Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛАБОРАТОРНО-ПРАКТИЧНА РОБОТА №6.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
06.08.2019
Размер:
13.41 Mб
Скачать

Вивчення ознак та визначення роду Гіркокаштан

Гіркокаштани - високодекоративні листопадні дерева чи чагарники з компактною кроною. Листки без прилистків, супротивні, крупні, пальчато-складні. Більшість видів Гіркокаштану запилюють бджоли і метелики.

Гіркокаштан дрібноквітковий (Aesculus parviflora Walt.), ендемік (США),

запилюється нічними метеликами і червонодзьобими колібрі.

Плоди -коробочки (гладкі чи з шипами), переважно одногніздні і однонасінні, тріска­ють трьома стулками. Насінини крупні, овальні, темно-коричневі "каштани".

Гіркокаштан звичайний - пагони, голі, грубі. Бруньки крупні. Листки пальчатоскладні, розміщені на довгому міцному черешку.

Плоди - коробочки, кулясті.

Гіркокаштан павія (Aesculuspavia L., Pavia rubra Poir.) досягає висоти 10-15 м. Листки пальчатоскладні, з 5 сидячих листочків довжиною 7-14 см, краї двічідрібнопилчасті, зверху темно-зелені, знизу - матово-зелені, інколи опушені. Плоди - коробочки, м'ясисті, кулясті без шипів. Походить з Північної Америки. Теплолюбніший, ніж попередній вид. В Україні плодоносить слабо.

Вивчення ознак та визначення роду Бархат

Рід Бархат (Phellodendron)

До роду належить 10 видів, які поширені в Східній Азії- в Центральному Китаї, Японії та на Сахаліні і Тайвані. Це листопадні дводомні дерева. Листки супротивні, непарноперисті. Плоди - кістянки, кулясті.

Бархат амурський (амурське коркове дерево) - сягає висоти ЗО м і діаметру до 1 м. Далекосхідний оксамит, ж його часто називають, вирізняється смарагдово-зеленими листками; восени - золотистими, кольоровими, що так пасує до важких китиць дрібних кістянок; Листки складні, непарноперисті.

Плоди – кістянки, блискучі, кулясті.

Вивчення ознак та визначення роду Скумпія родини Сумахові

До роду належить два види.

Скумпія звичайна (перукове дерево, райдерево) - листопадне деревце до 4-5 м висотою чи чагарник. Листки почергові, прості. Восени особливо декоративні, набувають яскравого оранжево- червонуватого чи пурпурового відтінків . Плоди - продовгуваті кістянки. Насінини дрібні, схожість низька.

Вивчення ознак та визначення роду Сумах

До роду належить близько 150 видів, більшість з них декоративні та цінні промислові рослини. Окремі види містять отруйні речовини.

Сумах пухнастий (с. коротковолосий, оцтове дерево) -Rhus typhina L. сягає висоти до 7-10 м. Пагони у молодому віці, черешки листків, супліддя покриті багаточисельними темно-червоними липкими волосками і залозами. Листки складні, непарноперисті, до 40-50 см довжиною, з 9-27 ланцетних, сидячих, зверху темно-зелених, знизу сизих листочків, розміром 11-15х 3-4 см, з загостреною вершиною та пилчастими краями.

Плоди - кістянки, дрібні, кулясті, червоні, густо покриті червоними залозистими волосками, зібрані у супліддя, подібні на шишку, довжиною до 15-25 см. Дозрівають плоди у вересні і можуть залишатися на рослині всю зиму. Насінини дрібні, кислі на смак (звідси і інша назва виду - оцтове дерево).

Сумах дубильний - має почергові, непарноперисті листки. Плід - куляста, залозистоопушена кістянка.