Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-40.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
04.08.2019
Размер:
191.49 Кб
Скачать
  1. Права і обов’язки працівників податкової служби та платників податків

Права платників податків: 1. Подавати держ податковим органам документи, що підтверджують право на пільги щодо оподаткування у порядку, встановленому законами України; 2. Одержати та ознайомитись з актами перевірок, проведених держ податковими органами; 3. Оскаржувати у встановленому законом порядку рішення держ податкових органів та дії їх посадових осіб. Обов'язки платників податків: 1. Вести бух облік, складати звітність про фін-госп діяльність і забезпечувати її зберігання у терміни, встановлені законами; 2. Подавати до держ податкових органів бух звітність та інші документи і відомості, пов'язані з обчисленням і сплатою податків і зборів; 3. Сплачувати належні суми податків у встановлені законами терміни; 4. Допускати посадових осіб держ податкових органів до обстеження приміщень, що використовуються для одержання доходів чи пов'язані з утриманням об'єктів оподаткування, для перевірок з питань обчислення і сплати податків. Права органів податкової служби: 1. Здійснювати на підприємствах, установах і організаціях незалежно від форми власності та у громадян перевірки грошових документів, бух книг, звітів тощо, пов'язаних з обчисленням і сплатою податків;одержувати безоплатно від суб'єктів оподаткування довідки, копії документів про фін-госп діяльність; 3. Обстежувати будь-які приміщення суб'єктів оподаткування; 4. Вимагати від посадових осіб усунення виявлених порушень податкового законодавства; 5. Вилучати у суб'єктів оподаткування документи, що свідчать про приховування об'єктів оподаткування; 6. Застосування санкцій, штрафів.

  1. Суть і значення бюджету, його функції.

Бюджет як складова частина фінансових відносин має з ними певні спільні риси, але в наш час можливо виділити також характерні особливості, а саме :

- бюджет є основним інструментом перерозподілу національного доходу;

- бюджет концентрує значні фінансові ресурси, які є основою задоволення першочергових економічних і соціальних потреб держави;

- бюджет є основним інструментом перерозподілу національного доходу;

- бюджет концентрує значні фінансові ресурси, які є основою задоволення першочергових економічних і соціальних потреб держави;

Як економічна категорія бюджет відображає відносини щодо формування на загальнодержавному і регіональних рівнях централізованих фондів, призначених для реалізацій функцій держави.

Специфічними ознаками даних відносин є:

Перерозподільний характер – бюджет виконує функції перерозподілу ВВП між галузями, регіонами, соціальними верствами населення, перерозподіл у часі при використанні державних позик.

2. Всеохоплюючий характер – ними охоплені всі юридичні і фізичні особи. 3. Законодавче регулювання

Функції бюджету: Розподільча Контрольна

Бюджет як фінансовий план держави

З даної точки зору бюджет являє собою розпис доходів і видатків держави, який затверджується органами законодавчої і представницької влади у вигляді закону.

Бюджетним кодексом України поняття «бюджет» подається як – план формування та використання фінансових ресурсів для забезпечення завдань і функцій, які здійснюються органами державної влади, органами влади Автономної Республіки Крим та органами місцевого самоврядування протягом бюджетного періоду.

Як фінансовий план бюджет відображає

економічну, соціальну,військову, міжнародну політику держави.

Видатки на економічну діяльність визначаються двома чинниками:

а) масштабами державного сектора економіки;

б) економічною політикою держави (чому віддається перевага – бюджетному фінансуванню чи податковому регулюванню).

Рівень соціальних видатків визначається фінансовою моделлю суспільства.

Бюджет може складатися із загального та спеціального фондів.

Загальний фонд бюджету включає:

1) всі доходи бюджету, крім тих, що призначені для зарахування до спеціального фонду;

2) всі видатки бюджету за рахунок надходжень до загального фонду бюджету;

3) фінансування загального фонду бюджету.

Спеціальний фонд бюджету включає:

1) бюджетні призначення на видатки за рахунок конкретно визначених джерел надходжень;

2) гранти або дарунки (у вартісному обрахунку), одержані розпорядниками бюджетних коштів на конкретну мету;

3) різницю між доходами і видатками спеціального фонду бюджету.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]