Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
практичне заняття №1.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
12.08.2019
Размер:
889.59 Кб
Скачать

2. Фактори, що впливають на спрацювання деталей сшну

Фактори, що впливають на спрацювання деталей вібросита діляться на дві групи:

  • фактори, які впливають на зносостійкість деталі:

  • якість матеріалу деталей;

  • якість обробітку деталей;

  • фактори, що впливають на спрацьованість деталі:

  • режим роботи;

  • характер і величина питомих навантажень;

  • відносна швидкість переміщення деталей;

  • форма і розмір абразиву.

Основною задачею галузі конструювання насосів є збільшення їх надійності й підвищення експлуатаційних показників, можливої глибини експлуатації насоса та гідравлічного коефіцієнта корисної дії.

Одним з основних напрямів модернізації є збільшення міжремонтного циклу глибинних штангових насосів. Один із варіантів удосконалення конструкцій глибинних штангових насосів наведений на рисунку 1.6.5. У цьому насосі для збільшення міжремонтного циклу застосовуються гумові ущільнення, котрі дозволяють ефективно ущільнювати пару «плунжер–циліндр» навіть на свердловинах із великим вмістом піску у флюїді. При цьому до конструкції такого ущільнення включено дві тарілчастих пружини, котрі встановлені по торцях ущільнення і підтискають його по мірі зношування.

Рисунок 1.6.5 – Гумований ущільнюючий вузол:

1 – корпус плунжера; 2 – стінка циліндра; 3 – тарілчаста пружина; 4 – ущільнюючий елемент

Іншим способом модернізації є нарізання на поверхні плунжера спеціальних канавок кільцевого або гвинтового типу, котрі акумулюють у собі піскову "пудру", котра утворюється під час перетирання піску, який потрапив у проміжок між зовнішньою стінкою плунжера та внутрішньою стінкою циліндра під час роботи насоса (рисунок 1.6.6).

Рисунок 1.6.6 – Пара «плунжер–циліндр» із гвинтовими піскознімними канавками:

1 – стінка циліндра; 2 – плунжер насоса; 3 – піскознімна канавка гвинтового типу; 4 – порожнина між стінкою циліндра та плунжером, що утворилася за рахунок наявності піскознімної канавки

Відомі також конструкції, у яких циліндр набраний з окремих ділянок підвищеної зносостійкості довжиною 300 мм, а плунжер зібраний із двох елементів: внутрішньої металевої основи і зовнішньої циліндричної керамічної оболонки.

Така конструкція глибинного штангового насоса значно перевищує за зносостійкістю відомі вітчизняні та закордонні аналоги.

З метою підвищення гідравлічного ККД глибинних штангових насосів у комплекті з ними використовуються газові й піскові якорі, котрі спрямовують рідку фазу – до насоса, газ – до затрубного простору, а пісок осідає в спеціальних накопичувачах.

Іноді під глибинні штангові насоси встановлюються електричні нагрівачі, котрі нагрівають насос та рідину, що надходить до нього, перешкоджаючи осіданню парафінів.

Висновок: В процесі експлуатації бурового і нафтопромислового обладнання його деталі постійно спрацьовуються, в результаті чого змінюються їх розміри і порушуються посадки в з’єднаннях . Основною задачею галузі конструювання насосів є збільшення їх надійності й підвищення експлуатаційних показників, можливої глибини експлуатації насоса та гідравлічного коефіцієнта корисної дії