Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
экономический анализ.docx
Скачиваний:
28
Добавлен:
04.08.2019
Размер:
54.47 Кб
Скачать

1.1 Поняття фінансового результату

Аналіз фінансових результатів є одним з найважливіших аспектів дослідження господарської діяльності підприємства.

В сучасних економічних умовах діяльність кожного господарюючого суб'єкта є предметом уваги широкого кола учасників ринкових відносин, зацікавлених в результаті його функціонування. На підставі доступною їм звітно-облікової інформації зазначені особи прагнуть оцінити фінансовий стан підприємства. Основним інструментом для цього служить фінансовий аналіз, за допомогою якого можна об’єктивно оцінити внутрішні і зовнішні відносини аналізованого об’єкта: охарактеризувати його платоспроможність, ефективність і прибутковість діяльності, перспективи розвитку, а потім за його результатами вжити обґрунтовані рішення.

Показники фінансових результатів характеризують ефективність діяльності підприємства. Тому аналіз фінансових результатів діяльності підприємства є одним з найважливіших напрямків фінансового аналізу підприємства.

Проведення такого аналізу необхідно як управлінського персоналу підприємства, так і зовнішнім користувачам, зацікавленим в діяльності підприємства (власникам, кредиторам, постачальників і покупців, і т. д.).

Аналіз фінансових результатів надає керівництву підприємства інформацію, необхідну для прийняття точних управлінських рішень. Зовнішні користувачі враховують результати фінансового аналізу для прийняття рішень щодо співпраці з аналізованим підприємством.

Фінансовий результат - головний критерій оцінки діяльності для більшості підприємств. Він характеризується узагальненими показниками ефективності поточної діяльності підприємства - обсягом продажів (продукції, робіт, послуг) і отриманим прибутком, складається за результатами процесів виробництва і реалізації продукції і залежить, таким чином, від ряду об'єктивних і суб'єктивних чинників:

*ступеня використання комерційною організацією виробничих ресурсів;

*дотримання договірної і платіжної дисципліни;

*зміни ситуації на сировинних, товарних і фінансових ринках і т.д.

Фінансовий результат комерційної організації виражається в сумі отриманих доходів або прибутку.

Величина отриманого у звітному періоді прибутку визначає доходи власників бізнесу, винагороду працівників організації, податкові надходження до бюджету. Фінансовий результат - індикатор привабливості комерційної організації для партнерів по бізнесу, кредиторів, інвесторів.

Доходи організації складаються з доходів від основної не основної діяльності. За результатами основної діяльності формується валовий прибуток організації як різниця між виручкою та собівартістю реалізації товарної продукції, а на її основі після коригування на суму управлінських і комерційних витрат - прибуток від продажів - один з основних показників діяльності організації. Враховуючи всі отримані доходи (як основної, так і від основної діяльності організації) і витрати, пов'язані з їх одержанням, організація формує прибуток, що підлягає оподаткуванню за ставкою податку на прибуток, затвердженим для різних видів діяльності, прибуток до оподаткування. Після сплати податків у розпорядженні підприємства залишається чистий прибуток, яка потім розподіляється на дивіденди, що виплачуються власникам бізнесу, і на його розвиток .

Фінансові результати діяльності підприємства характеризуються показниками отриманого прибутку і рівня рентабельності. Найважливішими серед них є показники прибутку, що створюють основу економічного розвитку підприємства. Останні отримують прибуток головним чином від реалізації продукції, робіт, послуг, а так само від інших видів діяльності: здачі в оренду основних фондів, комерційної діяльності на фондових і валютних біржах і.т.д. Модель формування прибутку представлена на малюнку 1.1. Прибуток - частина чистого доходу підприємства, створеного у процесі виробництва і реалізованого у сфері обігу. Тільки після продажу продукції чистий дохід приймає форму прибутку. Кількісно вона являє собою різниця між виручкою та повною собівартістю реалізованої продукції. Отже, чим більше рентабельної продукції реалізує підприємства, ті більше воно отримає прибутку, тим краще його финансовове стан. Тому фінансові результати слід вивчати в тісному зв'язку з показниками використання і реалізації продукції.

Прибуток являє собою реальну частина чистого доходу, створеного прибавочным працею. Тільки після продажу продукт (робіт, послуг) чистий дохід приймає форму прибутку. Кількість прибуток визначається як різниця між виручкою від господарської діяльності підприємства (після сплати податку на додану вартість, акцизного податку та інших відрахувань з виручки в бюджет і позабюджетні фонди) і сумою всіх витрат на цю діяльність.

Отримання прибутку є основною метою діяльності будь-якого господарського суб'єкта. З одного боку, прибуток є показником ефективності діяльності підприємства, оскільки вона залежить в основному від якості роботи підприємства, підвищує економічну зацікавленість його працівників у найбільш ефективне використання ресурсів, оскільки прибуток - основне джерело виробничого і соціального розвитку підприємства. З іншого боку, вона є найважливішим джерелом формування державного бюджету. Таким чином, у зростанні сум прибутку зацікавлені як підприємство, так і держава.

Рентабельність - один з основних вартісних якісних показників ефективності діяльності підприємства, що характеризує рівень віддачі витрат і ступінь використання коштів, у процесі виробництва і реалізації продукції (робіт, послуг). Показники рентабельності виражаються в коефіцієнтах або відсотках і відображають частку прибутку з кожної грошової одиниці витрат. Таким чином, більш повно, ніж прибуток характеризують остаточні результати господарювання, оскільки їх величина показує співвідношення ефекту з готівкою або використаними ресурсами.

Величина прибутку, і рівень рентабельності залежать від виробничої, збутової і комерційної діяльності підприємства, тобто ці показники, що характеризують всі сторони господарювання.

Обсяг реалізації, прибуток, рентабельність залежать від виробничої, постачальницької, збутової і комерційної діяльності підприємства. Інакше кажучи, ці показники характеризують всі сторони господарювання. Чим більше прибуток і вище рентабельність, тим ефективніше функціонує підприємство, тим важче його фінансовий стан.

Основні завдання аналізу фінансових результатів, на загальну думку, складаються в оцінці динаміки показників прибутку й рентабельності за аналізований період, у вивченні джерел і структури балансового прибутку, у виявленні резервів підвищення балансового прибутку підприємства і чистого прибутку витрачається на виплату дивідендів у визначенні потенціалу підвищення різних показників рентабельності.

Рішення цих завдань досягається за допомогою ряду аналітичних дій. У їх складі:

◦оцінка виконання плану за фінансовими показниками (прибутку, рентабельності та коштів, що спрямовуються на виплату дивідендів) та вивчення їх динаміки; загальна оцінка виконання плану з балансового прибутку, її вивчення динаміки порівняно з відповідним базовим періодом, розгляд її структури; визначення впливу окремих факторів на прибуток від реалізації продукції (робіт і послуг);

◦розгляд складу позареалізаційних доходів, що залишаються за рахунок балансового прибутку;

◦визначення впливу позареалізаційних доходів і втрат на балансовий прибуток; виконання факторів, що впливають на рентабельність продукції та виробництва;

◦виявлення резервів подальшого збільшення прибутку, коштів, що спрямовуються на виплату дивідендів, усунення позареалізаційних втрат і витрат;

◦виявлення резервів підвищення рентабельності.

З метою виконання цих завдань проводиться: оцінка виконання плану за фінансовими показниками (прибутку, рентабельності) та вивчення їх динаміки; загальна оцінка виконання плану з балансового прибутку, вивчення її динаміки порівняно з відповідним базовим періодом, розгляд її структури; визначення впливу окремих факторів на прибуток від реалізації продукції; визначення факторів, що впливають на рентабельність продукції та виробництва, виявлення резервів підвищення рентабельності.

Уявлення про ефективність роботи будь-якого підприємства дає фінансова звітність. Фінансова звітність - це сукупність форм звітності, складених на основі даних бухгалтерського обліку. Фінансова звітність дозволяє оцінити майновий стан, фінансову стійкість і платоспроможність фірми, та інші результати, необхідні для обґрунтування багатьох рішень (наприклад, доцільність надання або продовження кредиту, надійність ділових зв'язків). Фінансова звітність повинна задовольняти вимогам зовнішніх і внутрішніх користувачів.

За даними звітності визначають потреби у фінансових ресурсах, оцінюють ефективність структури капіталу, прогнозують фінансові результати діяльності підприємства, а також вирішують інші завдання, пов'язані з управлінням фінансовою діяльністю. Основними джерелами інформації при аналізі фінансових результатів є дані форми №1 "Бухгалтерський баланс", де відображається нерозподілений прибуток(непокритий збиток звітного року, №2 "Звіт про прибутки і збитки". А також накладні на відвантаження продукції, дані аналітичного бухгалтерського обліку по рахунку 90 "Продажі", 91 "Інші доходи і витрати", 99 "Прибутки і збитки", 84 "Нерозподілений прибуток, непокритий збиток".

Ціль аналізу - визначити реальну величину чистого прибутку, стабільність основних елементів балансового прибутку, тенденції їх зміни і можливості використання для прогнозу прибутку, оцінити "яка заробляє" здатність підприємства.

Якщо тлумачити суть фінансового аналізу спрощено, він зводиться до порівнянні значень фінансових показників з їх базисними величинами, до вивчення їх динаміки за звітний період і за кілька років. В якості базових величин можуть використовуватися рекомендовані нормативи, усереднені з тимчасового ряду показники даного підприємства, що відносяться до минулим, сприятливим з точки зору фінансового стану періодів, показники, розраховані за даними звітності успішних підприємств галузі.

Фінансові результати діяльності підприємства оцінюються за допомогою абсолютних і відносних показників. До абсолютним відносяться прибуток (збиток) від реалізації продукції (робіт, послуг), прибуток (збиток) від іншої реалізації, доходи і витрати від позареалізаційних операцій, балансова прибув (валовий прибуток) , чистий прибуток.

Виручка від реалізації (валовий дохід) являє собою загальний фінансовий результат від реалізації продукції (робіт, послуг). Вона включає в себе доходи від реалізації готової продукції, напівфабрикатів власного виробництва, робіт і послуг, покупних виробів (придбаних для комплектації), будівельних, науково-дослідницьких робіт, послуг з перевезення вантажів і пасажирів на підприємствах транспорту і т.п.

Різниця між виручкою від реалізації продукції (робіт, послуг), за винятком податків на додану вартість, акцизи, і витратами на виробництво реалізованої продукції (робіт, послуг) називається валовим прибутком від реалізації.

Загальний фінансовий результат (прибуток, збиток) на звітну дату називають балансової прибутком. Його отримують шляхом розрахунку загальної суми всіх прибутків та збитків від основної і не основної діяльності підприємства.

У балансовий прибуток включають прибуток (збиток) від реалізації продукції, робіт, послуг, товарів, матеріальних оборотних коштів та інших активів. До неї зараховують також прибуток (збиток) від реалізації та іншого вибуття основних засобів, прибутки і втрати від валютних курсових різниць, доходи від цінних паперів та інших довгострокових фінансових вкладень, включаючи вкладення в майно інших підприємств, витрати і втрати, пов'язані з фінансовими операціями, позареалізаційні доходи (втрати). Балансовий прибуток за вирахуванням податків .