Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
економіка природокористуваня.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
05.08.2019
Размер:
278.02 Кб
Скачать

Система екологічних податків в Україні

Екологічний податок є правонаступником збору за забруднення навколишнього природного середовища (ст.240 Податкового кодексу України від 02.12.2010р. №2755-VІ)

Платниками екологічного податку є суб’єкти господарювання, які здійснюють викиди забруднюючих речовин в атмосферу стаціонарними джерелами, скиди забруднюючих речовин у водні об’єкти, розміщують відходи, а також суб’єкти, у яких утворюються радіоактивні відходи та які здійснюють їхнє тимчасове зберігання.

Зверніть увагу! За викиди забруднюючих речовин в атмосферу пересувними джерелами забруднення екологічний податок за споживачів палива нараховують (сплачують і звітують) податкові агенти, якими виступають реалізатори палива (ст.241 Податкового кодексу України).

Не є платниками збору за розміщення відходів особи, котрі мають ліцензію на збирання й заготівлю відходів як вторсировини, здійснюють відповідну діяльність із розміщенням таких відходів на власній території (об»єктах), надають послуги в цій сфері.

З І кварталу 2011 року платники екологічного податку подаватимуть Податкову декларацію екологічного податку, форму якої затверджено наказом ДПА України від 24.12.2010р. №1010.

Строк подання декларації – упродовж 40 календарних днів за останнім календарним днем звітного кварталу.

Строк сплати податкових зобов’язань з екологічного податку – 10 календарних днів з останнього дня граничного строку подання декларації (ст. 250 Податкового кодексу України).

Декларацію подають за місцем знаходження забруднюючих джерел (об’єктів). Коли місце подання декларації не збігається з місцем розташування платника екологічного податку, до органу державної податкової служби за місцем обліку треба принести копії декларації впродовж 40 календарних днів після звітного періоду (п. 250.8 ст. 250 Податкового кодексу України).

Якщо установа не планує здійснювати викиди забруднюючих речовин, до державної податкової служби потрібно подати заяву про відсутність у звітному році об’єкта обчислення екологічного податку (п. 250.9 ПКУ). Інакше доведеться подавати декларації з прочерками.

За неподання або подання із затримкою податкової звітності накладається штраф у розмірі 170 грн. за кожний такий випадок. За ті самі дії, вчинені платником, до якого протягом року було застосовано штраф за таке порушення, накладається штраф у розмірі 1020 грн. за кожне неподання або затримку (п.120.1 ПКУ).

Форми оплати праці

Оплата праці – це будь-який заробіток розрахований в грошовій формі який за трудовим договором власник виплачує працівнику за к-сть виконаних робіт або наданих послуг.

Оплата праці є основна- залежить від результатів прауі і визначається тарифною системою(ставки надбавки розцінки оклади). Додаткова- встановлюється переважно від кінцевих результатів діяльності і внеску кожного з них в цей результат

Методи нарахування праці

1)Відрядна : -пряма розраховується шляхом перемноження к-сті одиниць продукції на розцінки за одиницю. – непряма- використовують для працівників які обслуговують інших і результат залежить від їх діяльності. Розраховується як множення годинної тарифної ставки на фактично відпрацьовану к-сть годин і на коефіцієнт виконання норм виробітку – Відрядно-преміальна.- Відрядно-прогресивна передбачає оплату робіт виконаних в межах встановленої норми за звичайними розцінками, а за понаднормативну за підвищеними розцінками.- Акордна оплата встановлюється за весь комплекс робіт з визначенням кінцевого строку і вимог

2) Погодинна оплата праці- здійснюється за годинними тарифними ставками із застосуванням нормованих завдань та окладів в місяць ( мінімальна годинна ставка 5 грн 92 коп). Мінімальна заробітна плата 1011 грн