Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
7 Забезпеченість трудовими ресурсами. Використа....doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
02.08.2019
Размер:
79.36 Кб
Скачать

3. Використання робочого часу

Поліпшення використання робочого часу — важливий резерв збільшення продуктивності праці та обсягу виробництва. Його оцін­ка проводиться шляхом вирахування коефіцієнта зайнятості робіт­ників (Кз):

І

Кз = ---------,

де Тз • Р і — підсумковий час зайнятості в одну зміну всіх робітників, хви­лин;

Тз — тривалість однієї робочої зміни, хвилин;

Р — кількість робітників, чол.

У процесі аналізу виявляється ефективність використання робо­чого часу і підраховується величина його втрат та невиробничих витрат і досліджуються причини виникнення таких втрат, відпрацьо­вуються заходи щодо усунення недоліків у роботі підприємства.

Причини цілоденних витрат робочого часу вивчаються на основі планового та фактичного балансів робочого часу одного робітника, складеного на підставі даних бізнес-плану та ф. № 2-ПВ (табл. 2).

Табл..2 Аналіз балансу робочого часу 1 робітника, днів

Показник

План

Звіт

Відхилення від плану

1

2

3

4

5

6

7

Календарний фонд робочого часу

Вихідні та святкові дні

Число робочих днів

Неявки на роботу – всього

у тому числі:

чергові відпустки

відпустки з навчання

відпустки з вагітності та пологів

хвороби

виконання громад. та держ. обов’язків

неявки з дозволу адміністрації

прогули

Число явок на роботу

Середня тривалість робочого дня, год.

Середньоспискова кількість робітників

365

116

249

34,7

24

4

4

2

0,7

-

-

214,3

8,00

2000

365

116

249

44,26

22,56

2

3

3,7

1,0

8,00

4,00

204,74

7,89

1940

-

-

-

+9,56

-1,44

-2

-1

+1,7

+0,3

+8,00

+4,00

-9,56

-0,11

-60,00

Дані таблиці 2 свідчать про наявність на підприємстві цілозмінних і внутрішньо змінних втрат робочого часу. Так у порівнянні з планом кількість днів відпрацьованих 1 робітником зменшилась на 9,56 дня, а середня тривалість робочого дня скоротилась на 0,31 год. (1,37%).

Цілоденні втрати робочого часу з'явились у зв'язку із зростанням тривалості хвороб, неявками з дозволу адміністрації та прогулами. В цілому цілоденні втрати робочого часу на 3 робітника склали 14 днів (1,7 + 0,3 + 8 + 4), і були частково компенсовані скороченням тривалості чергових відпусток на 1,44 днів, відпусток з навчання — на 2 дні, з вагітності та пологів — на 1 день.

Зменшення відпусток з навчання негативно вплине на підви­щення кваліфікації і відтворення робочої сили, ставиться у вину підприємству.

Неявки з дозволу адміністрації і прогули є результатом порушен­им законодавства про працю; свідчать про поганий стан трудової дисципліни.

Компенсація цілоденних втрат робочого часу за рахунок скоро-• і < • 1111 я тривалості чергових відпусток і відпусток з навчання непри­пустима, тому що, з одного боку, веде до перевтоми робітників і порушення трудового законодавства, а з іншого, — до скорочення моджету часу у майбутньому періоді. Тому, цілоденні втрати робо­чого часу на одного робітника склали в середньому 12 днів (8 + 4) її па всю чисельність — 23280 днів (12-1940). Це резерви зростання продуктивності праці та обсягу виробництва.

Аналіз причини та частота неявок на роботу з дозволу адмініст­рації, надає можливість опрацювати ефективні заходи громадського її адміністративного впливу до порушників трудової дисципліни, та іаходи скорочення цілоденних втрат.

За даними табл.2 внутрішньо змінні втрати робочого часу склали на 1 робітника у середньому 0,11 годин за кожну зміну, а на всю чисельність за рік — 43,69 тисяч людино-годин (0,11 • 204,74 • 1940).

Належить відмітити, що розрахунок втрат робочого часу не по­вністю відображає дійсний стан справ, тому що у такий розрахунок не входять втрати робочого часу тривалістю до 15 хвилин, які не документуються.

Розмір внутрішньозмінних втрат тривалістю до 15 хвилин розра­ховується за даними фотографії робочого дня, їх вивчення дозволяє ииявити причини внутрішньозмінних втрат робочого часу та розро­бити заходи їх усунення.

Найважливішими причинами таких втрат робочого часу є не­забезпеченість робочих місць сировиною, матеріалами, енергоре­сурсами, інструментами, технологічною документацією, поганий технічний стан обладнання, некомплектністю залишків незаверше­ного виробництва, запізнення на роботу, передчасне залишення робочого місця, інші організаційно-господарські причини.

Окрім цілоденних та внутрішньозмінних простоїв на промис­лових підприємствах мають місце невиробничі втрати робочого часу на виготовлення бракованої продукції чи на виправлення браку, витрати робочого часу у зв'язку зі зміною умов праці, конструкцій виробів та технології виробництва. Ці невиробничі втрати робочого часу визначаються за доплатними листками, на­рядами на оплату з відмітною рискою по діагоналі, (за виконання понаднормових робіт), за актами (повідомленнями і відомостями на брак), іншим.

Втрати робочого часу частково компенсуються понаднормовими годинами праці які виключаються з втрат робочого часу. Закінчується аналіз підрахунком загальних втрат і невиробничих витрат робо-юго часу, викладенням заходів недопущенням їх у майбутньому.