Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
практ 6.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
12.08.2019
Размер:
67.58 Кб
Скачать

6.2. Дисперсійний аналіз.

Дисперсійний аналіз також використовується для визначення впливу одного чи декількох факторів на результативний показник при обмеженій кількості одиниць спостережень. Його особливістю є визначення суттєвості (не суттєвості) впливу одного чи декількох факторів на різницю між групами спостережень при одночасному впливу на результат спостережень деякої випадкової величини, яка має нормальне розподілення.

6.3. Компонентний аналіз.

Компонентний аналіз – це метод, за якого безліч вихідних окремих показників замінюється узагальнюючими їх комплексами, головними компонентами, які об’єднують групи окремих показників, що спорідненні за визначеними ознакам, але не виключають один одного. Заміна вихідних факторних і результативних показників узагальнюючими їх комплексами, приводить до стиснення моделей інформації і до технічного спрощення розрахунків, полегшує подальшу деталізацію аналізу за допомогою розкладання встановленої на початку величину впливу узагальненого комплексу факторів між його компонентами. Наприклад, із загальної сили впливу основної компоненти, яка об’єднує окремі фактори, які характеризують технічний рівень виробництва, може бути виділено вплив частки нової техніки, коефіцієнта її завантаження, коефіцієнта автоматизації технологічних процесів, частки ручної праці тощо.

6.4. Дискримінантний аналіз.

Дискримінантний аналіз – це різновид багатовимірного аналізу, призначеного для попередньої класифікації даних. Ґрунтується на дискримінантній функції і дає можливість визначити відмінність між двома сукупностями об’єктів. Застосовується в маркетинговому аналізі при вирішенні питань сегментації ринку, при оцінці ступеня новизни товарів.