Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
11.08.2019
Размер:
45.7 Mб
Скачать

99

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ЗАПОРІЗЬКИЙ КОЛЕДЖ РАДІОЕЛЕКТРОНІКИ

ЗАПОРІЗЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО ТЕХНІЧНОГО УНІВЕРСИТЕТУ

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

ДО ПРАКТИЧНИХ РОБІТ

з дисципліни

«Мікросхемотехніка»

для студентів спеціальності 5.090805 «Конструювання, виробництво і технічне обслуговування виробів електронної техніки»

2010

М етодичні рекомендації до практичних робіт з дисципліни «Мікросхемотехніка» для студентів спеціальності 5.090805 «Конструювання, виробництво і технічне обслуговування виробів електронної техніки».

Укладачі: Коваль О.В. – викладач І категорії,

Катаєва А.О. – викладач спецдисциплін

Рецензент: В.О.Рибін старший викладач кафедри КСМ ЗНТУ,

заступник декана ФІОТ ЗНТУ.

Розглянуто та схвалено

на засіданні методичної ради коледжу

Протокол № 3 від «10»___01__ 2010р.

РЕЦЕНЗІЯ

В наданих на рецензію м етодичних рекомендаціях до практичних робіт з дисципліни «Мікросхемотехніка» для студентів спеціальності 5.090805 «Конструювання, виробництво і технічне обслуговування виробів електронної техніки» розглянуті питання опрацювання практичних робіт у відповідності до навчальної програми.

Рекомендації виконані на державній мові, на доступному для студентів рівні. Вони надають можливість студентам закріпити знання теоретичного курсу дисципліни на практиці, ґрунтуючись на здобутому під час засвоєння лекційному матеріалі.

Даною методичною розробкою передбачено виконання більшої частини практичних робіт з дисципліни з застосуванням системи моделювання схемотехніки Electronics Workbench.

Використання в навчальному процесі автоматизованих систем моделювання і аналізу електронних процесів сприяє кращому засвоєнню матеріалу внаслідок унаочнення експерименту.

Окрема увага приділяється самоперевірці засвоєння теоретичного матеріалу студентами.

Надані методичні рекомендації сприяють забезпеченню системного підходу щодо вивчення даної дисципліни та послідовності викладання матеріалу, враховуючи обґрунтування зв’язку теоретичних знань з практичними навичками.

Методичні вказівки виконані на достатньо високому рівні та рекомендуються для впровадження в навчальному закладі.

З МІСТ

Вступ 5

1 Моделювання електричних схем 7

2 Вимоги з охорони праці в лабораторії обчислювальної техніки 19

3 Практична робота № 1 «Переклад чисел з однієї системи числення в іншу» 21

4 Практична робота № 2«Виконання арифметичних операцій над числами в різних системах числення» 25

5 Практична робота № 3 «Мінімізація логічних функцій та їх синтез» 30

6 Практична робота № 4 «Дослідження роботи комбінаційних пристроїв» 39

7 Практична робота № 5 «Синтез комбінаційних схем» 43

8 Практична робота № 6 «Вивчення роботи тригерів» 50

9 Практична робота № 7 «Дослідження роботи регістрів» 54

10 Практична робота № 8 «Вивчення роботи лічильників» 58

11 Практична робота № 9 «Вивчення роботи елементарної комірки оперативного запам’ятовуючого пристрою» 63

12 Практична робота № 10 «Вивчення роботи елементарної комірки постійного запам’ятовуючого пристрою» 67

13 Практична робота № 11 «Дослідження роботи перетворювачів сигналів» 70

14 Тестові завдання для самоперевірки знань студентів при підготовці до попереднього контролю з практичних робіт 75

Рекомендована література 95

ВСТУП

Мікросхемотехніка – це розділ мікроелектроніки, що охоплює дослідження та розробку схемотехнічних рішень (електричних та структурних схем), які використовуються в інтегральних мікросхемах та в радіоелектронній апаратурі на їх основі.

Сучасні інтегральні мікросхеми є досить складними електронними пристроями. На сьогоднішній день мікросхемотехніка є відокремленою частиною схемотехніки, в якій застосовуються оригінальні схемні а структурні рішення, що ефективно використовують специфічні особливості інтегральних мікросхем з метою покращення їх основних характеристик.

В нинішній час великий розвиток отримали цифрові методи обробки інформації, та цифрові системи на основі сучасної елементної бази.

Швидкий розвиток цифрових систем почався ще в 40-х роках, коли були побудовані перші цифрові обчислювальні машини на електронно-механічному реле, а потім на електронних лампах (ЕОМ 1-го покоління).

В 50-х роках з’явилися ЕОМ 2-го покоління на транзисторах. Ці ЕОМ мали більш розширені функціональні можливості, більшу швидкодію та надійність. Саме тоді з’явилася самостійна галузь науки та техніки – цифрова техніка.

Мікроелектроніка підштовхнула на подальший розвиток цифрової техніки. Інтегральні мікросхеми стали технічною базою сучасних електронних цифрових систем, в тому числі ЕОМ 3-го покоління, розроблених у 60-70-х роках.

Розвиток технології, забезпечуючи неперервне підвищення ступеню інтеграції мікросхем, дозволив створити на одному кристалі напівпровідника цифрові пристрої, які були здатні виконувати функції тогочасних ЕОМ, виготовлених на дискретних компонентах. Такі мікросхеми називаються великими і надвеликими інтегральними схемами (ВІС і НВІС) та є базою для створення ЕОМ 4-го покоління, розробка яких почалась в кінці 70-х років

Розділ науки та техніки, що займається вивченням, проектуванням та впровадженням цифрових систем і пристроїв називається цифровою технікою.

Розробкою та проектуванням цифрових схем займається цифрова схемотехніка. Дуже часто цифрові схеми виконуються на основі цифрових ІС. Розробкою таких схем займається цифрова мікросхемотехніка.

Інтенсивний розвиток електроніки та технічних засобів електронної і комп’ютерної техніки призвів до швидких та стрімких змін майже в усіх сферах нашого життя. На сьогоднішній день широке впровадження комп’ютерів та вдосконалення їх програмного забезпечення призвело до появи програм, призначених для розробки схем, а також для електронного моделювання і емуляції роботи різноманітних радіоелектронних схем.

Даною методичною розробкою передбачено виконання більшої частини практичних робіт з дисципліни з застосуванням системи моделювання схемотехніки Electronics Workbench.

1 Моделювання електричних схем

Інтенсивний розвиток електроніки та технічних засобів електронної і комп’ютерної техніки призвів до швидких та стрімких змін майже в усіх сферах нашого життя. На сьогоднішній день широке впровадження комп’ютерів та вдосконалення їх програмного забезпечення призвело до появи програм, призначених для розробки схем, а також для електронного моделювання і емуляції роботи різноманітних радіоелектронних схем

Система моделювання схемотехніки Electronics Workbench призначена для моделювання і аналізу електричних схем.

Програма Electronics Workbench дозволяє моделювати аналогові, цифрові і цифро-аналогові схеми високого ступеня складності. Наявні в програмі бібліотеки включають великий набір широко поширених електронних компонентів. Є можливість підключення і створення нових бібліотек компонентів. Параметри компонентів можна змінювати в широкому діапазоні значень. Прості компоненти описуються набором параметрів, значення яких можна змінювати безпосередньо з клавіатури, активні елементи - моделлю, що є сукупністю параметрів і що описує конкретний елемент або його ідеальне уявлення. Модель вибирається із списку бібліотек компонентів, параметри моделі також можуть бути змінені користувачем. Широкий набір приладів дозволяє проводити вимірювання різних величин, задавати вхідні дії, будувати графіки. Всі прилади зображаються у вигляді, максимально наближеному до реального, тому працювати з ними просто і зручно. Результати моделювання можна вивести на принтер або імпортувати в текстовий або графічний редактор для їх подальшої обробки. Програма Electronics Workbench сумісна з програмою P-SPICE, тобто надає можливість експорту і імпорту схем і результатів вимірювань в різні її версії.

Використання в навчальному процесі автоматизованих систем моделювання і аналізу електронних процесів сприяє кращому засвоєнню матеріалу внаслідок унаочнення експерименту.

Інтерфейс програмного комплексу Electronics Workbench

Зовнішній інтерфейс користувача Electronics Workbench

Додаток Electronics Workbench є засобом програмної розробки і імітації електричних ланцюгів.

Інтерфейс користувача складається із смужки меню, панелі інструментів і робочої області.

Смуга меню складається з наступних компонент: меню роботи з файлами (File), меню редагування (Edit), меню роботи з ланцюгами (Circut), меню аналізу схем (Analysis), меню роботи з вікнами (Window), меню роботи з файлами довідок (Help).

Панель інструментів складається з “швидких кнопок”, що мають аналоги в меню, кнопок запуску і припинення схем, набору радіоелектронних аналогових і цифрових деталей, індикаторів, елементів управління і інструментів /2/.

Меню File

Меню File дозволяє здійснити операції роботи з файлами.

File/New Операцію також можна викликати одночасним натисненням клавіш CTRL+N. Дана операція призначена для закриття поточної схеми і створення новою. При цьому створюється безіменне вікно, яке може використовуватися для створення схеми. Якщо перед цим ви виконали які-небудь зміни поточної схеми, вам буде запропоновано зберегти поточну схему перед її закриттям. При запуску Electronics workbench операція виконується автоматично. За умовчанням схема іменується як Default.ewb.

File/Open Операцію також можна викликати одночасним натисненням клавіш CTRL+O. Операція призначена для відкриття вже існуючого файлу схеми. Відображає стандартне діалогове вікно відкриття файлу, в якому необхідно вибрати диск і каталог, що містить файл схеми, який ви хочете відкрити. Відкривати можна тільки файли з розширеннями .ca,.сa3, .сd3, .сa4 і .Ewb.

File/Save Операцію також можна викликати одночасним натисненням клавіш CTRL+S. Зберігає поточний файл схеми. Відображається стандартне діалогове вікно збереження файлу, в якому необхідно вибрати диск і каталог, де ви хочете зберегти схему і назву файлу. Розширення .Ewb додаються до імені файлу автоматично. Наприклад, схема з ім'ям Mycir, буде збережена як Mycir.ewb.

File/Save as Команда аналогічна операції Save, але зберігає поточну схему з новим ім'ям файлу, залишаючи первинну схему незмінної.

Використовуйте цю команду, щоб безпечно експериментувати на копії схеми, без зміни оригіналу.

File/Revert to Saved (Revert) Ця команда відновлює схему до вигляду, який вона мала у момент останнього збереження.

File/Import Команда перетворить нестандартні файли схем (розширення .net або .сir) і перетворює їх до стандартного вигляду Electronics Workbench.

File/Export Сохраняет файл схеми з одним з наступних розширень: .net, .scr, .cmp, .cir, .plc.

File/Print Операцію також можна викликати одночасним натисненням клавіш CTRL+P. Команда призначена для повного або часткового роздруку схеми и/или приладів. Для виконання операції необхідно вибрати елементи, які будуть надруковані, в порядку, в якому ви хочете їх надрукувати.

File/Print Setup (Windows) Ця операція призначена для настройки принтера. Відображає стандартне діалогове вікно Print Setup, з якого Ви можете вибрати встановлений принтер і визначати орієнтацію зображення, паперовий розмір, паперове джерело і інші параметри. Для схем, які по ширині більш ніж по висоті, використовуйте альбомну орієнтацію. Якщо схема дуже велика для друку на одному листі, друк автоматично проводитиметься на декількох сторінках.

File/Exit

Операцію також можна викликати одночасним натисненням клавіш ALT+F4. Операція призначена для завершення роботи з пакетом Electronics Workbench. Якщо Ви не зберегли зміни в схемі, то буде зроблений запит на збереження.

File/Install (Windows) Операція призначена для установки додаткових компонент Electronics workbench. Для її виконання буде запитаний диск, що містить додаткові компоненти.

Меню Edit

Меню Edit дозволяє здійснити операції редагування.

Edit/Cut Операцію також можна викликати одночасним натисненням клавіш CTRL+X. Команда використовується для видалення вибраних компонент, схем або тексту. При цьому вибране поміщається в буфер обміну, звідки його можна вставляти в потрібне місце. Команда не спрацює, якщо вибір включає інструментальні піктограми.

Edit/Copy Операцію також можна викликати одночасним натисненням клавіш CTRL+C. Команда призначена для копіювання вибраних компонент, схеми або тексту. Копія поміщається в буфер обміну. Потім ви можете використовувати команду Paste, щоб вставити копію в потрібному місці. Операція також не виконається, якщо вибір включає інструментальні піктограми.

Edit/Paste Операцію також можна викликати одночасним натисненням клавіш CTRL+V. Команда поміщає зміст Буфера обміну в активне вікно (зміст залишається в Буфері обміну). Для успішного виконання операції Буфер повинен містити компоненти Electronics Workbench або текст. Вміст Буфера обміну може вставлятися тільки у вікна, здатні містити подібну інформацію. Наприклад, Ви не можете вставити компонент електричної схеми у вікно опису.

Edit/Delete Операцію також можна викликати натисненням клавіші DEL.

Ця команда повністю видаляє вибрані компоненти або текст. Використовуйте команду Delete з обережністю. Видалена інформація не може бути відновлена.

Edit/Select All Команда вибирає всі елементи в активному вікні (вікно схеми, вікно підсхеми або вікно опису). Якщо прилад - частина вибору, команди Edit/Copy і Edit/Paste стають неприступними. Для того, щоб вибрати все, окрім декількох елементів, використовуйте команду Select All, і потім зніміть виділення із зайвих елементів, натискуючи CTRL з лівою кнопкою миші.

Edit/Copy as Bitmap Команда призначена для копіювання растрового зображення елементів в Буфер обміну. Ви можете використовувати ці зображення в текстових процесорах або програмах обробки зображень.

Щоб скопіювати растрове зображення елементів необхідно:

а) вибрати Edit/Copy as Bitmap (курсор зміниться на crosshair)

б) натискувати і утримувати кнопку миші переміщаючи курсор, щоб сформувати прямокутник, що включає необхідні для копіювання елементи

в) відпустити кнопку миші.

Edit/Show Clipboard Команда відображає зміст Буфера обміну. Буфер обміну - тимчасове місце зберігання для компонентів або тексту, які Ви хочете помістити пізніше у іншому місці в схемі. Ви можете також використовувати Буфер обміну, щоб передати інформацію від Electronics workbench до іншої прикладної програми. Буфер обміну може містити графіку (компоненти або схеми) і текст. Якщо активне вікно не може містити тип інформації, яка знаходиться на Буфері обміну, або якщо Буфер обміну порожній, команда Edit/Paste не буде доступна. Наприклад, якщо Буфер обміну містить компоненти, а поточним є вікно опису, команда Paste буде неприступна. Щоб закрити Буфер обміну, двічі клацніть меню Control(Windows).

Меню Circut

Меню Circut дозволяє здійснити операції роботи з ланцюгами.

Circuit/Rotate Операцію також можна викликати одночасним натисненням клавіш CTRL+R. Команда дозволяє обертати вибрані компоненти на 90 градусів за годинниковою стрілкою. Текст, пов'язаний з компонентом (влучні, значення і інформація про модель), може бути повторно встановлений, але при виконанні команди не обертається. У разі потреби, дроти, прикладені до компоненту перенаправляються автоматично. Коли Ви обертаєте амперметр і вольтметр, обертаються тільки їх термінали.

Circuit/Flip Vertical Команда дзеркально відображає вибрану схему по вертикалі у вікні схеми. Зверніть увагу, будь-які дроти, прикладені до дзеркально відбиваного компоненту перенаправляються в міру необхідності. Текст, пов'язаний з компонентом (влучні, значення і інформація про модель), може бути повторно встановлений, але не відображається.

Circuit/Flip Horizontal Команда дзеркально відображає вибрану схему по горизонталі у вікні схеми. Будь-які дроти, прикладені до дзеркально відбиваного компоненту перенаправляються в міру необхідності. Текст, пов'язаний з компонентом (влучні, значення і інформація про модель), може бути повторно встановлений, але не відображається.

Circuit/Component Properties Команда призначена для зміни властивостей вибраного компоненту. Також виводиться при подвійному натисненні на компоненті. При виклику за допомогою спливаючого меню, після натиснення правою кнопкою миші, призначаються задані за умовчанням властивості для всіх вибраних компонентів, що згодом використовуються в цій схемі. Це не впливає на вужі розміщені компоненти.

При виконанні команди відкривається діалогове вікно Circuit/Component Properties, закладки якого залежать від типу вибраного компоненту.Можливі наступні типи закладок:

- Label

- Value

- Models

- Schematic Options

- Fault

- Node

- Display

- Analysis Setup.

Закладка Label (Властивості компоненту)

Закладку також можна викликати одночасним натисненням клавіш CTRL+L.

Використовуйте цю закладку, щоб встановити або замінити мітку компоненту і ідентифікатор (компоненти типу з'єднувачів, заземлень, вимірників не мають ідентифікаторів).

Якщо Ви обертаєте або дзеркально відображаєте компонент, мітка може бути встановлена повторно. Якщо, в результаті, дріт проходить через мітку, Ви можете зсунути мітку направо, додаючи декілька пропусків перед міткою.

Щоб вставити загальну інформацію в схему, введіть текст у вікно опису, доступне з меню Window.

Зверніть увагу, ідентифікатори призначаються системою унікально ідентифікуючи компонент. Ви можете змінювати їх у разі потреби, але вони повинні залишатися унікальними. Ідентифікатори не можуть бути видалені.

Value Tab (Властивості компоненту) Закладку також можна викликати одночасним натисненням клавіш CTRL+U. Поля на цій закладці розрізняються залежно від компоненту.

Закладка Models (Властивості компоненту) Закладку також можна викликати одночасним натисненням клавіш CTRL+М. Використовуйте цю закладку, щоб вибрати модель, що використовується для компоненту і для редагування, додавання або видалення моделей або бібліотек. Компоненти за умовчанням “ідеальні”, що для більшості моделювань схемотехнік може бути достатнім. Проте, якщо ви хочете збільшити точність результатів тесту, використовуйте “реальну” модель.

Закладка Schematic Options (Властивості компоненту) Закладка використовується, щоб встановити колір дроту.

Закладка Fault (Властивості компоненту)Закладку також можна викликати одночасним натисненням клавіш CTRL+F. Використовуйте цю закладку, щоб призначити несправність на термінал компоненту.

Leakage - поміщає значення опору, визначене в суміжних полях, паралель з вибраними терміналами. Це примушує струм текти мимо терміналів замість того, щоб пройти їх.

Short - поміщає дуже низький опір між двома терміналами, так що компонент не має ніякого вимірного ефекту на схемі.

Open - поміщає дуже високий опір на терміналі, неначе дротяне з'єднання на термінал було розбито.

Закладка Node (Властивості компоненту) Закладка використовується для зміни властивостей вузла.

Node ID - призначене системою ім'я вузла.

Use as Testpoint - визначає, чи повинен вузол розглядатися як тестова крапка.

Set Node Color - відміняє набір кольорів для окремих дротів.

Закладка Display (Властивості компоненту) Закладка використовується для відображення/утаєння тих або інших елементів Electronics Workbench.

Коли вибрано Use Schematic Options використовуються настройки параметрів дисплея із закладки Show/Hide діалогового вікна Circuit/Schematic Options.

Show labels, Show models, Show reference ID - коли не вибране Use Schematic Options, використовуються параметри дисплея як вони були визначені.

Закладка Setup (Властивості компоненту) Закладка використовується для настройки параметрів елементів, таких як робоча температура.

Use global temperature - якщо вибрано, використовується набір температур встановлений в Analysis/Analysis Options. Якщо не вибрано, використовуються ті температури, які були визначені.

Set initial conditions - встановлює початкові значення для компоненту.

Деякі компоненти відображають додаткові параметри на цій закладці, для використовування разом з параметрами, описаними в технічному довіднику Electronics Workbench.

Circuit/Create Subcircuit Команду також можна викликати одночасним натисненням клавіш CTRL+B. Команда об'єднує вибрані елементи схеми в підсхему, насправді створюючи інтегральну схему. Підсхема може містити так багато компонентів, як вимагається. Будь-яка подача дротів до інших компонентів або з'єднувачів в схемі стане терміналами на піктограмі підсхеми.

Щоб створити підсхему:

а) Виберіть елементи, які потрібно використовувати для підсхеми.

б) Виберіть Circuit/Create Subcircuit, і завершіть діалог, який з'являється:

Сміттю from Circuit - поміщає копію вибраних компонентів в підсхемі. Первинні компоненти залишаються, оскільки вони знаходяться у вікні схеми.

Move from Circuit - видаляє вибрані компоненти з схеми, так що вони з'являються тільки в підсхемі.

Replace in Circuit, поміщає вибрані компоненти в підсхему і замінює вибрані компоненти в схемі прямокутником, поміченим ім'ям підсхеми.

Вибрані компоненти з'являються в новому вікні, вікні підсхеми. Ім'я нової підсхеми додається до списку доступних підсхем, який відображається, коли піктограма підсхеми переміщатися з інструментальної панелі Favorites. підсхема доступна тільки для поточної схеми.

Circuit/Zoom Команда відображає підміню вибору для збільшення або зменшення розміру дисплея вікна схеми.

Circuit/Schematic Options Команда призначена для управління всім дисплеєм схеми. Зміни відносяться тільки до поточної схеми.

У вікні команди виводиться наступний набір закладок:

-Grid

-Show/Hide

-Display

-Value.

Закладка Grid Закладка управляє дисплеєм і використовуванням сітки, що лежить в основі вікна схеми. Використовування сітки спрощує вирівнювання елементів в схемі. Ви можете використовувати сітку без її відображення. Відображення сітки здійснюється на задньому плані вікна схеми. Сітку зручно використовувати при розстановці об'єктів.

Закладка Show/Hide

Закладка управляє дисплеєм інформації у вікні схеми. Її параметри корисно використовувати коли потрібно приховати об’єкт.

Закладка Display Закладка управляє шрифтом, що використовується для міток і посилань на ідентифікатори.

Закладка Value Закладка управляє шрифтом, що використовується для значень і моделей.

Меню Analysis

Меню Analysis дозволяє виконати різні аналізи. Зовнішній вигляд меню приведений на малюнку 2.5. Перед виконанням кожного з них користувачу буде запропоновано заповнити параметрів аналізу. Аналіз буде виконаний тільки в тому разі коли це можливо для даної схеми.

Analysis/Activate Команду також можна викликати одночасним натисненням клавіш CTRL+G. Команда активізує схему (включає перемикач живлення). Активізація схеми починає послідовність математичних операцій, щоб обчислити значення для тестових крапок в схемі. Перемикач живлення залишається включеним, поки Ви не зупиняєте або не припиняєте моделювання.

Analysis/Pause and Analysis/ResumeКоманду також можна викликати натисненням клавіші F9. Команда тимчасово перериває або продовжує моделювання (управляється кнопкою Pause/Resume). Припинення корисне, якщо ви хочете розглянути форму хвилі (форму кривої, форму сигналу) або зробити зміни в інструментальних настройках. (Імітація простих схем може виявитися дуже швидкою для припинення.)

Analysis/Stop Команду також можна викликати одночасним натисненням клавіш CTRL+T. Команда уручну зупиняє моделювання. Має той же самий ефект як клацання перемикача живлення. Зверніть увагу, що виключення енергії стирає дані і інструментальні сліди і скидає всі значення до початкових.

Analysis/Analysis Options Команду також можна викликати одночасним натисненням клавіш CTRL+Y. Electronics Workbench дозволяє Вам управляти багатьма аспектами моделювання, типа скидання терпимості помилки, вибір методів моделювання і проглядання результатів. Ефективність моделювання також залежить від параметрів, які Ви вибираєте. Більшість параметрів має значення за умовчанням. Щоб розглянути або змінити будь-які з параметрів, виберіть Analysis/Analysis Options.

Analysis/DC Operating Point Команда виконує аналіз DC Operating Point.

Analysis/AC Frequency Команда виконує аналіз АС Frequency.

Analysis/Transient Команда виконує аналіз Transient.

Analysis/Fourier Команда виконує аналіз Fourier.

Analysis/Noise Команда виконує аналіз Noise.

Analysis//Distortion Команда виконує аналіз Distortion.

Analysis/Parameter Sweep Команда виконує аналіз Parameter Sweep.

Analysis/Temperature Sweep Команда виконує аналіз Temperature Sweep.

Analysis/Pole-Zero Команда виконує аналіз Pole-Zero.

Analysis/Transfer Function Команда виконує аналіз Transfer Function.

Analysis/Sensitivity Команда виконує аналіз Sensitivity.

Analysis/Worst Case Команда виконує аналіз Worst Case.

Analysis/Monte Carlo Команда виконує аналіз Monte Carlo.

Analysis/Display Graph Команда виводить графічні результати аналізу.

Window Menu

Меню Window дозволяє здійснити операції роботи з вікнами.

Window/Arrange Команду також можна викликати одночасним натисненням клавіш CTRL+W. Команда акуратно розставляє відкриті вікна.

Window/Circuit Команда переносить вікно схеми на передній план.

Window/Description Команду також можна викликати одночасним натисненням клавіш CTRL+D. Команда відкриває вікно опису. (Якщо вікно опису вже відкрито, переносить його на передній план.) Ви можете надрукувати коментарі або вказівки у вікні опису, а також вставити текст з іншої прикладної програми або опису схеми.

Меню Help

Меню Help надає виклик файлу-довідки. Виклик довідки також можна здійснити натисненням клавіші F1.

Порядок проведення роботи для розробки принципової електричної схеми:

- Запустіть Electronics Workbench.

- Підготуйте новий файл для роботи. Для цього необхідно виконати наступні операції з меню: File/New і File/Save as. При виконанні операції Save as буде необхідно вказати ім'я файлу і каталог, в якому зберігатиметься схема. Рекомендується називати схему по прізвищу виконавця.

- Перенесіть необхідні елементи із заданої викладачем схеми на робочу область Electronics Workbench. Для цього необхідно вибрати розділ на панелі інструментів (Sources, Basic, Diodes, Transistors, Analog Ics, Mixed Ics, Digital Ics, Logic Gates, Digital, Indicators, Controls, Miscellaneous, Instruments), в якому знаходиться потрібний вам елемент, потім перенести його на робочу область.

- З'єднайте контакти елементів і розташуйте елементи в робочій області для отримання необхідної вам схеми. Для з'єднання двох контактів необхідно клацнути по одному з контактів основною кнопкою миші і, не відпускаючи клавішу, довести курсор до другого контакту. У разі потреби можна додати додаткові вузли (розгалуження). Натисненням на елементі правою кнопкою миші можна дістати швидкий доступ до найпростіших операцій над положенням елемента, таким як обертання (rotate), розворот (flip), копіювання/вирізування (сору/cut), вставка (paste).

- Проставте необхідні номінали і властивості кожному елементу. Для цього потрібно двічі клацнути мишею на елементі.

- Коли схема зібрана і готова до запуску, натискуйте кнопку включення живлення на панелі інструментів. У разі серйозної помилки в схемі (замикання елемента живлення коротко, відсутність нульового потенціалу в схемі) буде видано попередження.

- Проведіть аналіз схеми, використовуючи інструменти індикації. Висновок терміналу здійснюється подвійним натисненням клавіші миші на елементі. У разі потреби можна користуватися кнопкою Pause.

- При необхідності проведіть доступні аналізи в розділі меню Analysis.

Моделювання радіоелектронних пристроїв за допомогою програмного комплексу Electronics Workbench

Для роботи з програмним комплексом Electronics Workbench V.5.0C необхідний IBM - сумісний персональний комп'ютер з процесором I486 ( рекомендується Pentium ) і операційною системою Windows 3.1 ( рекомендується Windows 95 або Windows 98 ). Для початку роботи з програмним пакетом необхідно завантажити систему встановити Electronics Workbench, якщо це не було зроблено раніше. Потім за допомогою “диспетчера файлів” ( для Windows 3.1 ) або “провідника” ( для Windows 95 або Windows 98) відкрити робочий каталог, в якому встановлений пакет і запустити виконуваний файл WEWB32.EXE. Далі можна провести настройки інтерфейсу користувача, якщо це необхідне.

Моделювання схем проводиться за допомогою вікон інтерфейсу та електронної бібліотеки програми.