Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція 8. Організація як система (РАСПЕЧАТКА).rtf
Скачиваний:
2
Добавлен:
03.08.2019
Размер:
21.21 Mб
Скачать

Класифікація організацій за принципами управління

За принципами управління організації поділяють на такі типи:

1) унінодальние («універ» - одиниця);

2) мультінодальние («мульти» - багато);

3) гомогенні (однорідні);

4) гетерогенні (різнорідні).

Унінодальная організація має ієрархічну структуру; в ній на вершині піраміди владі перебуває індивід, що має вирішальний голос і здатний вирішити всі проблеми, які виникають на більш низьких рівнях.

Мул'тінодал'ная організація характеризується відсутністю персоніфікованої влади; рішення приймаються двома або кількома автономними відповідальними особами.

Гомогенна організація управляє своїми членами більше, ніж вони управляють цією організацією. Гетерогенна організація керується своїми членами більше, ніж вона керує ними. Майже всі реальні організації володіють згаданими ознаками. Але часто один з ознак переважає.

Класифікація за функціональними ознаками

Класифікація організацій за функціональними ознаками представлена ​​на рис. 3.1.

Розглянемо один з рівнів, представлених діловими, громадськими, асоціативними організаціями та поселеннями.

Ділові організації створюються як окремими підприємцями, так і більш масштабними соціальними системами - державою, місцевою владою і т. д. Участь у них дає дохід і заробітну плату. Основа внутрішнього регулювання - адміністративний порядок, принципи доцільності, підпорядкованості.

Союзні організації представляють собою узагальнення цілей індивідуальних учасників. Регулювання забезпечується прийнятими всіма нормами (статутом) і принципом виборності. Членство в таких організаціях забезпечує задоволення політичних, соальних, культурних, творчих та інших інтересів учасників.

Асоціативні організації характеризуються певною автономією від середовища, відносної стабільністю складу, ієрархією ролей, порівняно стійким розподілом учасників за рівнем престижу, прийняттям загальних рішень. Функції регулювання здійснюють перш всього спонтанно формуються колективні норми і цінності. Асоціативні організації будуються на взаємній задоволенні інтересів, коли не загальна мета є фактором об'єднання, а мета будь-якого суб'єкта, тобто цілі суб'єктів не протиречат одна одній. Поселення близькі по суті асоціативним організаціям, але головним об'єднуючим їх чинником служить територія.

Класифікація ділових організацій за ознакою реалізації суспільних функцій.

Крім вирішення економічних проблем для досягнення підприємницьких цілей, Будь-яка ділова організація виконує і суспільні функції, тобто дії ділової організації завжди мають соціальні наслідки. На рис. 3.2 показана структура суспільних функцій ділових організацій, в основі яких лежать задоволення людських потреб та вирішення інтеграційних завдань.

Класифікація організацій за ознакою визначення цілі.

За цією ознакою виділяють кілька видів організації, що мають реальні прототипи.

1. Ціннісно-орієнтовані організації - це організації, поведінка яких визначається заданою системою цінностей.

Рис. 3.2. Класифікація організацій за їх суспільним функціям

2. Організації, які формують власні цілі - це організації, що володіють властивістю формувати для себе цілі діяльності та змінювати їх на підставі досягнутих результатів, власної еволюції і зміни зовнішнього середовища.

3. Цілеспрямовані організації - це організації, що мають єдину і незмінну головну мету. Оскільки мета повинна бути хоча б в принципі досяжною, такі організації носять тимчасовий характер.

4. Цілеспрямовані організації - це організації, що діють відповідно до чітко сформульованими і заданими системою більш високого рівня цілями, які здатні з змінюватися.

5. Целеоріентірованной організації - це організації, що мають нечітко сформульовані і задані системою більш високого рівня цілі, які в певних межах можуть ними уточнюватися.

6. Целепрігодние - це організації, що діють для виконання однієї з другорядних цілей, заданих надсістемой, по цьому їх діяльність носить разовий характер.

7. Паразитичні організації - це організації, мета діяльності яких некорисна або шкідлива для системи, так як вони споживають її ресурси.