Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конст.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
03.08.2019
Размер:
90.21 Кб
Скачать

18. Виборче право і виборча система:поняття та принципи.

Під виборчою системою України розуміється передбачений законодавством порядок формування представницьких органів держави. Усі норми законодавства, які регламентують цей порядок, у сукупності складають виборче право. виборче право – це система правових норм, які регулюють процес формування представницьких органів і обрання службових осіб. головні принципи виборчого права: загального, рівного і прямого виборчого права; вільного й рівноправного висування кандидатів у депутати; гласності й відкритості; рівності можливостей для всіх кандидатів у проведенні виборчої кампанії; неупередженості до кандидатів з боку державних органів, установ та організацій, органів місцевого самоврядування; свободи агітації.

Принцип загальності означає, що право обирати мають усі громадяни України, яким на день голосування виповнилося 18 років. Принцип вільного і рівноправного висунення кандидатів передбачає, що всі громадяни України, які мають право голосу, мають право висувати кандидатів. Вони можуть реалізувати це право як безпосередньо, так і через політичні партії та їхні виборчі блоки і трудові колективи.

Гласність і відкритість виборчого права означає, що завжди підготовка і проведення виборів депутатів здійснюються відкрито і гласно. принцип свободи агітації передбачає, що всі громадяни України, їхні об'єднання, трудові колективи, довірені особи кандидатів мають право вільно та безперешкодно обговорювати програми кандидатів, їхні якості, а також платформи і програми тих партій, блоків, зборів, що їх висунули. При цьому дозволяється вести агітацію як за, так і проти кандидата в усіх засобах масової інформації.

20-22. Вибори ПУ. Народних депутатів. Місцеві вибори. Відповідальність

основні стадії

• призначення або проголошення виборів;

• формування територіальних виборчих одиниць — виборчих округів та виборчих дільниць;

• формування виборчих комісій;

• передвиборна агітація;

• голосування;

• підрахунок голосів;

• встановлення результатів голосування та їх оприлюднення;

• припинення діяльності виборчих комісій.

Іноді проводиться й додаткова стадія виборів — повторне голосування.Вибори регламентуються законами україни про вибори народних депутатів україни про вибори президента україни про вибори депутатів місцевих рад і конституцією.

78. Адміністративно територіальний устрій України і порядок виконання питань стосовно АТУУ

адміністративно-територіальний устрій — це те¬риторіальна організація держави з внутрішнім поділом її на складові частини — адміністративно-територіальні одиниці.

Порядок визначення і змін меж адміністративно-територі¬альних одиниць визначається законодавством України.

Найменування і перейменування населених пунктів та інших адміністративно-територіальних одиниць здійснюється з урахуван¬ням їх історичних, географічних, культурних, національних, побу¬тових та інших місцевих особливостей. Після проголошення неза¬лежності України стійкою стала тенденція щодо повернення адміністративно-територіальним одиницям їх традиційних історич¬них назв. Присвоєння найменувань адміністративно-територіаль¬ним одиницям з метою увічнення пам'яті особливо видатних дер¬жавних, громадсько-політичних діячів, захисників вітчизни, діячів науки і культури може проводитись тільки посмертно і лише у виняткових випадках з урахуванням думки громадян, які проживають на території відповідної адміністративно-територіальної одиниці .Рішення про найменування і перейменування адміністратив¬но-територіальних одиниць здійснюється Верховною Радою України з врахуванням думки територіальних громад.