конвенцією про договір міжнародного дорожнього перевезення вантажів (КДПВ) (CMR) і Європейською угодою про міжнародні автомобільні перевезення небезпечних вантажів, що вступили в силу відповідно у 1961 і 1968 роках.

З метою спрощення митних процедур у міжнародному авто­мобільному сполученні європейських країн у 1959 р. була укладена Митна конвенція про міжнародне перевезення вантажів із застосу­ванням книжки міжнародного дорожнього перевезення (що вступи­ла в силу в 1978 р.).

Женевська Конвенція застосовується до всякого договору до­рожнього перевезення вантажів за допомогою транспортних засобів, коли місце навантаження і місце доставки вантажу, що зазначені в контракті, знаходяться на території двох різних країн, з яких при­наймні одна є учасницею Конвенції.

Договором перевезення є автомобільна накладна, що скла­дається в 3 екземплярах, один із яких видається відправнику, дру­гий - відправляється разом з вантажем, а третій залишається у перевізника. До обов'язкових реквізитів автомобільної накладної відносяться: місце і дата складання накладної, реквізити відправ­ника, одержувача і транспортного агента, місце і дата приймання вантажу до перевезення і місце його доставки, а також, якщо це необхідно, вказівка про заборону перевантаження, характеристика вантажу, кількість вантажних місць, їхній розмір і номери, вартість перевезення і всі додаткові витрати (у тому числі, мито і збори).

Тарифи на автомобільні перевезення регулюються націо­нальними органами і відрізняються різноманітністю. Автомобільні тарифи встановлюються в розрахунку за перевезення 1 т вантажу в залежності від відстані та передбачають надбавки, знижки і штра­фи з установленої суми.

Трубопровідний транспорт

Трубопроводи - специфічний засіб транспортування нафти, вугілля і хімічних продуктів від місця їхнього походження до ринків. Транспортування нафтопродуктів нафтопроводами коштує дешев­ше, ніж залізницею, але трохи дорожче, ніж водою. Більшість тру­бопроводів використовується власниками для транспортування їхніх власних продуктів.