Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
практичне заняття №1.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
12.08.2019
Размер:
889.59 Кб
Скачать

2. Перелік діагностичних параметрів, методів та засобів діагностики вібросита

Параметри

Методи

Засоби

Наробіток, виконані ремонти, ТО, експлуатаційні витрати масла, динамічні показники

Ознайомлення з обліковими документами

Обліковий документ (технічний паспорт, данні по наробітку, ремонтах, заявки)

Зовнішні пошкодження (вм’ятини, задирки), стуки, скрипи, нагрів

Візуальна перевірка шляхом огляду та прослуховування

Дзеркало, пристрої для прослуховування

Втрати у трансмісії

Вимір діагностичних параметрів

Стенди для перевірки тягових зусиль, динамометр

Зазори, люфти, вільні та робочі ходи, настановні кути

Вимірювання структурних параметрів, настановних розмірів

Щупи, індикатор, лінійка, люфтометри

Частота та амплітуда звука, вібрацій та биття

Аналіз коливальних та супутніх процесів

Віброакустична апаратура, стетоскоп

Концентрація продуктів зносу у мастилі

Аналіз картерного мастила

Спектрограф, мікрофотометр, прилади для визначення кількості металу у мастилі

Висновок: Місце діагностики в технологічному процесі технічного обслуговування машини залежить від розвитку її методів і засобів. Так, при недостатній механізації та автоматизації діагностичних операцій зосередження діагностики в одному місці робить її дуже трудомісткою роботою, а великий обсяг отриманої при цьому розрізненої, несистематизованої діагностичної інформації ускладнює практичне використання результатів. І навпаки, включення всіх діагностичних робіт в технологічний процес технічного обслуговування неминуче гальмує його і порушує ритмічність.

Практична робота № 6

Тема: Аналіз видів та причин спрацювання деталей та вузлів СШНУ. Вибір матеріалів

Мета роботи: 1) провести аналіз видів та причин спрацювання деталей;

2) оцінити фактори, які викликають спрацювання деталей;

3) розробити методи зміцнення деталей з метою забезпечення міцності та зносостійкості вузла, виконати підбір матеріалу.

Хід роботи:

  1. Аналіз видів та причин спрацювання деталей

В процесі експлуатації бурового і нафтопромислового обладнання його деталі постійно спрацьовуються, в результаті чого змінюються їх розміри і порушуються посадки в з’єднаннях.

Основними видами спрацювання деталей бурового і нафтопромислового обладнання є: спрацювання під дією сил тертя, абразивне спрацювання, втомне руйнування, корозія деталей.

Спрацювання під дією сил тертя виникає в результаті механічного впливу поверхонь деталей, що торкаються одна одну, або переміщуються одна відносно одної. Під дією сил тертя поверхні, що труться стираються і на них утворюються подряпини і задири, які підвищують спрацювання деталей.

Розрізняють два види тертя: тертя ковзання і тертя кочення.

Тертя ковзання виникає при переміщенні однієї деталі відносно іншої, при цьому поверхні деталей, що труться дотикаються між собою одночасно великою кількістю точок. Наприклад, переміщення плунжера по вставній втулці в комрпесорі.

Тертя кочення виникає при перекочуванні однієї деталі по іншій. Наприклад, перекочування кульок по обоймі підшипника.

Для зменшення тертя на практиці часто застосовують різноманітні види змазок поверхонь, що труться.

В залежності від чистоти обробки поверхонь, що труться, наявності і товщини змащуваного шару розрізняють чотири види тертя ковзання: сухе, граничне, напівсухе і рідинне тертя.

Сухе тертя виникає в тому випадку, коли між поверхнями, що труться відсутнє мастило.

Граничне тертя виникає в тому випадку, коли в наслідок малої швидкості руху поверхонь, що труться, або великого навантаження мастильна плівка буває настільки тонкою, що протікання мастила між контактуючими поверхнями припиняється. Граничне тертя спостерігається при пуску і зупинці машин.

Напівсухе тертя виникає в тому випадку, коли товщина шару мастила недостатня і поверхні, що труться частково дотикаються одна до одної.

Рідинне тертя спостерігається коли поверхні розділені шаром мастила.

Абразивне спрацювання поверхонь деталей виникає в наслідок ріжучої або царапаючої дії твердих часток, які переміщуються відносно поверхні деталі. При цьому при збільшенні міцності і розміру твердих часток, тиску і швидкості їх руху відносно поверхні деталі, збільшується абразивне спрацювання.

Втомне руйнування виникає під дією змінних або знакозмінних зусиль при напруженні нижче межі міцності. Втомне руйнування виникає без признаків деформації, але йому передує поява мілких тріщин.

Корозійне спрацювання виникає в результаті руйнування поверхні деталі під хімічною або електрохімічною дією навколишнього середовища. В результаті корозії металеві деталі втрачають свій зовнішній вигляд, втрачають свої розміри, змінюються їх механічні властивості, що призводить до зниження працездатності. Для захисту від корозії поверхні деталей фарбують, покривають спеціальними мастиками, корознійностійкими матеріалами.

Всі види спрацювання в залежності від їх інтенсивності поділяються на дві основні групи: природнє і аварійне (передчасне).

Природнє спрацювання це повільно протікаючий процес в результаті сил тертя, втомного руйнування, корозії і інших чинників при нормальних умовах експлуатації машин.

Аварійне спрацювання є результатом порушення нормальних умов роботи машини і невиконання правил технічного обслуговування і ремонту обладнання.