Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kontrolna_ekon_teoriya.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
08.08.2019
Размер:
102.42 Кб
Скачать
  1. Відтворення і економічний ріст. Фактори і типи економічного росту. Структурні зміни в економічному розвитку

2.1 Відтворення і економічний ріст

Суспільство не може перестати споживати, тому повинно постійно виробляти. З огляду на це, процес виробництва повинен постійно повторюватися і проходити одні і ті ж стадії. Тобто потрібен процес відтворення усіх елементів продуктивних сил: робочої сили, основних та оборотних фондів та ін.

Економічне зростання – це кількісне збільшення та якісне вдосконалення за відповідний період результатів виробництва (товарів, послуг) та його основних факторів. У більш вузькому розумінні під цим терміном прийнято розуміти збільшення обсягів товарів і послуг, створених за даний період.

Економічне відтворення відбувається як в межах окремих підприємств і домогосподарств, галузей і регіонів, так і в масштабі всього суспільства. Основою суспільного відтворення є відтворення на окремих підприємствах і домогосподарствах, або одиничне (індивідуальне відтворення). Відтворення на окремому підприємстві є вихідною і необхідною ланкою всього суспільного відтворення.

Суспільне економічне відтворення не є простою сумою одиничних процесів відтворення окремих підприємств. Доведено, що в суспільному відтворенні з'являються нові якісні елементи, які відсутні на рівні первинних підприємств. Так, вищим інтересом підприємства є максимізація прибутку, а суспільного виробництва — максимізація добробуту населення. Підприємство орієнтується на ринковий попит, а суспільне виробництво — на сукупний попит і т. д.

Суспільне економічне відтворення являється єдністю всіх частин, що його утворюють:

• виробництва, розподілу, обміну, споживання;

• домогосподарств, підприємств, галузей, економічних регіонів і всього виробництва;

• продуктивних сил, складових його частин і економічних відносин;

• суспільного виробництва і суспільного споживання.

В усій системі відтворювальних зв'язків визначальним є виробництво, бо саме воно створює все необхідне для життя і задоволення потреб людей.

Економічне відтворення суспільства включає в себе такі найважливіші елементи:

  • відтворення суспільного продукту та його конкретних форм;

  • відтворення людського ресурсу як особистісного фактора виробництва та його зайнятості;

  • відтворення основного і оборотного капіталу суспільства, тобто засобів виробництва як необхідних умов суспільного процесу відтворення;

  • відтворення національного багатства;

  • відтворення споживання;

  • відтворення економічних відносин (рис. 2.1).

Рисунок 2.1 – Елементи суспільного відтворення

Засоби виробництва і людський фактор у своїй єдності являють собою продуктивні сили суспільства. Тому економічна теорія досліджує також і відтворення продуктивних сил як матеріальної бази всієї економічної системи суспільства. Розрізняють просте і розширене відтворення економічної системи.

Просте відтворення — це відновлення процесу суспільного виробництва з року в рік у незмінних масштабах. При простому відтворенні прибуток та інші доходи не використовуються на заощадження та інвестиції, тобто на розширення виробництва товарів і послуг, а повністю споживаються домогосподарствами. Просте суспільне відтворення було типовим для докапіталістичних економічних формацій, для так званої традиційної економіки.

Розширене відтворення економіки — це відтворення суспільного виробництва в зростаючих розмірах. У цьому разі частина прибутку та інших доходів підприємств і домогосподарств нагромаджується та інвестується у виробництво з метою розширення його межі виробничих можливостей.

Підприємці, намагаючись одержати максимум прибутку, значну частину його капіталізують, тобто спрямовують на розширення основного і оборотного капіталу, а на цій основі — і виробництва. Проте просте відтворення продовжує існувати як елемент розширеного відтворення економіки. Так, складовою частиною розширеного відтворення суспільного виробництва є відтворення тієї кількості капіталу, людського ресурсу і продукту, яке було в наявності в попередній період.

При умові розширеного відтворення створена в суспільстві частина додаткової вартості вкладається у виробництво, в капітал, тобто відбувається процес нагромадження капіталу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]