Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практичні вказівки Малий бізнес.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
799.74 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

ПОЛТАВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ІМЕНІ ЮРІЯ КОНДРАТЮКА

КАФЕДРА ОБЛІКУ І АУДИТУ

Організація обліку

НА ПІДПРИЄМСТВАХ

МАЛОГО БІЗНЕСУ

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

до практичних занять

Рекомендовано для студентів за напрямом підготовки

6.030509 «Облік і аудит» денної та заочної форм навчання

Полтава 2012

Організація обліку на підприємствах малого бізнесу: методичні вказівки до практичних занять для студентів за напрямом підготовки 6.030509 «Облік і аудит» денної та заочної форми навчання. – Полтава: ПолтНТУ, 2012. – с.

Укладачі: О.В. Щур, доцент, к.т.н., доцент.

Ю.Ю.Миронова, ст. викладач.

Відповідальний за випуск: О.В. Щур, завідувач кафедри обліку і аудиту, канд. техн. наук, доцент.

Рецензент: В.В. Биба, к.т.н., доцент

Затверджено Вченою радою

університету

Протокол №

від « » « » 2012 року

Редактор Я.В. Новічкова

Верстка О.В. Щур

ЗМІСТ

ВСТУП…………………………………………………………………….4

1 Плани практичних занять……………………………………………....5

2 Завдання до практичних занять……………………………………….11

ЛІТЕРАТУРА……………………………………………………………..27

ВСТУП

Малий бізнес відіграє суттєву роль у проведенні економічних реформ в Україні, подоланні глибокої кризи, відтворенні національної економіки, що пояснюється чисельними перевагами малих підприємств порівняно з великими.

Однак слід відзначити, що темпи розвитку малого підприємництва в Україні порівняно з економічно розвинутими країнами досить низькі. Це, значною мірою, зумовлено недосконалим нормативно-правовим забезпеченням діяльності малих підприємств, недоліками в управлінні, організації обліку і контролю. Ефективна діяльність підприємств сфери малого бізнесу можлива лише за умови наявності компетентного управління, раціональної системи обліку і контролю. Для створення таких умов необхідно знати особливості організації обліку, оподаткування та звітності на малих підприємствах. Тому при підготовці фахівців із спеціальності «Облік і аудит» однією з дисциплін, що формують у студентів навички ведення обліку специфічних суб’єктів господарської діяльності, є «Організація обліку на підприємствах малого бізнесу». Ця дисципліна входить до циклу фахової підготовки навчального плану, її вивченню передують «Бухгалтерський облік», «Фінансовий облік», «Економіка підприємства», «Фінанси підприємств».

У процесі вивчення дисципліни «Організація обліку на підприємствах малого бізнесу» студенти повинні ознайомитися з основними законодавчими та нормативними актами, що регулюють діяльність суб’єктів малого підприємництва, вивчити форми бухгалтерського обліку, які вони застосовують, з’ясувати порядок складання облікових регістрів та звітності, опанувати особливості оподаткування малих підприємств, отримати відповідні практичні навички.

У даних методичних указівках наведені елементи, необхідні для організації і проведення практичних занять з даної дисципліни. Представлені плани практичних занять, передбачених робочою навчальною програмою дисципліни, які включають мету та зміст заняття, питання для опитування, матеріали для самостійної підготовки.

Зміст практичних занять розкривається у наскрізних задачах, наведених у методичних вказівках.

Наведені наскрізні приклади дозволяють змоделювати функції бухгалтера малого підприємства:

  • відображення господарських операцій на рахунках бухгалтерського обліку і в облікових регістрах;

  • узагальнення й перевірка поточних бухгалтерських записів;

  • формування показників звітності;

  • розрахунок сум податкових платежів.

Матеріали, представлені у методичних вказівках, можуть бути використані студентами денної форми навчання для підготовки до практичних занять, а студентами заочної та дистанційної систем навчання - для самостійного їх виконання.