Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 6.2 Нематеріальні активи.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
11.08.2019
Размер:
63.49 Кб
Скачать

Переоцінка нма

Переоцінка по справедливій вартості на дату балансу здійснюється по тих об'єктах НМА, по яких існує активний ринок.

Активний ринок – ринок, якому властиві наступні умови: предмети, які продаються і купуються на цьому ринку, є однорідними; у будь-який час можна знайти зацікавлених продавців і покупців; інформація про ринкові ціни є загальнодоступною.

У разі переоцінки окремого об'єкту НМА слід переоцінювати й інші об'єкти цієї групи, окрім тих, по яких не існує активного ринку. Якщо підприємством проведена переоцінка об'єктів групи НМА, то надалі вони підлягають щорічній переоцінці.

Переоцінена первинна вартість і накопичена амортизація об'єкту НМА визначаються як здобуток відповідно первинної вартості або накопиченої амортизації та індексу переоцінки. Індекс переоцінки визначається поділенням справедливої вартості переоцінюваного об'єкту на його залишкову вартість.

Якщо залишкова вартість об'єкту НМА рівна нулю, то його переоцінена залишкова вартість визначається додаванням справедливої вартості цього об'єкту до його первинної (переоціненої) вартості без зміни суми зносу об'єкту.

Відомості про зміни первинної вартості та суми накопиченої амортизації НМА заносяться в регістри їх аналітичного обліку.

Сума дооцінки залишкової вартості об'єкту НМА відображається у складі додаткового капіталу, а сума уцінки – у складі витрат звітного періоду, окрім випадків, описаних нижче.

У разі наявності (на дату проведення чергової (останньої) дооцінки об'єкту НМА) перевищення суми попередніх уцінок об'єкту і втрат від зменшення його корисності над сумою попередніх дооцінок залишкової вартості цього об'єкту і відновлення його корисності сума чергової (останньої) дооцінки, але не більш вказаного перевищення, включається до складу доходів звітного періоду, а різниця (якщо сума чергової (останньої) дооцінки більше вказаного перевищення) - прямує на збільшення іншого додаткового капіталу.

У разі наявності (на дату проведення чергової (останньої) уцінки об'єкту НМА) перевищення суми попередніх дооцінок і відновлення його корисності над сумою попередніх уцінок залишкової вартості цього об'єкту і втрат від зменшення його корисності сума чергової (останньої) уцінки, але не більш вказаного перевищення, прямує на зменшення іншого додаткового капіталу, а різниця (якщо сума чергової (останньої) уцінки більше вказаного перевищення) включається у витрати звітного періоду.

Амортизація нма

Нарахування амортизації НМА здійснюється протягом терміну їх корисного використовування, який встановлюється підприємством при визнанні цього об'єкту активом (при зарахуванні його на баланс), але не більше 20 років.

Термін корисного використовування і метод амортизації НМА вибирається підприємством самостійно. Звичайно застосовується прямолінійний метод, але не забороняються й інші методи (за П(С)БО 7 «Основні засоби»). Ліквідаційна вартість НМА прирівнюється до нуля, крім випадків, коли існує безвідмовне зобов'язання іншої особи по придбанню цього об'єкту в кінці терміну його корисного використовування.

Нарахування амортизації починається з місяця, наступного за місяцем, в якому НМА став придатним для використовування. Нарахування амортизації припиняється, починаючи з місяця, наступного за місяцем вибуття НМА.

Наприкінці звітного року допускається перегляд терміну корисного використання об’єкту НМА і методу його амортизації, якщо в наступному періоді очікуються зміни терміну корисного використання або умов отримання майбутніх економічних вигод.

Нарахування амортизації відображається за дебетом рахунків витрат у кредит рахунку 133 «»Накописчена амортизація нематеріальних активів».

Облік зменшення корисності НМА

Втрати від зменшення корисності об'єкту НМА включаються до складу витрат звітного періоду із збільшенням суми накопиченої амортизації об'єкту НМА, а відносно об'єкту НМА, відображеного в обліку по переоціненій вартості – відображаються в порядку, передбаченому П(С)БО 8.

Якщо причини зменшення корисності об'єкту НМА перестали існувати, то сума відновлення корисності, але не більш суми попереднього зменшення корисності, відображається визнанням доходу з одночасним зменшенням суми накопиченої амортизації об'єкту НМА.

Приклад. Відобразити в обліку втрати по зменшенню корисності об'єкту НМА, врахованого за пероціненою вартістю, якщо сума втрат переоціненої вартості 200 грн, сума накопиченої амортизації – 45 грн.

Зміст господарської операції

Сума, грн.

Дебет

Кредит

1. Зниження ціни на суму втрат переоціненої вартості

200

975

12

2. Зниження ціни на суму накопиченої амортизації

45

133

12