Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
11. Тести.doc
Скачиваний:
47
Добавлен:
10.08.2019
Размер:
214.02 Кб
Скачать

17. У процесі реформування сільського господарства в срср у 1965 р. В Україні: (1 бал – 20 сек.)

а) заготівлю сільськогосподарської продукції замінили закупівлями, підвищили ціни на неї, реорганізували МТС у РТС, розширили колгоспи та радгоспи, обмежили індивідуальну діяльність селян на присадибних ділянках;

б) замінили продрозверстку на продподаток, дозволили селянам продавати продукти на внутрішньому ринку;

в) запровадили ринкові відносини в аграрному секторі, розпустили колгоспи та радгоспи, землю роздали приватну власність селянам;

г) змінили порядок заготівлі сільськогосподарської продукції – визначили тверді перспективні плани закупівель ввели диференційовані залежно від кліматичних виробничих умов нові закупівельні ціни, запровадили надбавки на надпланову продукцію та гарантовану зарплатню колгоспникам. (*)

18. Економічна реформа 1965 р. мала обмежений характер, тому що: (1 бал – 20 сек.)

а) відкидала територіальний принцип управління економікою,

повертаючись до галузевого;

б) економічні елементи реформи не доповнювалися політич­ ними змінами, демократизацією суспільного життя;

в) її метою було лише часткове вдосконалення соціалістичної системи господарювання, а не ліквідація соціалістичних виробничих відносин;

19. У статті 6 Конституції “розвиненого соціалізму”, прийнятій у 1977 р. в СРСР, і у відповідній статті Конституції УРСР 1978 р. було записано, що КПРС є “керівною і спрямовуючою силою радянського суспільства, ядром його політичної системи”. Це свідчило про: (1 бал – 20 сек.)

а) зростання тоталітарних тенденцій у житті радянського суспільства, про підконтрольність усіх його сфер комунітичній ідеології та вказівкам партійних органів; (*)

б) подальшу демократизацію суспільного життя, зростання ролі Рад народних депутатів в його управлінні, а КПРС обмежувався лише сферою ідеології;

в) значний крок до побудови комунізму в СРСР, оскільки це положення сприяло відмиранню держави та пердчі її функцій до партійних органів, які перетворювалися на органи народного самоврядування.

20. Чим пам’ятна дата 1 грудня 1991 р. в історії України? (1 бал – 20 сек.)

а) проголошення Акту про незалежність України,

б) припинення діяльності КПУ на території України;

в) Всесвітній форум українців;

г) проведення референдуму про незалежність України, обрання президента. (*)

21 . З перелічених подій вкажіть ті, які відбулися в рік проголошення незалежності України: (1 бал – 20 сек.)

а) установчий з’їзд Народного руху України;

б) обрання Президентом України Л.М.Кравчука; (*)

в) підписання Конституційного Договору;

г) С творення Національної гвардії України

22. Після проголошення незалежності для України розпочався новий період соціально-політичного розвитку, суть якого: (1 бал – 20 сек.)

а) перебудова радянських суспільно-економічних відносин на принципах “гуманного соціалізму”;

б) поступова трансформація, мирним шляхом радянських суспільно-політичних структур у правову демократичну державу, а радянської економіки в багатоукладну ринкову; (*)

в) радикальна насильницька перебудова основ радянського суспільства з метою побудови правової демократичної держави та багатоукладної ринкової економіки;

г) вдосконалення радянської політичної системи та еконо­мічних відносин соціалізму.

23. У 1992 р. Президент Л.Кравчук здійснив спробу реформувати радянську систему влади з метою удосконалення структури виконавчої владної вертикалі на місцях, суть якої полягала у: (1 бал – 20 сек.)

а) ліквідації місцевих Рад народних депутатів, переданні їхніх функцій обласній державній адміністрації;

б) запровадження в усіх областях України посади представннків Президента, наділених функціями верховної виконавчої влади; (*)

в) переданні головам обласних Рад народних депутатів функцій голів державної обласної адміністрації.

24. Партійно-політична система України в перші роки після проголошення незалежності характеризувалася: (1 бал – 20 сек.)

а) виникненням значної кількості нових політичних партій, які, за поодинокими винятками, не мали масового характеру і не відігравали помітної ролі в політичному житті країни;

б) кризою політичних партій, що існували у 1990-1991 pp. До кризи спричинилася вичерпаність їхньої програмної мети. Україна здобула незалежність, була ліквідована багато­ партійність та відновлена однопартійна система, при якій провідну роль у суспільстві відігравала так звана партія влади; (*)

в) виникненням значної кількості політичних партій, діяльність яких мала масовий характер і суттєво впливала на політичні події в країні;

ґ) перебудовою багатопартійної системи в двопартійну, при якій ровідну роль у суспільстві відіграють Компартія України та Народний рух України.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]