Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Задачи Воронко.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
10.08.2019
Размер:
507.9 Кб
Скачать

Задача № 32

Для будівництва й обслуговування житлового будинку в с. Верхівка. Гр. К. було виділено земельну ділянку площею 0,2 га, де він і збудував будинок. Через дорогу знаходиться земельна ділянка площею 0,05 га, яку сільрада надала йому в користування для городництва. На другій ділянці гр. К. почав будувати ще один житловий будинок і заклав сад. Згодом він звернувся до сільради із заявою про приватизацію другої земельної ділянки.

Рада відмовив громадянинові та рекомендувала привести зазначену ділянку до первісного стану.

Вирішіть справу.

  • Визначте правовий режим земельних ділянок, наданих для городництва та для будівництва і обслуговування житлового будинку.

Задача № 33

Громадянин Ф. має у власності гараж. Для того, щоб дійти до свого гаражу, він кожен раз повинен проходити через земельну ділянку, що належить на праві власності гр. Я., який проти, щоб Ф. користувався його земельною ділянкою.

  • Визначте коло суспільних відносин та охарактеризуйте правовий режим представленої в задачі земельної ділянки.

  • Вирішіть справу.

Задача № 34

Міська рада прийняла рішення про відведення земельної ділянки в зеленій зоні міста під будівництво гаражно-будівельному кооперативу «Шлях». Кооператив розпочав вирубку дерев, будівництво під’їзних шляхів, завезення необхідних будівельних матеріалів.

Група громадян звернулася до суду, вимагаючи зупинення будівництва та скасування рішення ради про відведення земельної ділянки. Позивачі посилались на те, що населення не було завчасно проінформовано про забудову, не врахована громадська думка, відсутній висновок екологічної експертизи.

  • Визначте підстави і порядок виникнення права приватної власності.

  • Яке рішення повинен прийняти суд?

Задача № 35

Громадянину Росії А. після смерті матері, яка була громадянкою України, за заповітом переходить у власність дім у селі та земельна ділянка для ведення особистого селянського господарства. Нотаріус відмовила гр. А у видачі свідоцтва про спадщину на вказану земельну ділянку, пояснюючи тим, що іноземні громадянине можуть бути власниками цієї земельної ділянки відповідно до чинного земельного законодавства. Його дружина, громадянка України, досить часто перебуває в Україні, отже продавати земельну ділянку подружжя не бажає. За порадою вони звернулися до юриста.

  • Проаналізуйте дії нотаріуса. Надайте гр. А та його дружині юридичну консультацію з цього питання.

  • Визначте правовий режим земель сільськогосподарського призначення.

Задача № 36

Рішенням адміністрації міста Харкова юридичній особі у приватну власність була надана земельна ділянка лісогосподарського призначення площею 6,5 га для будівництва ферми по відгодівлі худоби. Однак через деякий час, змінивши своє рішення, юридична особа розпочала будівництво промислового цеху. Державний інспектор з контролю за використанням і охороною земель зафіксував порушення земельного законодавства та передав матеріали перевірки до прокуратури.

  • Вирішіть справу.

  • З’ясуйте правовий режим зазначеної в завданні земельної ділянки.

Задача № 37

Громадянці Н. для будівництва та обслуговування житлового будинку і господарських будівель було виділено земельну ділянку площею 0,2 га. Через дорогу від її садиби розташована земельна ділянка розміром 0,05 га. Цю земельну ділянку сільська рада надала їй у користування для ведення городництва. Пізніше гр. Н. звернулася до сільської ради із заявою про приватизацію зазначених ділянок на підставі ст.. 121 ЗК України, згідно з якою в селах для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд надаються земельні ділянки не більше 0,25 га.

  • Визначте підстави та порядок виникнення права приватної власності для фізичних осіб.

  • Дайте характеристику правовому режиму зазначених у завданні земельних ділянок.