Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-40.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
04.08.2019
Размер:
191.49 Кб
Скачать
  1. *Фінанси як наукова дисципліна.

Фінанси(лат.платіж, дохід). В науковий обіг у ввів франц.проф.Боден у праці «шість книг про республіку» 1577р. Тоді ф – вважали сукупність грошових коштів необхідних для задоволення потреб держави та різних суспільних груп. Пізніше дана категорія набула міжнар. Розповсюдження і почала відтворювати відносини між населенням та державою з приводу створення та використання фондів грошових коштів. Термін ф сьогодні вживається у таких значеннях: окрема галузь сучасної науки; окрема наукова дисципліна; ек.категорія. ф - це сукупність ек.відносин пов’язаних з обміном розподілом та перерозподілом у грош.формі ВВП та нац.багатства. Предметом ф.науки є сукупність фін.відносин, що виникають на різних рівнях ек.системи. Понятійний апарат фін.науки охоплює фін.категорії, які в абстрактно-теорет. формі характеризують різні сторони реальної фін.дійсності і виступають фін.інструментами наукового пізнання. Наукова дисципліна фінанси вивчає гроші і соціально-економічні відносини, що пов'язані з формуванням, розподіленням і використанням матеріальних ресурсів. Фінанси — це прикладна економічна дисципліна.Традиційно фінанси розділяють на публічні і приватні. До першої групи відносяться: державні фінанси и муніципальні фінанси (місцеві фінанси). У другій групі виділяють: особисті фінанси и сімейні фінанси; фінанси малого бізнесу, корпоративні фінанси (фінанси підприємств, фінанси бузнесу), фінанси банків (банківська справа), фінанси некомерціних організацій. Для публічних фінансів первинними є видатки, оскільки відбувається фінансування чітко регламентованих задач і фінкцій публічного утворення. Для приватних фінансів первинними є прибутки, оскільки вся діяльність спрямована на отримання прибутку, який у подальшому використовується особою з власними цілями. В умовах переходу до соціальної ринкової політики різко зростає роль фінансів. Фінансові відносини в країні визначаються фін. політикою держави, яку проводить уряд через фін. систему. Основою вивчення фінансової науки є засвоєння її фундаментальних засад, формування цілісної системи знань про сутність і форми прояву фін. оптимізацію фін. відносин у суспільстві , механізм функціонування і впливу фінансів, склад і структуру фін. системи, сукупність фін. органів та інститутів, засади формування та функціонування окремих сфер і ланок фін. системи.

2222222Предмет фінансової науки (то я від руки писала) 1. Фінанси — сукупність економічних відносин, пов'язаних з обміном, розподілом і перерозподілом у грошовій формі вартості валового внутрішнього продукту (ВВП), а в певних умовах і національного багатства. Предметом науки про фінанси є фінансові відносини, які виникають на всіх рівнях

господарювання:

Загально-державному (мікрорівні)

Регіональному(рівень адміністративно - територіальних одиниць)- місцеві органи

Макрорівні (рівень суб‘єктів господарювання)

Міжнародному рівні- міжнародні суб’єкти господаювання: інститути і уряди

Об'єктами даних відносин є національне багатство і вироблений ВВП. ВВП, як об'єкт фінансових відносин, характеризує нормальну фінансову ситуацію: суспільство розподіляє і відповідно споживає чи нагромаджує те, що воно створює. За умов, коли об'єктом фінансових відносин виступає національне багатство, для формування доходів використовується те, що створене попередніми поколіннями або дане природою. Суб'єктами фінансових відносин виступають підприємці, робітники і службовці, держава. Права підприємств та робітників і службовців відображають їх незаперечні права власності на вироблений ВВП. У рамках державного сектора економжи такі самі права власності належать державі, яка виступає в даному випадку звичайним підприємцем.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]