Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Середньовіччя.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
12.08.2019
Размер:
94.72 Кб
Скачать

Романський та готичний стилі в архітектурі доби Середньовіччя

Середньовіччя – епоха величезного злету будівничого мистецтва. Тоді було створено сотні величних соборів. Багата церква розширювала храми, щоб вмістити якомога більше людей.

Панівними у архітектурі та мистецтві були романський та готичний стилі.

Романський стиль

Домінує у 10-12 століттях. Сама назва означає “в манері римлян”. Найбільш яскраво цей стиль представлений у Франції, Італії та Німеччині.

Характерні споруди: масивні кам’яні “орлині гнізда” на скелях, похмурі храми з укріпленими стінами, що нагадували фортецю, захисні споруди численних монастирів. Їхнє призначення – захист від ворогів. А тому стіни споруд товсті, глухі і гладенькі, а вікна вузькі, як бійниці. Скрізь повторюються обриси напівкруглої арки – на вікнах, вході. Міцні опори і геометрична простота – ознаки стилю.

Готичний стиль

Зародився у Франції у 12 столітті і поступово витіснив романський стиль.

Цей стиль обслуговував, насамперед, церкву. Тому основна споруда – храм. Це власне культова споруда. Храми стрункі, спрямовані у височінь, прикрашені різьбою, великою кількістю скульптур. Стіни мають великі вікна, їх дуже багато, внаслідок чого значно поліпшилось освітлення у храмі. Тут велику роль відіграють вітражі – картини, які робились з кольорового скла. Це надавало храму святкового вигляду. Тут зображались сцени з життя селян і ремісників.

Готичний собор став центром громадського життя. У такому соборі відбувалось богослужіння, театральні вистави, читались університетські лекції, засідав парламент і навіть укладались дрібні торгові угоди.

Багато міських соборів були настільки великими, що все населення міста могло вміститися у ньому. Біля соборів розміщались торгові ряди.

Одним із шедеврів ранньоготичної архітектури можна вважати собор Паризької богоматері. Величними спорудами готичного стилю є Рейнський і Кельнський собори.

Архітектуру доби Середньовіччя представляє замок – спадкова родинна власність. Це була могутня споруда, піднесена над довколишньою місцевістю і розрахована на оборону. Він оточувався ровом, через який ішов міст. Перед замком теж була стіна, яка захищала внутрішній двір, де жив простолюд.

Центром замку була головна башта – донжон. Тут містились запаси харчів, води і зброї.

Одна з ознак культури Середньовіччя – розбудова міст.

Міста огороджували кріпосними стінами, оточували валами, ровами, брамами. У 14ст. тут з’явились ратуші. Були притулки, склади, шпиталі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]