Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Задачи Воронко.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
10.08.2019
Размер:
507.9 Кб
Скачать

Задача № 38

Фермер В. орендував у селі земельну ділянку для вирощування сільськогосподарської продукції. Згодом він вирішив змінити цільове призначення земельної ділянки і самовільно почав будувати штучну водойму з метою відпочинку та розведення риби для задоволення власних потреб і потреб фермерського господарства. Голова сільської ради надіслав фермеру письмове застереження з вимогою привести земельну ділянку у відповідність до норм чинного законодавства. Фермер В. звернувся до суду з позовом про порушення його земельних прав з боку голови сільської ради.

  • Визначте коло прав і обов’язків користувачів земельних ділянок.

  • Чи правомірні дії фермера?

  • Вирішіть справу.

Задача № 39

До місцевої ради звернувся гр. К. з клопотанням про безоплатну передачу йому у власність земельної ділянки площею 0,1 га для спорудження гаражу. Міська рада відмовила в наданні земельної ділянки, мотивуючи тим, що зазначену ділянку можна придбати лише за договором купівлі-продажу. Вважаючи рішення незаконним, гр. К. самостійно почав будівництво гаража на цій земельній ділянці.

  • Вирішіть справу.

  • Визначте підстави виникнення права приватної власності для громадян.

Задача № 40

ТОВ «Сокіл» за результатами аукціону було надано земельну ділянку для будівництва адміністративно-торговельного комплексу на умовах оренди на період будівництва. Орендар за договором суборенди передав частину земельної ділянки в користування Фонду «Орієнтир» для розміщення тимчасового складу. Представник Держземінспекції звернувся до суду з позовом про розірвання договору оренди і вилучення земельної ділянки у зв’язку з нецільовим використанням.

  • Вирішіть справу.

  • Охарактеризуйте інститут орендного землекористування.

Задача № 41

За рішенням сільської ради у декількох фермерських господарств для будівництва туристичного комплексу було вилучено 10 га орних земель, основу яких складають чорноземні ґрунти. Власники земельних ділянок звернулися до суду зі скаргою на дії ради, мотивуючи тим, що вилучення земель попередньо не було узгоджено з ними та не вирішено питання щодо відшкодування відповідних збитків.

  • Чи правомірні дії сільської ради?

  • Які підстави і порядок вилучення земель для суспільних та інших потреб?

  • Надайте характеристику правового режиму використання та охорони земель сільськогосподарського призначення.

Задача № 42

Згідно з договором купівлі-продажу гр. Д. у 2002 році набула у власність житловий будинок, який розташований на земельній ділянці площею 700 кв. м, що раніше був переданий на праві постійного користування колишньому власнику А.( у 1953 році). Здійснюючи господарську діяльність, колишній власник побудував господарські будівлі, частина з яких розташована поза межами його земельної ділянки, внаслідок чого фактична площа присадибної земельної ділянки склала 764 кв. м.

  • Чи має право гр. Д. приватизувати земельну ділянку площею 764 кв. м., що фактично склалась?

  • Назвіть суб’єктів постійного землекористування відповідно до Земельного кодексу України. Які документи посвідчують права на земельну ділянку?