Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
мікропроц.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
11.08.2019
Размер:
798.72 Кб
Скачать

36

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ЗАПОРІЗЬКИЙ КОЛЕДЖ РАДІОЕЛЕКТРОНІКИ

ЗАПОРІЗЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО ТЕХНІЧНОГО УНІВЕРСИТЕТУ

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

ДО САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ

з дисципліни: «МІКРОСХЕМОТЕХНІКА»

ЗА ТЕМАТИКОЮ: ПЕРЕТВОРЮВАЧІ СИГНАЛА ТА МІКРОПРОЦЕСОРИ

для студентів спеціальності: 5.05080201 «Конструювання, виробництво та технічне обслуговування виробів електронної техніки»

2010

М етодичні рекомендації до самостійні роботи з дисципліни «Мікросхемотехніка» за тематикою: перетворювачі сигналів та мікропроцесори для студентів спеціальності: 5.05080201 «Конструювання, виробництво та технічне обслуговування виробів електронної техніки».

Укладач: Коваль О.В. – викладач вищої категорії.

Відповідальний за випуск: Довгаль О.М.

Рецензент: Рибін В.О. – заступник декана ФІОТ,

старший викладач кафедри КСМ.

Розглянуто та схвалено

на засіданні циклової комісії

за напрямом «Електроніка»

протокол № ___ від _____________

Голова комісії

____________ І.В. Винокурова

Затверджено на засіданні

методичної ради коледжу

протокол № ___

від «___» ____________ 20 __

Голова методичної ради

____________ О.К. Баршай

Рецензія

В наданих на рецензію м етодичних рекомендаціях з дисципліни «Мікросхемотехніка» для студентів спеціальності 5.090805 «Конструювання, виробництво і технічне обслуговування виробів електронної техніки» розглянуті питання щодо самостійного вивчення окремих розділів предмету за тематикою: перетворювачі сигналів та мікропроцесори у відповідності до навчальної програми.

Методичні рекомендації містять наступні розділи:

АЦП із подвійним інтегруванням

ЦАП із складанням струмів

Загальні характеристика мікропроцесорів

Однокристальні восьмирозрядні та шістнадцятирозрядні

мікропроцесори.

Розділи, в яких розглядаються мікропроцесори, представлені широко, що є актуальним на сучасному рівні розвитку електроніки.

Визначити засвоєння теоретичного матеріалу студентами, рівень підготовки за даною тематикою у відповідності до розроблених критеріїв можна визначити самостійно відповівши на тестові завдання надані окремим розділом

Рекомендації виконані на державній мові, на доступному для студентів рівні. Вони надають можливість систематизувати та доповнити знання теоретичного курсу дисципліни.

Надані методичні рекомендації сприяють забезпеченню системного підходу щодо вивчення даної дисципліни та послідовності викладання матеріалу, враховуючи обґрунтування зв’язку теоретичних знань з практичними навичками.

Методичні вказівки виконані на достатньо високому рівні та рекомендуються для впровадження в навчальному закладі.

Рецензент:

З МІСТ

ВСТУП. ПЕРЕТВОРЮВАЧІ СИГНАЛА ТА МІКРОПРОЦЕСОРИ 5

1 АЦП з подвійним інтегруванням 7

2 ЦАП з складанням струмів 12

3 Загальні характеристика мікропроцесорів 14

4 Однокристальні восьмирозрядні та шістнадцятирозрядні

мікропроцесори. 20

5 ТЕСТОВІ ЗАВДАННЯ ДЛЯ САМОПЕРЕВІРКИ ЗНАНЬ

СТУДЕНТІВ 32

5.1 Тестові завдання щодо засвоєння матеріалу з розділу перетворювачі сигналів та мікропроцесори достатнього рівня складності 32

5.2 Тестові завдання щодо засвоєння матеріалу з розділу перетворювачі сигналів та мікропроцесори середнього рівня складності 33

5.3 Тестові завдання щодо засвоєння матеріалу з розділу перетворювачі сигналів та мікропроцесори високого рівня складності 34

5.4 Критерії оцінювання 35

РЕКОМЕНДОВАНА ЛИТЕРАТУРА 36

ВСТУП. ПЕРЕТВОРЮВАЧІ СИГНАЛА ТА МІКРОПРОЦЕСОРИ

В електронних схемах однаково широко використовується обробка інформації, представленої в аналоговій та цифровій формах.

Пояснюється це тим, що первинна інформація про різноманітні фізичні величини та процеси носить, як правило, аналоговий характер. Обробку ж цієї інформації зручніше вести в цифровій формі.

Використання отриманих результатів також в більшості випадків потребує їх аналогового уявлення. Тому будь-яка система, що використовує цифрові методи обробки інформації, повинна містити пристрої взаємного перетворення аналогових та цифрових сигналів. Роль таких пристроїв виконують аналого-цифрові та цифро-аналогові перетворювачі.

Універсальні комп'ютери поділяються на три функціонально зв'язані апаратні частини: процесор, пам'ять і периферійні пристрої.

Процесор — це основна функціональна частина комп'ютера, яка інтерпретує й виконує команди, тобто безпосередньо реалізує програмно-керований процес обробки даних.

Процесор, який виконує в обчислювальній системі основні функції, називають центральним (ЦП). Спеціалізований процесор, призначений для керування зовнішніми пристроями (накопичувачами, дисплеями, принтерами та ін.) називають контролером.

Мікропроцесор являє собою процесор, складові частини якого мініатюризовані та розміщені в одній або декількох мікросхемах.

Історія мікропроцесорів почалася в 1971 p., коли фірма Intel розробила перший у світі чотирирозрядний процесор 4004, а через рік — восьмирозрядний 8008.

На основі мікропроцесорів створено нову елементну базу — мікропроцесорні засоби, на яких будують сучасні комп'ютери.

У наш час терміни "процесор" і "мікропроцесор" сприймають як синоніми.

Мікросхема, яка виконує функції мікропроцесора або його частини, називається мікропроцесорною.

Сукупність мікропроцесорних та інших мікросхем, які сумісні за конструктивно-технологічним виконанням і призначені для спільного використання, називається мікропроцесорним комплектом (МПК).

За видом оброблюваної інформації розрізняють цифрові (звичайні) та аналогові мікропроцесори.

В аналогових мікропроцесорах на вході використовують АЦП для перетворення аналогових величин в цифровий код, а на виході — схеми ЦАП, які перетворюють цифрові дані в аналогові.