Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 6.2 Нематеріальні активи.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
11.08.2019
Размер:
63.49 Кб
Скачать

Тема 6.2 Облік нематеріальних активів

Облік нематеріальних активів за П(С)БО № 8 «Нематеріальні активи». Придбання, вибуття, переоцінка та амортизація нематеріальних активів.

Відображення інформації про основні засоби та нематеріальні активи у фінансовій звітності.

Нормативна база: П(С)БУ 8 «Нематеріальні активи»

Нематеріальний актив – це немонетарний актив, який не має матеріальної форми, може бути ідентифікований (відособлений від підприємства) і утримується підприємством з метою використовування протягом періоду більше одного року (або одного операційного циклу, якщо він перевищує рік) для виробництва, торгівлі, в адміністративних цілях або для здачі в оренду іншим особам.

Бухгалтерський облік ведеться по кожному з активів по наступних групах:

- права користування природними ресурсами (право користування надрами, іншими ресурсами природного середовища, геологічною і іншою інформацією про природне середовище і т.д.);

- права користування майном (земельною ділянкою, будівлею, право на оренду приміщення);

-права на об'єкти промислової власності (на винаходи, корисні моделі, промислові зразки, сорт рослин, породи тварин, «ноу-хау», права захисту від несумлінної конкуренції);

- права на знаки для товарів і послуг (товарні знаки, торгові марки, фірмові назви);

- авторські і суміжні з ними права (літературні і музичні твори, програми для ЕОМ, бази даних);

- незавершені капітальні інвестиції в нематеріальні активи;

- інші нематеріальні активи (право на проведення діяльності, використовування економічних і інших привілеїв).

Визнання і оцінка нематеріальних активів.

Нематеріальні активи відображаються в балансі, якщо вони відповідають встановленим критеріям визнання активів, тобто існує вірогідність того, що підприємство отримає економічну вигоду від них та їх вартість може бути достовірно визначеною.

Не визнаються активом, а підлягають віддзеркаленню у складі витрат того звітного періоду, в якому вони були здійснені, витрати на дослідження, витрати на підготовку і перепідготовку кадрів, на рекламу і просування продукції на ринку, на створення, реорганізацію і переміщення підприємства або його частини, витрати на підвищення ділової репутації підприємства, вартість видань і витрати на створення торгових марок (товарних знаків).

Придбані (створені) нематеріальні активи зараховуються на баланс підприємства по первинній вартості, яка складається з:

- ціни (вартості придбання, окрім отриманих торгових знижок);

- митного збору, непрямих податків, що не підлягають відшкодуванню, інших витрат, безпосередньо пов'язаних з його придбанням і доведенням його до стану, в якому він придатний для використовування за призначенням.

Первинна вартість НМА, придбаного в результаті обміну на подібний об'єкт, дорівнює залишковій вартості переданого нематеріального активу. Якщо залишкова вартість переданого об'єкту перевищує його справедливу вартість, то первинною вартістю НМА, отриманого в обмін на подібний об'єкт, є його справедлива вартість з включенням різниці у фінансові результати (витрати) звітного періоду.

Первинною вартістю безвідплатного отриманих НМА є їх справедлива вартість на дату отримання з урахуванням витрат, пов'язаних з їх отриманням.

Первинною вартістю НМА, внесених в статутний капітал підприємства, визнається узгоджена засновниками (учасниками) підприємства їх справедлива вартість з урахуванням витрат на їх отримання (реєстрацію).

НМА, отримані в результаті об'єднання підприємств, оцінюються по їх справедливій вартості.

Первинна вартість НМА, створеного підприємством, включає прямі витрати на оплату праці, прямі матеріальні витрати, інші витрати, безпосередньо пов'язані із створенням НМА і приведенням його в стан придатності для використовування за призначенням (оплата реєстрації юридичного права, патентів, ліцензій).

Первинна вартість нематеріальних активів збільшується на суму витрат, пов'язаних з удосконаленням цих НМА і підвищенням їх можливостей і терміну їх використовування, які сприятимуть збільшенню очікуваних майбутніх економічних вигод.

Витрати, здійснювані для підтримки об'єкту в придатному для використовування стані і отримання певного розміру майбутніх економічних вигод від його використовування, включаються до складу витрат звітного періоду.

Синтетичний облік НМА здійснюється на рахунку 12.

Кореспондеція рахунків з придбання НМА надана у табл. 7.1

Таблиця 7.1 - Кореспондеція рахунків з придбання НМА

Зміст господарської операції

Дебет

Кредит

1. Придбано об’єкт НМА :

- на суму без ПДВ

154

631

- ПДВ

64

631

2. Зараховао придбаний об'єкт до складу НМА

12

154

3. Відображено витрати по створенню програмного забезпечення для власних потреб

154

20, 66, 65

4. Зараховане до складу НМА програмне забезпечення, створене власними силами

125

154

5. Відображено витрати на дослідження можливості технічного удосконалення виробництва

941

20, 66, 65

6. Відображено витрати на модернізацію програмного забезпечення

154

20, 66, 65

7. Враховані витрати на модернізацію програмного забезпечення у складі НМА

125

154