Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
мікропроц.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
11.08.2019
Размер:
798.72 Кб
Скачать

1 Ацп з подвійним інтегруванням

Аналого-цифрові перетворювачі з подвійним інтегруванням є різновидом пристроїв, що реалізують метод послідовного рахунку. Однак від зазначеним АЦП вони відрізняються підвищеною точністю та завадостійкістю. Пояснюється це тим, що будь-який сигнал (Uc), крім потрібної власної інформаційної складової (Uінф) містить складову завад (Uзав), які мають, як правило, періодичний характер з періодом Тп. Це, наприклад, наводки від джерел живлення, власні шуми елементів і т.ін.:

. (1)

При безпосередньому перетворенні вибірка Uc відбувається у дискретні моменти часу і тому вихідний код пропорційний миттєвим значенням Uc ,а не Uінф.

Якщо в процесі перетворення сигнал Uc про інтегрувати, при цьому час інтегрування обрати кратний періодам складових завад Тп, то результат буде пропорційний власній інформаційній складовій сигналу

. (2)

Цей підхід й реалізований в АЦП з подвійним інтегруванням. Ідея їх побудови заклечається в наступному.

Спочатку протягом деякого фіксованого часового інтервалу t1 вхідний сигнал інтегрують аналоговим інтегратором. Припускаючи, що цьому інтервалі Uінф постійна, а в момент часу t=0 вихідна напруга інтегратора дорівнювалась нулю, для моменту t1 можна записати

. (3)

Далі до виходу інтегратора підключають деяку еталонну напругу (UREF), полярність якої протилежна полярності напруги (Uінф). Інтегрування UREF ведуть до тих пір, доки вихідна напруга не зменшиться до нуля. Якщо UREF постійна, то можна записати:

. (4)

Вирішуючи це рівняння відносно часового інтервалу , отримаємо

. (5)

З цього виразу виходить, що інтервал не залежить від власних параметрів інтегратора і визначається лише часом інтегрування вхідного сигналу та еталонною напругою.

Якщо протягом інтервалу порахувати лічильником число імпульсів деякої тактової частоти , то отриманий код буде пропорційний вхідній напрузі, при цьому в силу виразу (2) всі складові завад будуть компенсовані і вхідний код М буде пропорційний Uінф:

(6)

Якщо виконувати умову , то інтервал буде завжди більший за і його можна задати, порахувавши число імпульсів тієї ж частоти тим же лічильником

.

Підставивши значення в (6), отримаємо:

(7)

З виразу (7) виходить, що при такому способі реалізації вихідний код АЦП залежить лише від Uінф та UREF і, як наслідок, довготривалі нестабільності як інтегратора (RC), так і задаючого генератора ( ) не впливають на точність перетворення. Саме цим і пояснюється висока точність і завадостійкість даного АЦП.

Приклад технічної реалізації АЦП з подвійним інтегруванням показана на рисунку 1, а на рисунку 2 наведені часові діаграми, що пояснюють його роботу.

Рисунок 1 – Структурна схема АЦП з подвійним інтегруванням

Рисунок 2 – Часові діаграми напруг в семі АЦП з подвійним інтегруванням

В початковому стані тригери DD2 і DD3 скинуті. Тому керуючі перемикачі S1 і S2 розімкнуті, а S3 сигналом елемента 2АБО-НІ DD6 замкнутий, що забезпечує підтримку вихідної напруги інтегратора DA1 на нульовому рівні.

Запуск схеми здійснюється подачею в момент часу імпульсу «Пуск» (Uпуск) на S-вході RS- тригера DD2. При цьому вихідний сигнал тригера DD2 замикає перемикач S1 і розмикає перемикач S3. Вхідна напруга подається на вхід інтегратора, виконаного на ОП DА1. Якщо , то вихідна напруга інтегратора починає зменшуватись. В момент часу напруга , і компаратор, виконаний на ОП DА2 формує на верхньому вході елемента 2І DD4 пасивний логічний рівень. В результаті цього на лічильний вхід лічильника DD5 починають надходити імпульси генератора тактових імпульсів (ГТІ). Цей стан схеми підтримується до моменту , в який лічильник DD5 на вході Р сформує сигнал переповнення. Цей сигнал скидає тригер DD2 і встановлює тригер DD3. В результаті перемикач S1 розмикається, а перемикач S2 замикається і на вхід інтегратора подається еталонна напруга .

В силу виразу (16.2) вихідна напруга інтегратора починає зменшуватись. При цьому лічильник DD5 збільшує свій вихідний код з нуля.

Процес інтегрування завершується в момент , коли вихідна напруга інтегратора досягає рівня . В цей момент компаратор DА2 встановить на верхньому вході елемента 2І DD4 активний логічний сигнал, що призведе до завершення рахунку, і скине тригер DD3, який вимкне перемикач S2 і включить перемикач S3.

В результаті на виході лічильника DD5 буде сформований код, пропорційний вхідній напрузі.

Слід зазначити, що в розглянутій схемі дрейф параметрів ОП, використаних для виконання інтегратора і компаратора, також не вносить похибок в отриманий результат, оскільки на інтервалі перетворення тимчасова зміна їх характеристик зникаючи мала. До того ж введення в компаратор DА2 джерела ніби зсуває початкову ділянку характеристики інтегратора, вплив власних похибок на якому максимальний. Все це дозволяє розробляти 10-12-розрядні АЦП без використання спеціальних високоточних та високо стабільних елементів.