Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Відповіді!!!!!!!.doc
Скачиваний:
67
Добавлен:
02.08.2019
Размер:
418.3 Кб
Скачать
  1. Планування експериментів за методом часових серій та альтернативних впливів.

План з еквівалентними часовими серіями

(проводиться серія еквівалентних операцій — експериментальний вплив — вимір; виміри після кожного з впливів дозволяють уникнути більшості загроз внутрішньої валідності) за КэмпбеллД. Мета експерименту: вивчення впливу музики на продуктивність праці у промисловості. Незалежна змінна: музичний супровід. Залежна змінна: продуктивність праці. Організація експерименту: група працівників великого промислового підприємства працювала в різних режимах з музичним супроводом (різні класичні твори) та без нього через день протягом ста днів. Порівнювалася продуктивність праці учасників експерименту кожного дня. виявилася, що музичний супровід стимулює продуктивність праці. Загрози валідності: взаємодія тестування з Х (постійне тестування підвищує продуктивність); реакція учасників на Х (реакція учасників на увагу, яка їм приділяється).

Прикладом розвитку плану А-В є "план альтернативних впливів". Впливу А і В рандомізований розподіляються в часі, наприклад по днях тижня, якщо мова йде про різні способи позбавлення від куріння. Потім визначаються всі моменти, коли був вплив А; будується крива що з'єднує відповідні послідовні точки. Виділяються всі моменти часу, коли було "альтернативне" дію В, і в порядку проходження в часі також з'єднуються;

будується друга крива. Потім порівнюються обидві криві і виявляються, який вплив більш ефективно. Ефективність визначається за величиною зростання або падіння кривої.

Синонімами терміна "план альтернативних впливів" являють: "план порівняння серій", "план синхронізованих дій", "план множинних розкладів" і т.д.

ОООО Х ОООО - План часових серій (співствляються результати отри

мані до та після експериментального впливу на одній групі; застосовується багаторазовий вимір, що дозволяє контролювати окремі загрози внутрішньої валідності)

Приклад : за Гудвин Дж. Исследование в психологии: методы

и планирование. — СПб.: Питер, 2004. — 558 с.

Мета експерименту: дослідження впливу двомісячної антитю

тюнової кампанії на кількість підлітків, що зловживають тютю

нопалінням.

Незалежна змінна: антитютюнова кампанія.

Залежна змінна: зловживання тютюнопаліням.Організація експерименту: в одній із загальноосвітніх шкілбуло впроваджено класичну антитютюнову кампанію: дітямчиталися лекції про наслідки паління, демонструвалися легенікурців, використовувалися особисті бесіди. Виміри кількостіпідлітків, що палять здійснювалися за 3, 2 та за 1 місяць до початку програми і через місяць, 2 та 3 місяці після її завершення.В результаті виявилося, що кампанія була ефективною і 30 %підлітків відмовилися від тютюнопаління.Загрози валідності: фон (дисциплінарні заходи введені адміністрацією школи); взаємодія тестування з Х (попереднє опитування призвело до усвідомлення наслідків куріння, що булозакріплено в експерименті)

План з еквівалентними часовими серіями

Х1О Х0О Х1О Х0О Х1О

  1. Експеримент ex-postfacto. Перспективи розвитку планування психологічного дослідження.

Ex-post-facto. Експериментатор сам не впливає на піддослідних. Як вплив (позитивного значення незалежної змінної) виступає якийсь реальна подія з їх життя. Відбирається група «піддослідних», що зазнала впливу, і група, не випробувала його. Відбір здійснюється на підставі даних про особливості «піддослідних» до впливу; в якості відомостей можуть виступати особисті спогади і автобіографії, відомості з архівів, анкетні дані, медичні карти і т.д. Потім проводиться тестування залежної змінної у представників «експериментальної» та контрольної груп. Дані, отримані в результаті тестування груп, зіставляються і робиться висновок про вплив «природного» впливу на подальшу поведінку піддослідних. Тим самим план ex-post-facto імітує схему експерименту для двох груп з їх вирівнюванням (краще - рандомизацией) і тестуванням після впливу.

Еквівалентність груп досягається або методом рандомізації, або методом попарного зрівнювання, при якому подібні індивіди відносяться до різних груп. Метод рандомізації дає більш надійні результати, але застосовний лише тоді, коли вибірка, з якої ми формуємо контрольну і основну групи, досить велика.