Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Цив.право екзамен.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
01.08.2019
Размер:
108.3 Кб
Скачать

33.Рента

Рента - це дохід, не пов’язаний з підприємницькою діяльністю та регулярно отримуваний у формі відсотку з наданого у займ капіталу, землі (земельної ренти), нерухомості.

За договором ренти одна сторона (одержувач ренти) передає другій стороні (платникові ренти) у власність майно, а платник ренти взамін цього зобов’язується періодично виплачувати одержувачеві ренту у формі певної грошової суми або в іншій формі. Договором ренти може бути встановлений обов’язок виплачувати ренту безстроково (безстрокова рента) або протягом певного строку (ст. 731 ЦК України).

Цивільний кодекс встановлює для договору ренти письмову форму з обов’язковим нотаріальним посвідченням, а договір про передачу нерухомого майна під виплату ренти підлягає також державній реєстрації.

Сторонами за договором ренти є одержувач ренти та платник ренти - фізичні та юридичні особи.

Якщо договором ренти встановлено, що одержувач ренти передає майно у власність платника ренти за плату, до відносин сторін щодо передання майна застосовуються загальні положення договору купівлі-продажу, а якщо майно передається безоплатно, - положення про договір дарування, у випадках, коли це не суперечить суті договору ренти (ч. 2 ст. 734 ЦК України).

У разі передання під виплату ренти земельної ділянки або іншого нерухомого майна одержувач ренти набуває право застави на це майно. Платник ренти має право відчужувати майно, передане йому під виплату ренти, лише за згодою одержувача ренти. У разі відчуження нерухомого майна іншій особі до неї переходять обов’язки платника ренти (ч. 2 ст. 735 ЦК України).

Розмір ренти встановлюється договором. За прострочення виплати ренти платник сплачує одержувачеві ренти проценти.

Розмір ренти встановлюється договором. Винятком є рента грошової суми, розмір якої не повинен бути меншим за встановлений облікової ставки Національного банку України. Розмір ренти може змінюватися відповідно до зміни розміру облікової ставки Національного банку України, якщо інше не встановлено договором.

Одержувач безстрокової ренти має право вимагати розірвання договору ренти у таких випадках:

• платник безстрокової ренти прострочив її виплату більш як на один рік;

• платник безстрокової ренти порушив свої зобов’язання щодо забезпечення виплати ренти;

• платник безстрокової ренти визнаний неплатоспроможним або виникли інші обставини, які свідчать про неможливість виплати ним ренти у розмірі і в строки, що встановлені договором;

• в інших випадках, встановлених договором ренти.

У разі розірвання договору ренти майна, яке було безоплатно передано у власність платника ренти, одержувач має право вимагати від нього виплати річної суми ренти. У разі розірвання договору ренти майна, яке було передано у власність платника ренти за плату, одержувач має право вимагати від нього виплати річної суми ренти та вартості переданого майна.

Ризик випадкового знищення або випадкового пошкодження майна, переданого безоплатно під виплату безстрокової ренти, несе платник ренти. У разі випадкового знищення або випадкового пошкодження майна, переданого за плату під виплату безстрокової ренти, платник має право вимагати відповідно припинення зобов’язання щодо виплати ренти або зміни умов її виплати (ст. 742 ЦК України). У разі випадкового знищення або випадкового пошкодження майна, переданого під виплату ренти на певний строк, платник ренти не звільняється від обов’язку виплачувати її до закінчен-ня строку виплати ренти на умовах, встановлених договором ренти.