Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kursach_kardochesalny.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
07.08.2019
Размер:
653.31 Кб
Скачать

Зміст

Перелік запитань для розробки…………………………………....................................2

Вступ………………………………………………………………...................................5

1 Загальна частина…………………………………………………………………….....7

1.1 Призначення і характеристика об’єкту проектування………………………...…..7

1.2 Характеристика технологічного обладнання………………………………...…….9

1.3 Відомість споживачів електроенергії………………………………………….….10

2 Розрахункова частина………………………………………………………………...11

2.1 Розрахунок освітлення………………………………………………………….…..11

2.1.1 Розрахунок освітлення методом коефіцієнта використання світового потоку…………………………………………………………………………………....12

2.1.2 Перевірка освітленості точковим методом…………………………………......15

2.1.3 Розрахунок освітлення в побутових та допоміжних приміщеннях…………....17

2.1.4 Розрахунок мережі освітлення………………………………………………...…20

2.2 Розрахунок електроустаткування технологічної машини, верстату, установки…………………………………………………………………………...……22

2.2.1 Технічна характеристика верстату, установки……………………………...…..23

2.2.2 Вибір електроприводу машини, верстату, установки……………………...…...24

2.2.3 Перевірка вибраного двигуна по умовах цеху……………………………....…..25

2.2.4 Побудова природної механічної характеристики двигуна…………………......28

2.2.5 Вибір електричних апаратів і елементів схеми управління……………...…….31

2.2.6 Розрахунок параметрів і вибір апаратів захисту…………………………...…...32

2.2.7 Принципіальна схема управління машиною, верстатом, установкою, порядок їх роботи………………………………………….............................................32

2.2.8 Розрахунок і вибір проводів, кабелів силових розподільчих шахт………...….33

2.2.9 Розрахунок потужності цеху…………………………………………………......36

3 Заходи з охорони праці і техніки безпеки………………………………………...…40

4 Висновки…………………………………………………………………………….....42

Література……………………………………………………………………………......43

Вступ

Сучасна енергетика - це ключова галузь народного господарства країни.

Вона відіграє визначну роль в розвитку науково-технологічного процесу,інтенсифікації суспільного виробництва.

Для розвитку економіки України необхідна загальна енергетична база.Для створення такої бази необхідна енергетична програма,яка забезпечить створення необхідних умов для прискорення переводу країни на інтенсивний шлях розвитку.

Рішенням уряду України визначені загальні напрямки розвитку народного господарства нашої держави. Вони полягають у відродженні і подальшому підйомі матеріального і культурного рівня життя народу на основі високих темпів розвитку виробництва, підвищення його ефективності, прискорення науково-технічного прогресу, зростання продуктивності праці, покращення якості роботи в усіх галузях народного господарства. В області промисловості це завдання вимагає для свого вирішення безперервного нарощування потужностей шляхом відновлення роботи цехів і цілих виробів, реконструкції і обновлення діючих фабрик і заводів.

Механізація і автоматизація виробничих процесів, що являються головними умовами високої продуктивності праці на нових підприємствах і після реконструкції, технічно ускладнили електроустаткування що застосовується, збільшили енергоємність виробництва, вимагають підвищення якості і надійності роботи змонтованого електроустаткування. Автоматизацію промислових і технологічних процесів неможливо уявити без широкого застосування електронних, напівпровідникових і іонних приладів для контролю, регулюванню і управлінню заданими процесами. Бурхливий розвиток електронно обчислювальної техніки дозволяє не тільки підняти на новий рівень роботу автоматичних і телемеханічних пристроїв, але й вирішити економічні питання важливого народно господарчого значення.

Першочергове значення для автоматизації виробництва мають багато двигунові електроприводи і системи електричного управління. Розвиток електроприводу іде по шляху спрощення механічних передач і приближення електродвигунів до робочих органів машин і механізмів, а також постійно зростаючого застосування електричного регулювання швидкості приводів. Широко впроваджуються комплектні тиристорні перетворювачі. Застосування тиристорних перетворювачів не тільки дозволило створити високоефективні регулюючі електроприводи з двигунами постійного струму, а в першу чергу найбільш простими і надійними асинхронними електродвигунами з коротко-замкнутим ротором.

1 Загальна частина

1.1 Призначення і коротка характеристика підприємства, цеху

Підприємство ЗАТ КСК “Чексіл” спроектовано інститутом ДПІ в місті Києв.Будівництво почалося в 1961 році.Територія, яку займає підприємство складає 45 гектарів.

До ЗАТ КСК “Чексіл” входить апаратно-прядильне, камвольно-прядильне, ткацьке, обробне та швейне виробництво. Які відкрили свої поточні рахунки, придбали повну свободу у хазяйнуванні, отримали статус товариств з обмеженою відповідальністю та піднялися до реалізації тканин та товарної пряжі.

ЗАТ КСК “Чексіл” оснащено сучасною технікою та технологічним обладнанням фірм з країн Росії, України, Німеччини, Італії, Японії. На комбінаті встановлено понад п’ять тисяч технологічного обладнання різних країн світу.

Потужність виробництва 70000 прядильних веретен для випуску камвольної пряжі 1079кг/год, сурової тканини 3709кг/год. На комбінаті встановлено 3,5 тис одиниць технологічного обладнання різних країн світу. Остання крупна заміна технологічного обладнання була в 1994р. Вимоги ринку поставили перед комбінатом складну задачу завоювати споживача. Для цього необхідно вирішити складні питання:

- розширення бази та використання нових текстильних волокон

- освоєння виробництва пряжі високо лінійної цільності

- розробки принципово нових видів пряжі та структур тканини

Для вирішення цих питань, необхідно мати висококваліфікованих молодих спеціалістів: техніків - технологів, техніків - механіків за 40р, які працюють на славу комбінату.

Основними конкурентами у виробництві є фабрики з міст Суми, Луганська та Харкова. Головним споживачем продукції комбінату на внутрішньому ринку є швейні фірми, підприємства побутового обслуговування. Також комбінат співпрацює з закордонними партнерами США, Франції, Німеччини.

Цех відноситься до другої категорії електропостачання. До другої категорії електропостачання відноситься електроприймачі перерва в електропостачанні яких призводить до масового недовипуску продукції, простою робочих місць, порушення нормальної діяльності міських жителів.

Живлення забезпечується від двох незалежних джерел. Перерва допустима на час вмикання живлення черговим персоналом або виїзною оперативною бригадою.

На території підприємства розміщаються цехи які мають різні категорії безпеки та умови середовища. Одним з цехів підприємства є кардочесальний цех.

Умови середовища даного цеху є хімічно неактивне. В ньому знаходяться FAST,СТБ2-216,СТБ2-216К,СТБ4-180,СТБ4-180К,СТБ-330.Призначення цеху–виготовлення сирових тканин із пряжі.

Оснащення сучасним обладнанням досить високе як даного цеху так і підприємства в цілому. В цеху значна кількість пилу та бруду не пов’язаного з виробничими відходами. вся відпрацьована сировина викидається у баки для технологічного сміття і вивозиться з цеху.

Цех має такі розміри: висота-6м. довжина-160м,ширина-49.5м.Стеля та стіни цеха мають білий колір. Приміщення має один поверх на я кому знаходиться технологічне обладнання, а також підсобні приміщення(кондиціонери). Дане підприємство поділене на 5 категорій і під категорії по протипожежній безпеці (категорії А.Б.В.Г.Д).Ткацький цех має В-категорію і користується конкретними правилами протипожежної безпеки. Згідно ПУЕ виробничі приміщення за ступенем небезпеки ураження електричним струмом поділяються на III групи(категорії). Дане приміщення відноситься до II категорії приміщення особливо небезпечні (струмопровідна підлога. загромадження устаткуванням приміщення).

Будівельна характеристика. Будівля тримається на колонах на яких знаходяться бетонні перегородки.

1.2 Технічна характеристика обладнання

В ткацькій дільниці установлені ткацькі верстати СТБ ( станок ткацький безчовникоаий ) та FAST – 2000 ( рапірний ), два кондиціонера К-250 для створення мікроклімату дільниці, приточно-витяжні вентилятори.

Ткацькі верстати бувають механічні, автоматичні, човникові, безчовникові, рапірні, пневматичні. Ткацькі верстати діляться в залежності від виду тканин, які повинні на них виготовлятись.

На ткацьких верстатах СТБ та FAST, що встановлені в ткацькій дільниці ЗАТ “КСК”Чексіл” виготовляються вовняні, напіввовняні комвольні та сукняні тканини, а також бавовняні, віскозо-лавсвнові і технічні тканини. На ткацьких верстатах СТБ та FAST виготовляються тканини як основного переплетіння ( полотна, саржа, сатин) так і складного комбінованого переплетіння. На верстатах СТБ встановлені як ексцентрики для вироблення тканин з простим переплетінням так і коретки для більш складного переплетіння ( для них виготовляється “ Картон “ переплетіння ).

На нах виробляються сирові тканини шириною 1,5-2,0 метрів. Продуктивність ткацьких верстатів від 1,0 до 5,0 метрів в годину.

1.3 Відомість споживачів електричної енергії

Таблиця 1.1- Відомість споживачів електричної енергії

Наймен.

технологічного обладнання

Потужність двигунів

Р, кВт

Кільк.

N, штук

Cosφ, tgφ

Кв

∑Р

Кондиціонер

55,55,30

2

0,8/0,75

0,65

280

СТБ2-216

3

16

0,7/1

0,92

52,8

СТБ2-216К

3

64

0,7/1

0,92

211,2

СТБ4-180

3

20

0,7/1

0,92

66

СТБ4-180К

3

3

0,7/1

0,92

132

СТБ-330

2,2

78

0,7/1

0,92

171,6

Витяжка

15

8

0,8/0,75

0,65

110

2 РОЗРАХУНКОВА ЧАСТНА

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]